Πηγή εικόνας: ptisidiastima.com
Η Pepsi, το αγαπημένο αναψυκτικό μικρών και μεγάλων υπήρξε σε μια περίοδο της σύγχρονης ιστορίας η 6η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου χάριν σε έναν δαιμόνιο άνθρωπο.
Το μεγάλο κόλπο
Το καλοκαίρι του 1959 διοργανώθηκε στην Μόσχα, η Αμερικανική Εθνική Έκθεση, η οποία περιλάμβανε πολλά προϊόντα της αμερικανικής κουλτούρας και σκοπό της είχε να έρθουν σε επαφή οι δύο χώρες. Το πιο σημαντικό γεγονός της έκθεσης, όμως ήταν ένα όχι και τόσο τυχαίο γεγονός. Oι Χρουστσόφ και Ρίτσαρντ Νίξον είχαν μια πολύ έντονη συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. Eκείνη την ώρα ο Ντόναλντ Κέντελ (υπεύθυνος για τις εξαγωγές της Pepsi), έδωσε στον Νίξον να προσφέρει στο σοβιετικό ηγέτη το αναψυκτικό για να το δοκιμάσει. Επρόκειτο για μια προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα, με τελικό αποτέλεσμα η στιγμή αυτή να απαθανατιστεί και να διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο το προϊόν του. Αυτό το συμβάν ήταν σκηνοθετημένο από τον Κέντελ και τον Νίξον για να πετύχει η έκθεση.
«Η πρώτη άποψη των Ρώσων που δοκίμασαν αυτό το καπιταλιστικό σκούρο υγρό ήταν ότι είχε μυρωδιά βερνικιού παπουτσιών», αλλά όλοι θυμόταν την γεύση του ακόμα και μετά το πέρας της έκθεσης.
Το 1972 άρχισε η μαζική εισαγωγή του αναψυκτικού, αλλά υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα. Πώς θα πληρωνόταν η Pepsi; Το Ρούβλι δεν είχε αξία εκτός Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι, οι 2 πλευρές κατέληξαν στην παλιά καλή μέθοδο προσφοράς και ζήτησης. Η αμερικανική εταιρεία θα εξήγαγε κανονικά το ποτό της στην Σοβιετική Ένωση και η Pepsi θα πληρωνόταν με βότκα Stolichnaya, την οποία θα εξήγαγαν και διενέμηναν στην αμερικανική αγορά.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε αυτή η ανταλλαγή. Είναι όμως εκείνη την περίοδο κατά την οποία ξεκινάει στην Αμερική ένα εμπάργκο στη Ρωσική βότκα σαν διαμαρτυρία για τον Ρωσο-Αφγανικό πόλεμο, αναγκάζοντας την Pepsi να βρει κάτι νέο να ανταλλάξει με τους σοβιετικούς. Οι προτάσεις για μπάμπουσκες και χαβιάρι δεν φαίνεται να ικανοποιούν την Pepsi. Η Pepsi ζήτησε λοιπόν από τους σοβιετικούς όπλα!
Και οι Σοβιετικοί δέχτηκαν δίνοντας 17 (!) Σοβιετικά πολεμικά υποβρύχια (περίπου 150.000 δολάρια έκαστο) και τρία πολεμικά πλοία (ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό).
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του τότε πρόεδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (του πατέρα), επικοινώνησε με τον Κένταλ, για να ενημερωθεί «τι θα παίξει με τα πολεμικά πλοία». Ο Κένταλ του είπε ότι «αφοπλίζω τη Σοβιετική Ένωση πιο γρήγορα από εσένα ψηλέ». Τον ενημέρωσε ότι τα παλιοκάραβα που πήρε θα τα πουλήσει για παλιοσίδερα. Εκτός από τα πολεμικά πλοία, η Pepsi πήρε και κάποια ολοκαίνουργια τάνκερ και την άδεια να διπλασιάσει τα εργοστάσια της στην Σοβιετική Ένωση!
Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε μια τεράστια συμφωνία, 3 δισεκατομμυρίων που έκλεισε το 1990. Ωστόσο, το 1991 η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε διαλύοντας έτσι τη συμφωνία με την Pepsi. Όπως και να έχει, η Pepsi είχε στην κατοχή της τα υποβρύχια και τα πλοία ήταν αρκετές για να την καταστήσουν την 6η (σύμφωνα με άλλους 7η) μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στην υφήλιο μέχρι που τελικά πούλησε τα πρώην σοβιετικά σκάφη για σκραπ σε μια σουηδική εταιρία.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
How Pepsi Won the USSR … And Then Almost Lost Everything. Ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=ExciAiG96Ow&feature=emb_title
Πώς η Pepsi έγινε για λίγες μέρες 6η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Ανακτήθηκε από https://dialogos.com.cy/pos-i-pepsi-egine-gia-liges-meres-6i-megalyteri-naytiki/
ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΑΡΖΑΝΟΥ
Πηγή: https://www.maxmag.gr/