Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΙΝΑΤΙΔΟΥ!


Τις επαναστάσεις στο παρελθόν τις πραγματοποιούσαν οι άνθρωποι. Λόγοι επιβίωσης τους ανάγκαζαν να περάσουν σε τακτικές τέτοιες που η χρήση βίας κρίνονταν απαραίτητη. Άλλες φορές επαναστάσεις γίνονταν για ιδεολογικούς λόγους. Εκεί που η ιδέα των πολλών γίνονταν επιβολή.
Σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμα επανάσταση, αυτή τη φορά με ειρηνικό τρόπο. Ο τρόπος που την βιώνουμε είναι με ειρηνική αναθεώρηση και αναδιάρθρωση των είδη υπαρχουσών δομών της κοινωνίας. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτοπροσδιοριζόμαστε να διαθέσουμε μέρος της ευθύνης μας με σκοπό το δημόσιο καλό συμφέρον. Αυτοδιαθέτουμε τον περιορισμό μας στις οικίες μας σκοπεύοντας στην επιβίωση. Σε κοινωνικό επίπεδο, ανατρέχουμε σε αξίες και σχέσεις μέσω των συστημάτων επικοινωνίας που διαθέτουμε, στηριζόμενοι και στηρίζοντας τους οικείους μας και τους συνανθρώπους μας. Σε οικονομικό επίπεδο τώρα, πολλά πρόκειται να αλλάξουν. 
Αυτή η τόσο διαφορετική επανάσταση,που γίνεται με ήσυχο τρόπο, έχει να δώσει στην οικονομία της χώρας δυνατά μηνύματα. Εργασίες που πριν δεν στηρίζονταν στον οικονομικό ιστό ή που πλέον είχαν ξεπεραστεί θα βρεθούν να παύονται. Δραστηριότητες στη βιοτεχνία και τη βιομηχανία όπου και ελάχιστες είχαν μείνει να δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο, πρόκειται να σβήσουν. Αντίθετα, οι υπηρεσίες, στηριζόμενες σε τεχνολογίες αιχμής, όχι μόνο θα ανακάμψουν, αλλά και θα λάβουν μεγάλο μέρος στο μερίδιο της αγοράς. Επίσης, υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και η εστίαση, σίγουρα με το πέρας της κρίσης αυτής, θα επανακάμψουν θεαματικά γρήγορα. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εργαζόμενοι. 
Εκείνοι που δεν θα έχουν εργασία πια και ίσως ούτε και αντικείμενο. Βέβαιο είναι ότι η ανεργία θα εκτιναχτεί σε μεγάλα νούμερα. Τότε που θα εμφανιστεί το πρόβλημα, χρειάζεται το κράτος να λάβει το ρόλο του, στηρίζοντας αυτές τις μερίδες του πληθυσμού, ρόλο κράτους δικαίου. Η ελεύθερη αγορά, θα βρει τρόπο να ανακάμψει, έστω και αν το σοκ είναι μεγάλο. 
Η επανάσταση αυτή, που γίνεται τόσο ειρηνικά, θα μας φέρει αντιμέτωπους με το μέγα ζήτημα του προσφυγικού. Θα βγούμε έξω από τα σπίτια μας όταν θα έχουν αρθεί τα μέτρα και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινότητες μεταναστών. Η επικράτεια θα γεμίσει με κάμπους σε μέρη που και ακόμα δεν είχαν οριστεί. Το πρόβλημα θα είναι τότε ο τρόπος συνύπαρξης και ο τρόπος που το κράτος θα τους συμπεριφερθεί. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός. 
Τέλος, ίσως δούμε μετά το τέλος της κρίσης, ένα διαφορετικό πρόσωπο της ενωμένης Ευρώπης. Δυνάμεις και συσχετισμοί θα προσπαθήσουν να διαβρώσουν αυτό το οικοδόμημα. Και τότε θα είναι στα χέρια των οικονομικά ισχυρών της ένωσης να αποφασίσουν για την τύχη της. Ωστόσο, έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Όσο η υγεία παραμένει, τόσο οι σκέψεις έρχονται.

Χριστίνα Κινατίδου, Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγή: https://www.lep.gr/