Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΚ ΙΠΕΚ»-ΥΠΕΜΕΙΝΕ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ!


Αθανασία Κουλέτα

Κύμα αλληλεγγύης έχει ξεσπάσει στην Τουρκία για τη Μελέκ Ιπέκ που σκότωσε τον σύζυγό της, ο οποίος και τη βασάνιζε επί 12 χρόνια 
«Ελευθερία στη Μελέκ Ιπέκ», «Δικαιοσύνη για τη Μελέκ Ιπέκ» είναι δύο μόνο από τα hashtags που θα βρει κανείς στο Twitter εάν ψάξει για την υπόθεση της Μελέκ Ιπέκ.
Η Μελέκ βρίσκεται φυλακισμένη στην Τουρκία επειδή, ούσα σε νόμιμη αυτοάμυνα, σκότωσε τον σύζυγο και επί 12 χρόνια βασανιστή της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, η 31χρονη Μελέκ Ιπέκ υφίστατο, τόσο η ίδια όσο και τα δύο παιδιά της, ενδοοικογενειακή βία από τον σύζυγό της επί 12 έτη. Όταν τον σκότωσε, είχε μείνει για ώρες γυμνή και φυλακισμένη με χειροπέδες μπροστά στα παιδιά της, αφού πρώτα ο 36χρονος σύζυγός της, Ραμαζάν, την χτύπησε και τη βίασε.

Η Μελέκ Ιπεκ σήμερα είναι στη φυλακή στην Τουρκία αφού σκότωσε τον άντρα που την έκανε αυτό.

Η Μελέκ φυλακίστηκε επειδή αμύνθηκε για τη ζωή της.

Ο άντρας της, πριν σκοτωθεί, την χτύπησε άγρια, την βίασε, την έβαλε χειροπέδες και την άφησε γυμνή μπροστά στις κόρες της. Την απείλησε με θάνατο, στοχεύοντας το κυνηγετικό τουφέκι στο κεφάλι της.

Η Μελέκ με μια μαγική δύναμη παρά τις χειροπέδες στα χέρια της, κατάφερε να βρει το άλλο μικρό όπλο στο σπίτι και πυροβόλησε τον άντρα της πριν πυροβολήσει αυτός.

Η Μελέκ είναι ζωντανή σήμερα επειδή μπορούσε να αμυνθεί.

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι δικαίωμα στη ζωή. Πάρτε την πατριαρχική σας δικαιοσύνη πάνω από την αδελφή μας.

Η Μελέκ να ελευθερωθεί ΧΤΕΣ.

Σήμερα, η Μελέκ βρίσκεται σε φυλακή αφού παραδόθηκε η ίδια στις Αρχές, με τους χρήστες του διαδικτύου να ζητούν την αποφυλάκισή της αλλά και την απονομή δικαιοσύνης, καλώντας τους δικαστές να της αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν την επισκέφθηκε στη φυλακή και τη ρώτησε πώς είναι, εκείνη του απάντησε: «Τουλάχιστον εδώ δεν θα με δείρει κάποιος απόψε». Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι οι δύο κόρες της Μελέκ, ηλικίας 6 και 8 ετών, διαμένουν προσωρινά με τη γιαγιά τους, ενώ η μία φέρεται να είπε: «Ο πατέρας μου δεν θα έρθει ποτέ ξανά, σωστά; Δεν θα με κακοποιεί κανείς πια». 
Το παρακάτω tweet γράφει: «Όταν ένας άντρας κακοποιεί σεξουαλικά μια γυναίκα ή την σκοτώνει, αφήνεται ελεύθερος. Αλλά όταν μια γυναίκα, που υφίσταται επαναλαμβανόμενη σεξουαλική κακοποίηση και σοβαρή βία σκοτώνει τον σύζυγό της για να προστατεύσει την ίδια και τα παιδιά της, φυλακίζεται άμεσα». 
1 erkek kadına cinsel istismarda bulununca, kadını öldürünce; serbest kalıyor.
Ama bir kadın defalarca cinsel istismara ve ağır şiddete maruz kalınca, sırf çocuklarını ve kendini korumak için eşini öldürünce hızlıca tutuklanıyor.




Τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία είναι σοκαριστικά

Κι ενώ η τουρκική δικαιοσύνη φαίνεται πως εξαντλεί την αυστηρότητά της σε μια γυναίκα που υπέστη βασανιστήρια επί 12 ολόκληρα χρόνια, τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα σοκάρουν. 
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την ομοσπονδία των τουρκικών συλλόγων αρωγής γυναικών, από τις αρχές του 2020 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 312 γυναίκες, αν και το υπουργείο Εσωτερικών, αντιθέτως, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι κατά τους πρώτους 10 μήνες του χρόνου οι γυναικοκτονίες μειώθηκαν κατά 27%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι το 2018, 440 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τους ίδιους τους τους συζύγους.
Το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες (κυριολεκτικά, αφού η Τουρκία δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία σχετικά με την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία) οι κακοποιητές χαίρουν ατιμωρησίας. 

«Αλληλεγγύη στη Μελέκ»

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως αυτό δεν υπήρξε αρκετό για να περιορίσει τις φωνές που ζητούν δικαιοσύνη για τη Μελέκ Ιπέκ και που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην κακοποιημένη γυναίκα. Μάλιστα, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 12.000 υπογραφές για τον σκοπό αυτό, σε διαδικτυακή καμπάνια. 
Σε μια χώρα με μακρά ιστορία στην κακοποίηση των γυναικών και τον μη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα συνολικά, η οποία ρέπει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό να υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος ζητούν δικαιοσύνη και υψώνουν τη φωνή τους για τα θύματα της έμφυλης βίας. Τόσο για τις επιζώσες όσο και για εκείνες που έχασαν τη ζωή τους, υπομένοντας τη βαρβαρότητα. 

Με πληροφορίες από Hurriyet, DW (ελληνική έκδοση)

Πηγή: https://www.ethnos.gr/