Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ – ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Σήμερα, 30 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η εορτή τους λέγεται και Εορτή των Γραμμάτων, γιατί και οι τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεoλόγoς, ήταν μεγάλοι Δάσκαλοι και Πατέρες της Εκκλησίας.
Και οι τρεις, κατάγονταν από σεβαστές οικογένειες, που τους βοήθησαν πρωτίστως να γίνουν καλοί άνθρωποι και ν' αγαπήσουν τα ελληνικά γράμματα και τον Χριστό.
Και οι τρεις προτίμησαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στην υπηρεσία των ανθρώπων του καιρού τους, αγωνιζόμενοι για μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η αμάθεια, η κοινωνική αδικία και η ανισότητα, καίτοι έφτασαν στην κορυφή της επιστήμης την εποχή που έζησαν, έχοντας την ευκαιρία να αποκτήσουν φήμη και πλούτο.
Ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε αληθινός πανεπιστήμων και αναδείχτηκε κορυφαίος ερευνητής θεωρητικών και θετικών επιστημών. Συγχρόνως, αναδείχτηκε ιδρυτής και υποστηρικτής ενός τεράστιου φιλανθρωπικού έργου, δημιουργώντας τη Βασιλειάδα, μια πολιτεία αγάπης για ανθρώπους, με σκοπό την ικανοποίηση κάθε ανάγκης που είχαν.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αφομοίωσε δημιουργικά όλη την σοφία των Αρχαίων Ελλήνων και συνδύασε τη γνώση με την καλλιτεχνική έκφραση και ευαισθησία. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να αναλώσει τη ζωή του στην πνευματική και υλική στήριξη του ποιμνίου του.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος καλλιέργησε σε υπέρτατο βαθμό τη λογική σκέψη και την γλωσσική διατύπωση. Η αγάπη του κυρίως προς τους νέους, τον κατέστησε έναν από τους κορυφαίους παιδαγωγούς. Παράλληλα, αρχικά στην Αντιόχεια και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη, έκανε σκοπό της ζωής του να μην αφήσει ούτε έναν άστεγο χωρίς στέγη, ούτε ένα φτωχό χωρίς τροφή, ούτε μία χήρα ή ένα ορφανό χωρίς συμπαράσταση και βοήθεια.
Οι τρεις Ιεράρχες σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους και βοήθησαν τους φτωχούς και όλους όσους είχαν την ανάγκη τους. Αν και έζησαν πριν από 17 περίπου αιώνες, η Εκκλησία όχι μόνον τους τιμά, αλλά τους έχει ανακηρύξει και προστάτες της Παιδείας.
Μιας Παιδείας, όμως, η οποία στη σύγχρονη κοινωνία ρίχνει όλο το βάρος της στην ανάπτυξη της λογικής και του ορθολογισμού γενικότερα, παραμελώντας άλλα κέντρα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως για παράδειγμα το συναίσθημα και το πνεύμα.
Μιας παιδείας, η οποία, ως φαίνεται, διαμορφώνει ανθρώπους που είναι σε θέση να σκέφτονται μόνον την ατομική τους καταξίωση και ανέλιξη, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπό τους και για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της οικουμένης γενικότερα.
Μιας παιδείας, που ωθεί τους μαθητές να παραμερίζουν άλλες σημαντικές αξίες (αλληλεγγύη, σεβασμός, ευγενής άμιλλα κ.ά.) και να επιδίδονται σε αγώνα βαθμοθηρίας για την επίτευξη των στόχων τους, αδιαφορώντας, ταυτόχρονα, για τα ιδιαίτερα χαρίσματα και χαρακτηριστικά του κάθε μαθητή ξεχωριστά.
Φυσικά, αυτή δεν είναι η Παιδεία που οραματίστηκαν οι τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γιατί δεν έκαναν την γνώση τους αυτοσκοπό και δεν περιορίστηκαν στον προσωπικό τους μικρόκοσμο, μη βλέποντας τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας. Αντιθέτως, αφουγκράστηκαν τον πόνο των ανθρώπων, τον έκαναν δικό τους και θέλησαν να τον απαλύνουν με κάθε τρόπο. Έτσι οι δεξιότητες και οι γνώσεις τους έγιναν εργαλεία αγάπης και αλληλεγγύης.
Η ζωή τους αξίζει να είναι πρότυπο για την Παιδεία, που χρειαζόμαστε στη σύγχρονη κοινωνία, αφού αδιαμφισβήτητα, αφ’ ενός η γνώση και η τεχνολογία εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, κατακλύζοντας τη ζωή μας, αφ’ ετέρου η ευαισθησία και η ανθρωπιά, ολοένα και φθίνουν.
Η επιστήμη μπορεί να προοδεύει και να εξελίσσεται. Παρόλα αυτά, ο κόσμος συνεχίζει να φοβάται, να αγωνιά για την επόμενη μέρα και να απελπίζεται. Για το λόγο αυτό, είναι προφανές ότι οι διδαχές και το διαχρονικό έργο των τριών Ιεραρχών είναι σήμερα, παρά ποτέ, περισσότερο επίκαιρο, αφού προτάσσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα με προτεραιότητα και επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες όχι μόνο του μυαλού, αλλά και της καρδιάς του.
Ο φετινός εορτασμός των τριών Ιεραρχών προσφέρει, όπως κάθε χρόνο, την ευκαιρία προς όλους όσους εμπλέκονται στην υπεύθυνη αποστολή της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, και όχι μόνο, να προβληματιστούν για την ποιότητα και το μέλλον της παιδείας στον τόπο μας και να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες και τους στόχους της. Μια πολιτισμένη κοινωνία, άλλωστε, οφείλει να έχει ως πρωταρχικό της μέλημα τη διαφύλαξη της Παιδείας, ως πολύτιμο θεμέλιο λίθο της.
Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι τρεις πεφωτισμένοι δάσκαλοι της ελληνικής σκέψης, οι προστάτες άγιοι της εκπαίδευσης και του πνεύματος, οι οποίοι χτυπούν σήμερα την πόρτα των σχολείων μας και μας καλούν να ανακαλύψουμε το αληθινό νόημα της γνώσης.
Η Παράταξη ‘’αλλάzουμε ΜΑΖΙ’’ ενστερνίζεται τις θεμελιώδεις αξίες και τις διδαχές που μας άφησαν ως αέναη παρακαταθήκη οι τρεις Ιεράρχες κι εύχεται η χάρη τους να εμπνέει και η ευλογία τους να προστατεύει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας στις προσπάθειές τους και μάλιστα εν μέσω των αντίξοων συνθηκών που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας.
Ομάδα Εργασίας Κοινωνικών Θεμάτων και θεμάτων Παιδείας της Δημοτικής Παράταξης ‘’αλλάζουμε ΜΑΖΙ’.