“Δεν μπορώ να ακούω άλλο να φωνάζει, να βρίζει και να απειλεί την κατάκοιτη μητέρα του. Έχω φτάσει στο σημείο να παρακαλάω να πεθάνει για να λυτρωθεί επιτέλους”
“Η γυναίκα είναι παραμελημένη από τα παιδία της, μπορεί να έχει χρόνια να κάνει μπάνιο… το παράθυρό της είναι σπασμένο… δεν μπορεί να μην έχει καλή σύνταξη, ήταν δασκάλα”
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα κακοποίησης των όσων ακούμε συχνά να αναφέρουν πολίτες ή και κοντινά συγγενικά πρόσωπα σε εμάς μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 10-65. Δυστυχώς, τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας είναι εύκολος στόχος θυματοποίησης. Η βία κατά των ηλικιωμένων έχει πολλές μορφές με τις πιο γνωστές να είναι η σωματική και η ψυχική δεν είναι λίγες όμως και οι περιπτώσεις της οικονομικής εκμετάλλευσης. Το πιο επώδυνο για τους ηλικιωμένους που βιώνουν κακοποίηση είναι το ότι η βία προέρχεται μέσα από στην οικογένειά και πολλές φορές από τα ίδια τα παιδία τους. Οι ηλικιωμένοι υποφέρουν σιωπηλά καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια οι ίδιοι είτε λόγω προβλημάτων υγείας π,χ. άνοια είτε λόγω προκαταλήψεων περί οικογένειας. Η κακοποίηση μέσα στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση και υπάρχει τεράστια προκατάληψη προς την δημοσιοποίηση του προβλήματος.
Σε εμάς απευθύνονται όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν ένα περιστατικό βίας ή όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να καταγγείλουν το περιστατικό. Βασιζόμαστε στις αρχές εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας. Τα στοιχεία που ζητάμε είναι για εσωτερική χρήση και δεν γνωστοποιούνται σε τρίτα πρόσωπα και υπηρεσίες αν ο καλών δεν το επιθυμεί. Για να προχωρήσει η διαδικασία της καταγγελίας χρειαζόμαστε τα προσωπικά στοιχεία όλων των εμπλεκόμενων ώστε αυτή να σταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές χωρίς όμως να εκτεθεί ο καταγγέλλων στο θύτη και στο θύμα.
Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε κάθε είδους κακοποίηση κατά των ηλικιωμένων. Ένα τηλεφώνημα αρκεί για να σωθεί μια ζωή. Καλούμε τους πολίτες να καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό βίας έχει υποπέσει στην αντίληψή τους. Η κακοποίηση εν γένει αποτελεί ποινικό αδίκημα και στην αντιμετώπισή πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.
Μην εγκαταλείπεις όσους σε χρειάζονται. Χάρισε ξανά την ζωή και την ελπίδα.
Κοινωνιολόγος
Πηγή: https://www.lifelinehellas.gr/