Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Ο ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ!

Θεοδωρίδης Κοσμάς

Ένα από τα ζητήματα σχετικά με τις διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς είναι το κύρος τους. Αυτό συνήθως αποτυπώνεται με την διάθεση των ατόμων να θεωρήσουν κάτι σχετικό, είτε είναι μια απλή λέξη, είτε μια ιστορία, χρήσιμο και να το αναπαράξουν στο χώρο και στο χρόνο. Έτσι, ένα σχόλιο του δισεκατομμυριούχου Elon Musk σχετιζόμενο με την Αρχαία Μακεδονία τράβηξε την προσοχή στο Twitter. «ΕΑΝ, η απάντηση της Σπάρτης στη Μακεδονία.»
Το επεισόδιο αναφέρει ο Πλούταρχος στα Ηθικά, στο κεφάλαιο Περί Αδολεσχίας (17)
«καὶ πάλιν γράψαντος αὐτοῖς τοῦ Φιλίππου ‘ἂν ἐμβάλω εἰς τὴν Λακωνικήν, ἀναστάτους ὑμᾶς ποιήσω,’ ἀντέγραψαν ‘αἴκα.’»
Και όταν έγραψε σε αυτούς ο Φίλιππος «αν εισβάλω στην Λακωνία θα σας κάνω άνω κάτω, απήντησαν: «εάν»
Αυτό το δωρικό αἴκα αντίστοιχο του εἴ κε, δικό μας ἐὰν, συνδέεται με την επίσης υπέροχη λέξη εἰκασία, όπως η περίφημη Εικασία του Γκόλντμπαχ.
Όπως είναι προφανές και φαίνεται να αναγνωρίζει και ο Musk, αλλά αμφισβητούν διάφοροι παροικούντες τας Αθήνας, Σπαρτιάτες και Μακεδόνες, όπως και ο Πλούταρχος αποτελούσαν ενιαίο πολιτισμό και μιλούσαν την ίδια γλώσσα, με μικρές διαφορές. Αν δεχτούμε κάτι διαφορετικό, το κύρος από την αναπαραγωγή του δεν το πιστώνεται ο Ελληνικός πολιτισμός κι εμείς ως απόγονοί του, αλλά ο τρίτος που από παρανόηση εγείρει αξίωση σε αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό από κάποιους στα πλαίσια της αποδομήσεως της Ελληνικής ταυτότητος ενώ μαίνεται ο σχετικός πολιτιστικός και πολιτικός πόλεμος, αλλά δε σημαίνει ότι είναι αλήθεια.
Αντιθέτως, αυτό το παράδειγμα Λακωνικότητος μας θυμίζει την αλήθεια της γλωσσικής ενότητος του αρχαίου Ελληνικού κόσμου κάθε φορά που, όπως ο Φίλιππος, γράφουμε την λέξη «αν». Για σκεφθείτε: κάθε φορά.

  Θεοδωρίδης Κοσμάς
Dipl. Ing. Agr., MSc (DIC), PhD, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και Eπικεφαλής του μεσιτικού οργανισμού Ακίνητα Πόλις που έχει εννέα γραφεία στην Αττική.

Πηγή: https://marketnews.gr/