Παγκόσμια ημέρα διατροφής σήμερα και δεν μπορούμε να το παραλείψουμε!! Η μέρα αυτή, καθιερώθηκε το 1945 όπου και ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Λέμε καθημερινά ότι πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και με μέτρο, όπως λέει και το ρητό του Κλεόβουλου του Λίνδιου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας «Μέτρον Άριστον».
Η δραστική αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η μετεξέλιξη της οικογενειακής δομής και η επακόλουθη υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών που οδηγούν στην κατανάλωση έτοιμου και τυποποιημένου φαγητού, αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία σήμερα.
Τι σημαίνει όταν λέμε τρώω υγιεινά;
Σίγουρα η απάντηση δεν είναι ότι πρέπει να παραλείπουμε γεύματα, το οποίο και συναντούμε επανειλημμένα, αλλά ούτε ότι τρώμε χωρίς σταματημό.
Υγιεινή Διατροφή σημαίνει:
· Δεν παραλείπουμε ποτέ και κανένα από τα γεύματά μας και λέμε ΝΑΙ σε ένα πλούσιο πρωινό, σε ένα υγιεινό σνακ και σε ένα υγιεινό βραδινό γεύμα με λίγα λιπαρά και θερμίδες.
· Δεν παραλείπουμε ποτέ και καμία ομάδα τροφίμων από την καθημερινότητά μας. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη όλες τις ομάδες τροφίμων, από τα φρούτα και τα λαχανικά εώς και τα «καλά» λιπαρά.
· Σημαντικό είναι, να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
· Καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε (5) μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά τα οποία αποτελούν σύνθετους υδατάνθρακες (τους προτιμούμε).
· Συνοδεύουμε πάντα τα γεύματά μας με σαλάτα εποχής.
· Σημαντική είναι, η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδομάδα.
· Δεν παραλείπουμε από το πρόγραμμα διατροφής μας τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Καλό είναι να φροντίσουμε να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα.
· Αποφεύγουμε τα προϊόντα με υψηλές ποσότητες σε αλάτι όπως τα αλμυρά σνακ, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά κ.α. Επίσης αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού στο πιάτο και κατά το μαγείρεμα. Συστήνεται να μην υπάρχει αλατιέρα στο τραπέζι την ώρα του γεύματος.
· Αποφεύγουμε τα junk food και τα κορεσμένα λιπαρά.
· Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ, αντικαθιστώντας τα με φρέσκους χυμούς, πράσινο τσάι και προπάντων ΝΕΡΟ.
· Λέμε ΟΧΙ στα προϊόντα με αυξημένα λιπαρά ή αφαιρούμε το ορατό λίπος από τα κρέατα. Επιλέγουμε την κατανάλωση του άπαχου κρέατος και των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.
· Επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
· Καλό είναι να μειωθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
· Δεν ξεχνάμε εννοείτε το κυριότερο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία με τα «καλά» λιπαρά. Δεν υπερβαίνουμε τα όρια, καταναλώνουμε πάντα με μέτρο.
· Εντάσσουμε την ΑΣΚΗΣΗ στη ζωή μας.
· Και τέλος, δεν ξεχνάμε το ΝΕΡΟ που αποτελεί το θεμέλιο για καλύτερη υγεία και άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα μας!!
Μεγάλη σημασία έχουν, η ποιότητα του τροφίμου αλλά και η ποσότητα στην οποία θα καταναλωθεί το τρόφιμο…για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
«Μέτρον Άριστον»
Κλεόβουλος ο Λίνδιος (6ο αι. π.Χ)
Πόνταρε στην ΥΓΕΙΑ σου!
*Χαραλάμπους Μαργαρίτα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ, Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) & International Confederation of Dietetic Associations (ICDA)
Email: margaritaxx_14@hotmail.com
Fb: Μαργαρίτα Χαραλάμπους Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc
Πηγή:http://healthnews.reporter.com.cy