Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΣΥΒΟΤΑ: ΕΝΑΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ!

Η Ελλάδα έχει πολλά μέρη που ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους και την γραφικότητά τους. Ένα από τα μαγευτικά μέρη είναι τα παραθαλάσσια Σύβοτα που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νομού Θεσπρωτίας και απέχουν 12χλμ από την Ηγουμενίτσα.
Τα Σύβοτα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός χτισμένος σ’ ένα κλειστό θαλάσσιο κόλπο που γύρω του έχουν σχηματιστεί μικρά νησάκια όπως ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος.
Έδρα του Δήμου Συβότων είναι η Πλαταριά και ο πληθυσμός του δήμου είναι περίπου 3.010 κάτοικοι.
Τα Σύβοτα είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την ναυμαχία Κορινθίων και Θεσπρωτών εναντίων των Κερκυραίων. Η ναυμαχία έγινε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου το 433π. Χ.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το χωριό ονομάστηκε Μούρτος από το όνομα του προκρίτου, ο οποίος λαφυραγωγούσε τα διερχόμενα εμπορικά πλοία. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε ως το 1959, όπου επανήλθε η παλαιά ονομασία.
Νοτιοανατολικά των Συβότων, πάνω σ’ ένα λόφο, βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός Βραχωνά. Ο εγκαταλελειμμένος παραδοσιακός οικισμός αποτελείται από περίπου 50 ερειπωμένα σπίτια. Τα περισσότερα είναι διώροφα με θολωτές κατασκευές στο ισόγειο, κατασκευασμένα από πέτρα της περιοχής και χρονολογούνται από το 18ο– 19ο αιώνα.
Στα δυτικά του οικισμού υπάρχουν τα ερείπια μιας μικρής ακρόπολης των προϊστορικών χρόνων, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένου προϊστορικού οικισμού στον ευρύτερο Θεσπρωτικό χώρο.
Ο Βραχωνάς ήταν ο χώρος αρχικής εγκατάστασης του χωριού των Συβότων και άκμασε κατά τον προηγούμενο αιώνα.
Στα Σύβοτα υπάρχουν τα δυο καταπράσινα νησάκια στην είσοδο του κόλπου, ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος. Η πρόσβαση γίνεται με βάρκα. Στο νησάκι Μαύρο Όρος κατασκευάστηκε ένας φάρος το 1884 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών φάρων. Το ύψος του φάρου είναι 14 μέτρα και εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο μετά το 1912-1913.
Σε απόσταση 3χλμ από την Πλαταριά βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας βρισκόταν εκεί μοναστήρι. Σήμερα, σε αυτήν την πανέμορφη θέση βρίσκεται ο νέος ναός της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε την δεκαετία του 1960.
Τα Σύβοτα είναι ένα προικισμένο από την φύση μέρος καθώς έχει πληθώρα από πράσινο και πεντακάθαρες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά που συνεπαίρνουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Τα Σύβοτα έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως η Καραϊβική της Ελλάδας λόγω των θεσπέσιων αμμουδιών, των καταπράσινων λόφων και των όμορφων νησιών τους.
Οι πιο φημισμένες παραλίες είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη στο Μουρτεμένο, ένα από τα ακατοίκητα αλλά κατάφυτα και πανέμορφα νησάκια, απέναντι από τον οικισμό.
Η Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, ξεχωρίζει για τα χρώματα και τα διάφανα νερά της. Η αμμουδιά και το φυσικό της περιβάλλον συνθέτουν πραγματικά μια εξωτική εικόνα. Γι’ αυτό πολλοί την θεωρούν μία από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.
Τα Σύβοτα, όμως, έχουν αμμουδιές για όλα τα γούστα. Κοντά στο κέντρο του οικισμού είναι η Ζάβια (με πολύ πράσινο και αρκετά δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού), ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο.
Από την στιγμή που θα επισκεφτείτε τα Σύβοτα, το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο θα σας μείνει αξέχαστο.
Οι όμορφες παραλίες με τα διάφανα νερά περικυκλωμένες από πράσινο και τα δύο καταπράσινα νησάκια στην είσοδο του κόλπου συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα.

Καλό καλοκαίρι!




πηγή : newsone.gr