*Γεωργία Ροδοπούλου
Κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις για ναρκωτικά.
Συλλήψεις, κατασχέσεις, κάποιες φορές και θάνατοι.
Τα τελευταία νέα έρχονται από την EUROPOL: Ποσότητες συνθετικών ναρκωτικών κι άλλων ναρκωτικών ουσιών συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, το 2019. Οι ευρωπαϊκές αστυνομίες κατέσχεσαν 11,3 τόνους πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ορισμένων ναρκωτικών ουσιών. Η ποσότητα αυτή θα είχε επιτρέψει την παρασκευή 6,3 τόνων αμφεταμινών, συνολικής αξίας περίπου 63 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα Βαλκάνια αποτελούν πύλη εισόδου των ναρκωτικών που προορίζονται για την Ευρώπη και όλο το Δυτικό κόσμο.
Η κάνναβη κυριαρχεί μεταξύ των ναρκωτικών. Η χρήση της κοκαΐνης αυξάνεται. Αυξάνεται η παρασκευή και η κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών, πολλά από τα οποία είναι συνθετικά κανναβινοειδή, με δράση ανάλογη της κάνναβης, αλλά πιο ισχυρή.
Αυτά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται.
Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή. Γιατί, η πραγματική εικόνα χάνεται στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), μέσω του οποίου διακινούνται τα περισσότερα συνθετικά (και όχι μόνο) ναρκωτικά. Είναι ο πλέον προσφιλής τρόπος προμήθειας ναρκωτικών από νέους ηλικιακά χρήστες.
Η μέση ηλικία έναρξης χρήσης είναι τα 13 χρόνια, κατ΄άλλους τα 16 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, από το γυμνάσιο κιόλας, κάποια παιδιά ξεκινούν τη χρήση.
Και αν παλιότερα, όλοι ήξεραν τι ναρκωτικά κυκλοφορούσαν, τι προκαλούσαν και πώς αντιμετωπίζονταν τα συμπτώματα της χρήσης, σήμερα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Νέα ναρκωτικά συνθετικά, πολύ πιο ισχυρά και πολύ τοξικά ταυτόχρονα, κάνουν την εμφάνισή τους με ταχείς ρυθμούς, περίπου ένα νέο συνθετικό ναρκωτικό βγαίνει στην αγορά της Ευρώπης κάθε εβδομάδα. Συχνά η σύνθεσή τους δεν είναι απόλυτα γνωστή.
Είναι ναρκωτικά που λόγω της πολύ ισχυρής δράσης τους προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό και φυσικά οδηγούν τους χρήστες πολύ πιο σύντομα στο θάνατο.
Μπορεί, άραγε, να αντιμετωπισθεί αυτό το φάντασμα που πλανάται πάνω από όλο τον κόσμο και καραδοκεί για νέα θύματα με απίθανα κέρδη. (Τα χρήματα από το εμπόριο των ναρκωτικών, είναι εκατοντάδες δις δολάρια).
Και μπορεί το πρόβλημα να υπερβαίνει τα όρια ενός κράτους ή και μιας ολόκληρης ηπείρου, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπισή του πολύ δύσκολη, υπάρχουν, όμως, περιθώρια οι κοινωνίες να προστατευθούν.
Γι αυτό, ίσως, θα ήταν καλύτερα να αναρωτηθούμε, αν πράγματι υπάρχει πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
Γιατί, μπορεί, στην ερώτηση: Είστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών, να απαντούν όλοι, ΚΑΤΑ, στην πράξη, όμως, αυτό αναιρείται σε σημαντικό βαθμό, επειδή: Δεν διατυπώνεται με σαφήνεια ποιες ουσίες ανήκουν στα ναρκωτικά. Αυτή η ύποπτη ασάφεια κυριαρχεί στην περίπτωση της κάνναβης.
Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί, που υιοθετούν την αντίληψη, ότι, η κάνναβη περιέχει ήπιες ψυχοδραστικές ουσίες, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και δεν κάνει εξάρτηση.
Και όμως, η κάνναβη κατατάσσεται στα ναρκωτικά, έχει δυσμενείς επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό (λόγω της ψυχοδραστικής ουσίας THC και άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών) και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε ηλικιακά νέους χρήστες.
Ένα ποσσοστό 45% όσων απευθύνονται για πρώτη φορά στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση, δηλώνουν εξαρτημένοι χρήστες κάνναβης. Η μείωση της βλάβης προκρίνεται ως κύρια κατεύθυνση της αντιναρκωτικής πολιτικής (σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.) που σημαίνει, αποδοχή των ναρκωτικών στη ζωή μας και διαχείριση του προβλήματος, ώστε να συντηρούνται στη χρήση οι εξαρτημένοι, προκαλώντας στην κοινότητα και στον εαυτό τους τα λιγότερα δυνατά προβλήματα (κυρίως σε ζητήματα ατομικής και δημόσιας υγείας και εμπλοκής με το νόμο).
Είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε σοβαρά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αν η προσέγγιση στα δύο αυτά βασικά ζητήματα δεν αλλάξει.
Αρκεί να σκεφθούμε, πως: Η τόσο μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, προκάλεσε όχι μόνο σύγχυση, αλλά δημιούργησε και την ψευδή αντίληψη, ότι, μια σειρά νοσημάτων αντιμετωπίζονται με την κάνναβη, και μάλιστα ακόμη και με τη μέθοδο της αυτοθεραπείας. (Η απόφαση του ΕΟΦ για τις ιατρικές ενδείξεις χρήσης, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ενθουσιώδη υποδοχή της κάνναβης ως φαρμακευτικό προϊόν).
Εκτός αυτού, οι επίσημοι φορείς της πολιτείας δεν έχουν απαντήσει, αν και πώς ελέγχεται η συγκέντρωση ψυχοδραστικών συστατικών στα προϊόντα των καταστημάτων πώλησης προϊόντων κάνναβης, τα οποία αναδύονται στην Ελληνική αγορά, και απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό, ακόμη και σε παιδιά.
Επίσης, αν ελέγχονται τα προϊόντα, που πωλούνται στα Head Shops (που ήδη εμφανίσθηκαν και στην Ελλάδα), όπου, σύμφωνα με αναφορές, πωλούνται προϊόντα που περιέχουν συνθετικά κανναβινοειδή ισχυρής δράσης σε συσκευασίες με παραπλανητικές ετικέτες. Οι επιλογές της πολιτείας αποκαλύπτουν το μειωμένο ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
Επιλέγει την υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων πρόληψης (στην πόλη μας, ήδη τα δύο στεγνά θεραπευτικά προγράμματα έχουν υποβαθμισθεί σε Συμβουλευτικούς σταθμούς), προκρίνει την υποκατάσταση ως μέθοδο αντιμετώπισης της εξάρτησης και τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης αντί των χώρων ελεύθερων χρήσης και της ανάπτυξης προγραμμάτων Street Work.
Όταν όλα αυτά γίνονται, η καταπολέμηση των ναρκωτικών αρχίζει και χάνει το περιεχόμενό της και μετατρέπεται σε κενό γράμμα, που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλ. αύξηση της χρήσης από ευάλωτα κυρίως άτομα.
Δεν είναι χωρίς σημασία και το γεγονός, ότι, τα ναρκωτικά έχουν διαχρονικά χρησιμοποιηθεί ως μέσο κοινωνικού ελέγχου, είναι ένα εργαλείο για τη χειραγώγηση των συνειδήσεων, μια και οι εξαρτημένοι είναι κατά κανόνα κοινωνικά αδρανείς και επομένως ακίνδυνοι για το σύστημα που ασκεί την εξουσία.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η κινητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων, η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος κατά των ναρκωτικών αποτελεί έναν ελπιδοφόρο δρόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η στροφή προς την ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, η ενίσχυσή της με δημόσιες και δωρεάν δομές πολλαπλών δράσεων με ενιαία φιλοσοφία και κεντρικό σχεδιασμό, αποτελεί τη βάση του αντιναρκωτικού αγώνα.
*ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ιατρός, Δρ.Παν/μίου Πατρών, Γ.Γραμματέας ΕΣΥΝ Πάτρας
8/1/2020
Πηγή: https://e-esyn.gr/narkotika-istoria-dixos-telos-rodopoulou/