Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!


  Γράφει η Μαρίνα Αθανασίου*

Η έννοια του Εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, την προσφορά Είναι η αυτόβουλη ανιδιοτελής διάθεση χρόνου, πράξης, γνώσης, αγαθών κ.α. προς όφελος των συνανθρώπων και θεμελιωδών αναγκών βελτίωσης της κοινωνίας μας, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Σε τομείς όπως την Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό κλπ.
Στην Ελλάδα το πνεύμα του Εθελοντισμού γεννήθηκε μέσα από τη θέσπιση του θεσμού των Αμφικτιονιών. Οι Αμφικτιονίες ήταν αρχικά ένας θρησκευτικός σύνδεσμος των Ελλήνων στην αρχαία Ελλάδα με κέντρο τη λατρεία σε ένα ιερό από τους κατοίκους των γύρω πόλεων. Αργότερα πήρε τη μορφή μιας Ομοσπονδίας κοινωνικοπολιτικών αποφάσεων με πρωταρχική πρωτοβουλία την ειρήνευση και την ρύθμιση των σχέσεων των πόλεων. Κάθε πράξη είχε εθελοντικό χαρακτήρα και τα μέλη της δεν αμείβονταν για αυτό. Συνεπώς θεωρείται το πρώιμο στάδιο του Εθελοντικού Κινήματος. Στην πορεία αντικαταστάθηκε από τα Κοινά και τις Συμπολιτείες.


Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ως Κοινωνικό Φαινόμενο σήμερα αποτελεί αναγκαίο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα. Μέσα από κάθε μορφή του: τον σχολικό, τον αγωνιστικό, τον αθλητισμό για όλους, τον ειδικό, τον ψυχαγωγικό, τον τουριστικό, τον ιατρικό, τον εργασιακό, αποτελεί τον καλύτερο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ Πανανθρώπινων Αξιών .
Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην «Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό» αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος του στην ευρωπαϊκή κοινωνία μέσα από δομές της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού του εθελοντισμού.
Με την προβολή μεγάλων Διοργανώσεων σε Παγκόσμιο πλέον επίπεδο ο θεσμός του Εθελοντισμού διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία κάθε Αθλητικής Προσπάθειας. Η συμμετοχή των 50.000 περίπου Εθελοντών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 και η μοναδική ΟΜΟΨΥΧΙΑ που ομολογουμένως έδειξαν δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ΕΠΙΤΥΧΙΑ της Διοργάνωσης.
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ καλύπτοντας ένα τεράστιο φάσμα δυνατοτήτων προσφοράς σε διάφορους τομείς αποτελεί στην κοινωνία μας βασικό πυλώνα στήριξης κάθε συλλογικής προσπάθειας όχι μόνο μεγάλων διοργανώσεων αλλά και αντιμετώπισης κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Αναλογιστείτε πόσο σημαντικό το Έργο των Σαμαρειτών του ΕΕΣ, των Δασοπυροσβεστών καθώς και άλλων Οργανώσεων. Ύψιστη πράξη ανθρωπιάς που εμπεριέχει ψυχή και αγάπη. Κοινωνική Παιδεία.
Η Εκπαιδευτική κοινότητα, η Οικογένεια, οι Φορείς, η Πολιτεία οφείλει να συμβάλλει ουσιαστικά στην σημασία Εθελοντικών Πράξεων και να καλλιεργήσει του νέους μαθητές με αξίες που να διαμορφώνουν συμπεριφορές ανάλογες.
Για τους συναδέλφους Εκπαιδευτικούς Θα πρότεινα την Οργανωμένη Συνεισφορά των μαθητών και του σχολείου μέσα από την δενδροφύτευση, την αιμοδοσία, την επίσκεψη σε γηροκομείο, την εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών, προστασίας του Περιβάλλοντος, την συμμετοχή σε Αθλητικές Διοργανώσεις της πόλης τους από οποιοδήποτε πόστο. Τακτικά, συστηματικά και συνδυαστικά με την ηθική επιβράβευση.
Αθλητισμός και Εθελοντισμός μαζί, είναι Ενέργεια που μεταλαμπαδεύεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλον, από την μία γενιά στην άλλη από την μία κοινωνία στη άλλη. Προσφέροντας νόημα και Υγιή διέξοδο στα αδιέξοδα της ζωής. Αξία Ανεκτίμητη.
Στις ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ της ΠΡΟΟΔΟΥ και της ΕΞΕΛΙΞΗΣ κανείς δεν περισσεύει. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ !
«Χαράξου κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία…». Οδυσσέας Ελύτης.

*Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτρια Σύγχρονων Μεθόδων Εκγύμνασης Fitness. Πρώην Πρωταθλήτρια Ενόργανης Γυμναστικής, Αθλήτρια του Π.Α.Ο., Επίλεκτο μέλος Εθνικής Ομάδας. Προπονήτρια Ενόργανης και Βασικής Γυμναστικής.