- Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος
Είναι γνωστό πως το ιστορικό μας Χωριό, η Περαχώρα, διαθέτει, στο σύνολο, 22 Εξωκλήσια, τα οποία είναι σε πολύ καλή κατάσταση και λειτουργούν, εκτός από ένα. Πρόκειται για το Εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη, που βρίσκεται στην περιοχή ''Ασπρόκαμπος'' Περαχώρας και το οποίο χρειάζεται άμεση συντήρηση για να μην καταρρεύσει από τη φθορά του χρόνου, σύμφωνα με την εκτίμηση Συντοπίτη μας Εργολάβου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλό πολιτικό στέλεχος του Νομού μας υποσχέθηκε να μεριμνήσει για την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης της ανακαίνισής του. Όμως και μέχρι σήμερα η υπόσχεσή του δεν έχει γίνει πράξη.
Πάντως, από την πλευρά μου, αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους του Χωριού μας που έχει προαναγγείλει η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου-Περαχώρας κα Χρυσούλα Παππά, σε ραδιοφωνική εκπομπή, πριν λίγους μήνες, για να συζητηθούν τα προβλήματα που μας απασχολούν.
Εκτιμώ ότι πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία αναζήτησης πόρων για την ανακαίνιση του Εξωκλησιού, στο γενικότερο συλλογικό πλαίσιο κοινού ενδιαφέροντος, σε τοπικό επίπεδο, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της Περαχώρας.
Ως εκ τούτου, το θέμα των εργασιών συντήρησης του ετοιμόρροπου Εξωκλησιού και του αναγκαίου χρηματικού ποσού, επιβάλλεται να συμπεριληφθεί, μεταξύ των άλλων χρόνιων και σοβαρών ζητημάτων, τα οποία απασχολούν το χωριό μας και που θα έπρεπε να έχουν ήδη τεθεί προς συζήτηση, σε διαβούλευση, αναζητώντας λύσεις επί της ουσίας.
Τα Εξωκλήσια, ως επί το πλείστον, συντηρούνται, με αγάπη και μεράκι, από οικογένειες Περαχωριτών, οι οποίες φροντίζουν για την καθαριότητά τους και για τυχόν ελλείψεις και επισκευές τους, σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του κάθε Ιερού Ναού του Χωριού μας και στο μέτρο του δυνατού με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Όλοι γνωρίζουμε το Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Ηραίου Περαχώρας, που κείται αγέρωχο σε κορυφή λόφου της Περιοχής και αποτελεί τόπο συνάντησης και σύνδεσης με τον Θεό και τις Δημιουργίες Του. Για όσους επισκέπτονται το Εξωκλήσι απογευματινές ώρες, το Ηλιοβασίλεμα συνιστά πίνακα ζωγραφικής με τα χρώματα της φύσης να καταδεικνύουν την απεραντοσύνη του Σύμπαντος, τον καταγάλανο Ελληνικό Ουρανό και το Μπλε της Θάλασσας.
Η συντήρηση του συγκεκριμένου Εξωκλησιού έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες αφού δεν υπάρχει πρόσβαση με όχημα και η μεταφορά των όποιων υλικών, από τους πρόποδες του λόφου, μέχρι το Εξωκλήσι γίνεται μόνο με τα χέρια. Μια διαδικασία επίπονη και κοπιαστική.
Πρόσφατα, άτομα, από την Περαχώρα, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συντήρησης και φροντίδας του Εξωκλησιού, αποφάσισαν να διαμορφώσουν τον εξωτερικό χώρο και την αισθητική του.
Στον προβληματισμό τους για τη μεταφορά των υλικών, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Κουφογιάννης έδωσε, άμεσα, τη λύση, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εξασφαλίζοντας πέντε (5) εθελοντές, τρεις από την Αθήνα και δύο από του Αγίους Θεοδώρους, οι οποίοι, μαζί με τα άτομα που φροντίζουν και συντηρούν το Εξωκλήσι, μετέφεραν, με τα χέρια, αγόγγυστα, όλα τα απαιτούμενα υλικά, επί τρεις ώρες, από τους πρόποδες του λόφου έως την κορυφή.
Οι Εθελοντές που συνέβαλαν τα μέγιστα στη μεταφορά των υλικών από τους πρόποδες του λόφου στο Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου
Ακολούθησαν οι πρόσφατες εργασίες και το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Το ''Μπαλκόνι του Κορινθιακού'', όπως έχει χαρακτηριστεί ο συγκεκριμένος χώρος, απέκτησε νέα μορφή και αισθητική.
Αποτελεί, για εμένα, ηθικό χρέος να ευχαριστήσω, από καρδιάς, τον Αντιδήμαρχο κ. Αναστάσιο Σακελλαρίου, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σωτήρη Κουφογιάννη, τους πέντε Εθελοντές για το έργο που επιτέλεσαν, την κα Μίνα Γιαννούλη, καθώς και το συνεργείο που διαμόρφωσε τον χώρο.
Άπαντες να έχουν την Ευλογία και την Προστασία του Αγίου Νικολάου.