Νέα, ενδιαφέρουσα μελέτη της GWI για το ΙΝΣΕΤΕ, σε 14 χώρες.
Δημήτρης Μπαλής
NURPHOTO VIA GETTY IMAGES
Το βλέπουμε και στη χώρα μας, πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Ειδικά το lock down, άλλαξε τα δεδομένα, χάθηκαν θέσεις εργασίας, έγινε πιο ελαστική η απασχόληση, λειτούργησε η εξ αποστάσεως εργασία, έκλεισαν ξενοδοχεία που δεν ξανάνοιξαν, παρέμεινε στην ανεργία η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό, που ενώ σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 2019, περιμένοντας να δουλέψουν τον Απρίλιο του 2020, τελικά θα εργαστούν τον Απρίλιο του 2021, θεού θέλοντος και… πανδημίας επιτρέποντος.
Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική και σε άλλες χώρες, μολονότι η Ελλάδα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον τουρισμό, ενώ άλλες χώρες από τη βιομηχανία και την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση.
Η νέα, ενδιαφέρουσα μελέτη της GWI για το ΙΝΣΕΤΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 16-64 ετών, την περίοδο 19-26 Μαΐου 2020, σε 14 χώρες, αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση των πολιτών, ως προς τη διάθεσή τους για διακοπές και ως προς την προτεραιότητα να ξοδέψουν για διακοπές.
Η υγειονομική κρίση, που μεταλλάχθηκε σε οικονομική, επηρέασε την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση πάνω από το 60% του πληθυσμού και σε ορισμένες χώρες πάνω από το 90%. Ανεπηρέαστο παρέμεινε ένα ποσοστό μεταξύ 4% και 29%, ενώ από 1% έως 15%, δεν είναι σίγουρο για το αν θα επηρεαστεί ή όχι.
Στις 5 κύριες αγορές του εισερχόμενου ελληνικού τουρισμού, στη Γερμανία το 29% εκτιμά πως δεν θα επηρεαστεί καθόλου, το 41% θα επηρεαστεί λίγο και το 22% πολύ ή δραματικά. Στη Μεγάλη Βρετανία τα ποσοστά είναι αντίστοιχα: 24%, 41%, 26%, στις ΗΠΑ: 22%, 37%, 34%, στη Γαλλία: 25%, 43%, 26% και στην Ιταλία: 12%, 43%, 40%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό από 37% στο Βέλγιο έως 61% στην Κίνα, ανέβαλαν, λόγω της πανδημίας, τη δαπάνη για διακοπές και ταξίδια με μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Στη Γερμανία το ποσοστό είναι 40%, στην Αγγλία το 44%, στις ΗΠΑ το 47%, στη Γαλλία το 41% και στην Ιταλία το 50%.
Αλλά και η προτεραιότητα της δαπάνης για διακοπές, σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, επηρεάστηκε πολύ, καθώς το ποσοστό που τη διατηρεί ως προτεραιότητα το καλοκαίρι, είναι μεταξύ 20% και 30%.
Τα σχετικά ποσοστά ανέρχονται σε 27% των Γερμανών (40% ανέβαλαν τη σχετική δαπάνη), 26% των Βρετανών (44% αντίστοιχα), 28% των Αμερικανών (47%), και 25% των Γάλλων και των Ιταλών (41% και 50% αντίστοιχα). Επίσης, χαμηλά είναι τα ποσοστά σε σχέση με την προτεραιότητα της δαπάνης για πτήσεις, ενισχύοντας την εικόνα που προκύπτει από την επόμενη ερώτηση, ότι δηλαδή η πλειοψηφία των ερωτώμενων θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του, είτε στην περιοχή του (staycations), δηλαδή σε χώρες με χαμηλό προφίλ επιδημιολογίας.
Ένα σημαντικό τμήμα, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του (27% έως 55%) είτε στην περιοχή του staycations (11% έως 40%), ενώ εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 23% έως 41%).
Στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές μας, διακοπές σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς επιλέγει ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 25% στην Γερμανία και το Ην. Βασίλειο, το 17% στη Γαλλία και το 13% στην Ιταλία. Στις χώρες αυτές, 57% - 68% δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους, ενώ το 26% ως 32% δεν προτίθενται να κάνουν διακοπές.
Για τις long haul αγορές, διακοπές σε άλλη ήπειρο επιλέγει μόλις το 10% των Αμερικανών, το 12% των Αυστραλών και των Καναδών, το 13% των Ινδών και μόλις το 6% των Κινέζων.
Τέλος, κυριότερο παράγοντα επιλογής διακοπών αποτελεί η «αίσθηση ασφάλειας», ακολουθούμενη από την «χαλάρωση» για όλες τις υπό ανάλυση χώρες, με εξαίρεση την Γερμανία όπου η «χαλάρωση» φαίνεται να υπερτερεί ελαφρά της ασφάλειας, ενώ και το επίπεδο τιμών φαίνεται ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για όλες τις αγορές.
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/