Το ταξίδι της θαλαμηγού Τherapin και η εμπλοκή της κλινικής σε κύκλωμα με ναρκωσυνταγές
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κλινική Κασταλία του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη βρίσκεται στη δημοσιότητα με αρνητικό τρόπο. Είχαν προηγηθεί υποθέσεις όπως εκείνη του ταξιδιού της θαλαμηγού Τherapin αλλά και η εμπλοκή της κλινικής σε κύκλωμα με ναρκωσυνταγές.
Το 2001 έγραφε ο Ριζοσπάστης-Σάββατο 30 Ιουνίου 2001>
Η «Κασταλία» των ναρκω-συνταγών
«Ναρκω-αλισβερίσι» ολκής ανακάλυψαν οι επιθεωρητές του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ στην κλινική «Κασταλία» του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν μέσα στο κότερό του στη Μύκονο. Ολόκληρο κύκλωμα είχε στηθεί στην εν λόγω ιδιωτική κλινική και εφοδίαζε παράνομα ασθενείς της, αλλά και τρίτα άτομα, με απαγορευμένες ουσίες και χάπια (Ρομιντόν, Οασίλ, Στεντόν, Λιμπράξ κ.ά.), βαφτίζοντάς τα «παυσίπονα», στο πλαίσιο προγραμμάτων απεξάρτησης που εφάρμοζε χωρίς νόμιμη άδεια από το υπουργείο Υγείας. Στο κύκλωμα, εκτός από τον ιδιοκτήτη και επιστημονικό διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής, Π. Λυμπέρη, φέρονται ως εμπλεκόμενοι ο ψυχίατρος Μιχάλης Λαζανάκης, η διευθύνουσα Χρυσή Πετροπούλου, ο φαρμακοποιός της κλινικής Γιώργος Μπολυλάς και άλλος ένας φαρμακοποιός από το Παλαιό Ψυχικό, ο Γιώργος Δημητρός, ο οποίος προμήθευε την «Κασταλία» με τα ναρκω-φάρμακα.
Οι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ διενήργησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στην κλινική του Π. Λυμπέρη στις 6 του Μάη, λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του στη Μύκονο. Από την εξέταση των βιβλίων της κλινικής και 140 φακέλων ασθενών διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης ψυχίατρος είχε σταματήσει να χορηγεί συνταγές ναρκω-φαρμάκων από τον Οκτώβρη του 2000 (μέχρι τότε φέρεται ότι είχε χορηγήσει συνταγές σε 63 ασθενείς). Ομως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η κλινική είχε προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες «Ρομιντόν» (300 περίπου κουτιά, που αντιστοιχούν σε 100 ασθενείς) από τον φαρμακοποιό Γ. Δημητρό, χωρίς αυτός να έχει λάβει τις λεγόμενες δίγραμμες συνταγές που δίνονται για τη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων. Ο φαρμακοποιός ισχυρίστηκε ότι είχε στα χέρια του 100 συνταγές, αλλά, όπως αποδείχτηκε, αυτές ήταν πλαστογραφημένες από τους υπεύθυνους της κλινικής. Εξάλλου, από την εξέταση των φακέλων των ασθενών αποκαλύφθηκε ότι όλες οι συνταγές τους ήταν προϊόντα πλαστογραφίας.
Διώξεις
Οι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ συνέταξαν πολυσέλιδο πόρισμα, βάσει του οποίου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ισίδ. Ντογιάκος, άσκησε χτες ποινικές διώξεις εναντίον των προαναφερόμενων προσώπων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρουν ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Συγκεκριμένα, κατά του ψυχιάτρου Π. Λυμπέρη ασκήθηκε ποινική δίωξη για «παράνομη έκδοση συνταγής και χορήγηση ναρκωτικών ουσιών χωρίς ιατρική ένδειξη», «παράνομη χορήγηση ναρκωτικών και υποκαταστάτων εξάρτησης», «παράνομη κατοχή ναρκωτικών», «διάθεση ναρκωτικών ουσιών σε τρίτους». Η δίωξη εναντίον του ψυχιάτρου Μ. Λαζανάκη αφορά μόνο στο πρώτο αδίκημα. Οι Γ. Μπολυλάς και Χρ. Πετροπούλου διώκονται για «ηθική αυτουργία σε παράνομη έκδοση συνταγών», γιατί συμφώνησαν στην πλαστογράφηση 100 δίγραμμων συνταγών «Ρομιντόν». Τέλος, ο φαρμακοποιός Γ. Δημητρός διώκεται για «παράνομη χορήγηση ναρκωτικών χωρίς ιατρική συνταγή».
Ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει, μάλιστα, τους παραπάνω «ιδιαιτέρως επικίνδυνα άτομα», τα οποία διέπραξαν τα αδικήματα αυτά «κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση». Η υπόθεση θα διερευνηθεί περαιτέρω από τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα εξετάσει μάρτυρες και θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.
Με δηλώσεις του χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» από τις φυλακές Χίου, όπου κρατείται, ο Π. Λυμπέρης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για ό,τι συνέβαινε στην κλινική του, υποστηρίζοντας ότι σ’ αυτήν «νοσηλεύονται χρήστες ηρωίνης για 7-10 μέρες το πολύ που κρατάει το στερητικό σύνδρομο, γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε και όλοι καταλήγουν στην αυτοθεραπεία, δηλαδή στην πλατεία Ομονοίας». Είπε, επίσης, ότι η χορήγηση του «Ρομιντόν» γίνεται «με εγκεκριμένα συνταγολόγια της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για χρήση μόνο εντός της κλινικής και μόνο για έξι μέρες σε 10 ασθενείς το μήνα» και αναρωτήθηκε γιατί δεν τον «κυνήγησαν» το 1985, που χορήγησε «νιτροχληρική προποξυθένη» σε 500 ασθενείς… Τέτοια όμως στοιχεία αποδεικνύουν και τις πρωταρχικές ευθύνες της πολιτείας που με την υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας οδηγεί τους εξαρτημένους στην αγκαλιά των κυκλωμάτων.
Τα ΝΕΑ για το ταξίδι στη Μύκονο_4 Οκτωβρίου 2001
Φύλλο και φτερό κάνουν από χθες άνδρες του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. την κλινική «Κασταλία» του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου για χρήση ναρκωτικών. Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας μπαίνουν τώρα και οι μέθοδοι θεραπείας που ακολουθούνταν. Η «Κασταλία» είναι η πρώτη ιδιωτική κλινική που εφάρμοσε προγράμματα αποτοξίνωσης στη χώρα μας, αν και ο νόμος επέτρεπε την πραγματοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων μόνο από κρατικούς φορείς.
Λίγο πριν από τη σύλληψη, στη θαλαμηγό του ψυχιάτρου βρίσκονταν οι γνωστοί καλλιτέχνες Λάκης Λαζόπουλος, Κώστας Χαριτοδιπλωμένος καθώς και ο Σάκης Ρουβάς με τον μάνατζέρ του Ηλία Ψινάκη. «Δεν είδαμε τίποτα, ούτε ήρθαμε σε επαφή με τον Πέτρο Λυμπέρη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού από τον Άλιμο στη Μύκονο», κατέθεσαν οι προαναφερόμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού. Άλλωστε, όπως
δήλωσε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, «από το υλικό της δικογραφίας και από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προκύπτει κανένα στοιχείο σε βάρος των γνωστών καλλιτεχνών».
Από την πλευρά του ο 50χρονος ψυχίατρος υποστηρίζει στην κατάθεσή του ότι είναι 17 χρόνια χρήστης ναρκωτικών ουσιών και ότι τα ναρκωτικά τα αγόρασε πριν από τρεις μέρες έναντι 750.000 δραχμών για δική του χρήση. Υποστήριξε ακόμη πώς στο παρελθόν έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες απεξάρτησης.
Η κλινική «Κασταλία» διαθέτει 355 κλίνες, απασχολεί δέκα ψυχιάτρους και 150 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό ενώ, σύμφωνα με την κατάθεση του Π. Λυμπέρη, ο τζίρος ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο τον χρόνο.
«Δεν γνώριζαν τίποτα όσοι επέβαιναν»
Αριστερά: ο Πέτρος Λυμπέρης κατά τη σύλληψή του. Υποστηρίζει ότι προμηθεύτηκε πριν από 3 μέρες τα ναρκωτικά για δική του χρήση. Πάνω: ο κυβερνήτης Γιώργος Γεωργούδης. Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για ναρκωτικά
Δεκαεπτά χρόνια χρήστης ναρκωτικών ουσιών είναι ο 50χρονος ψυχίατρος Πέτρος Λυμπέρης, ιδιοκτήτης της ψυχιατρικής κλινικής “Κασταλία”, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου μέσα στη θαλαμηγό του στη Μύκονο, ύστερα από έρευνα αστυνομικών και λιμενικών.
Αυτό κατέθεσε, ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προανάκρισης.
Ο κ. Πέτρος Λυμπέρης, μετά τη σύλληψή του για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Σύρου με στερητικό σύνδρομο και υπέρταση, και αυτός είναι ο λόγος που δεν οδηγήθηκε στον εισαγγελέα του νησιού. Στην Εισαγγελία προσήλθε μόνο ο κυβερνήτης της θαλαμηγού κ. Γιώργος Γεωργούδης, 61 χρόνων. Εναντίον του Πέτρου Λυμπέρη ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για μεταφορά ναρκωτικών από επιβαίνοντα σε πλοιάριο και προμήθεια για ιδία χρήση, ενώ εναντίον του κυβερνήτη για μεταφορά ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων. Και οι δυο πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον ανακριτή.
Στην κατάθεσή του ο Πέτρος Λυμπέρης υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αγόρασε τα ναρκωτικά πριν από 3 μέρες για δική του χρήση έναντι 750.000 δραχμών και ότι έκανε χρήση στη θαλαμηγό για να μην τον βλέπουν οι δικοί του άνθρωποι, αφού στο παρελθόν έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες απεξάρτησης.
Ανέφερε ακόμη, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι κανείς μέσα στο σκάφος δεν γνώριζε για τα ναρκωτικά. Μέσα στο σκάφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Ενημέρωσης του ΥΕΝ, βρέθηκαν 15 γραμμάρια κοκαΐνης, 10 γραμμάρια μαριχουάνας, έξι χάπια μεθαδόνης, άλλα παρεμφερή χάπια, μια κοντόκανη καραμπίνα και 254 φυσίγγια.
Η θαλαμηγός απέπλευσε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη μαρίνα του Αλίμου και έφτασε στις 10 το πρωί στη Μύκονο. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κυβερνήτης Γιώργος Γεωργούδης, στο σκάφος επιβιβάστηκαν από τον Άλιμο, οι Λάκης Λαζόπουλος, Σάκης Ρουβάς, Ηλίας Ψινάκης, Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, τέσσερα νεαρά αγόρια και δύο μοντέλα, οι οποίοι, όπως διευκρίνισε τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας (έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Πέτρου Λυμπέρη και Γιώργου Γεωργούδη), δεν γνώριζαν το παραμικρό για τα ναρκωτικά ούτε είδαν τον Πέτρο Λυμπέρη.
Οι επιβαίνοντες, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση του κυβερνήτη, μόλις έφτασαν στη Μύκονο επιβιβάστηκαν σε άλλο πλωτό ενώ στη θαλαμηγό έμεινε για μερικές ώρες μόνο ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος για να κοιμηθεί.
Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Λάκης Λαζόπουλος, Σάκης Ρουβάς και Ηλίας Ψινάκης προσήλθαν στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου και κατέθεσαν ότι γνώριζαν τον Πέτρο Λυμπέρη και πως είχαν συνεννοηθεί μαζί του για τη μεταφορά τους στη Μύκονο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η είδηση ότι υπάρχουν ναρκωτικά στη θαλαμηγό “Therapy” έφτασε στη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.
Αμέσως ενημερώθηκαν η Εισαγγελία και το Λιμενικό. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το ΥΕΝ, στις πέντε το απόγευμα ενημερώθηκε η ειρηνοδίκης Μυκόνου και τρεις ώρες αργότερα έγινε η κοινή επέμβαση αστυνομικών και λιμενικών στο σκάφος. Στο μεταξύ, μέχρι να γίνει η έρευνα, η θαλαμηγός εφρουρείτο και δεν διαπιστώθηκε καμία ύποπτη κίνηση.
Όταν έγινε η έφοδος, ο Πέτρος Λυμπέρης ήταν σε άσχημη κατάσταση έχοντας πάρει κόκα με αργιλέ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Η πίεσή του είχε φτάσει 24 και οι γιατροί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφού του χορήγησαν Ρομιντόν έκριναν ότι η κατάστασή του δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκεί και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Σύρου.
Την ώρα της επέμβασης επέβαιναν ακόμη στη θαλαμηγό οι Αθανάσιος Μακρόγλου, 48 χρόνων, μηχανικός, Παναγιώτης Χαρατζαρης, 21 ετών, ναύτης, Ελένη Τσακου, 29 χρόνων, θαλαμηπόλος, και Γιώργος Καραμπίνης, 56 χρόνων, συνταξιούχος. Εναντίον των προαναφερομένων δεν προέκυψε κανένα στοιχείο.
Το βράδυ του Σαββάτου έγινε έρευνα στο σπίτι του Πέτρου Λυμπέρη, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, όπου βρέθηκαν υπολείμματα ηρωίνης και μια ζυγαριά ακριβείας.
Δεν βρήκαν εισιτήρια με τα πλοία της γραμμής
«ΤΑ ΝΕΑ» προσπάθησαν χθες να έρθουν σ’ επαφή με τους Λάκη Λαζόπουλο, Ηλία Ψινάκη και Σάκη Ρουβά, αλλά η επικοινωνία ήταν αδύνατη αφού όλοι είχαν κλείσει τα τηλέφωνά τους. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για τρεις διαφορετικές παρέες που πήγαιναν στη Μύκονο. Η μία παρέα ήταν ο Ηλίας Ψινάκης με τον Σάκη Ρουβά, ο οποίος πήγαινε στο νησί για φωτογράφιση περιοδικού, η άλλη ήταν ο Λάκης Λαζόπουλος ο οποίος θα εφιλοξενείτο από φίλο του και η τρίτη ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος που θα περνούσε το τριήμερο στη Μύκονο. Οι τρεις παρέες δεν βρήκαν εισιτήρια και ο Πέτρος Λυμπέρης προσφέρθηκε να τους μεταφέρει. Όλοι
είχαν κατέβει από το σκάφος λίγες ώρες πριν από την έρευνα του Λιμενικού.
«ΤΑ ΝΕΑ» προσπάθησαν, αλλά δυστυχώς χωρίς επιτυχία, να επικοινωνήσουν και με τον κ. Κώστα Χαριτοδιπλωμένο.
Το ΣΔΟΕ ψάχνει για ασθενείς – «μαϊμούδες»
Έρευνα για ασθενείς-«μαϊμούδες», στον χώρο της απεξάρτησης από ναρκωτικά, πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ που χθες το πρωί εισέβαλε αιφνιδιαστικά στην κλινική «Κασταλία» του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη.
Το ΣΔΟΕ κατέσχεσε όλα τα βιβλία ασθενών της κλινικής τα οποία περνούν ήδη από το μικροσκόπιο των ελεγκτών του προκειμένου να διαπιστωθούν στοιχεία σχετικά με τους ασθενείς αλλά και τα φάρμακα που τους χορηγούνταν. Επίσης το ΣΔΟΕ εξετάζει εξονυχιστικά και τα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την απόκρυψη εσόδων. Με τον έλεγχο θα εξακριβωθεί αν υπάρχει βάση σε πληροφορίες
που κάνουν λόγο για ασθενείς-«μαϊμούδες» προκειμένου να τους χορηγηθούν απαγορευμένες ουσίες αλλά και για άλλες πρακτικές παράνομης χορήγησης ουσιών σε τοξικομανείς για απεξάρτηση.
Δεν ήταν νόμιμη η εφαρμογή των προγραμμάτων
Προγράμματα αποτοξίνωσης με βαρβιτουρικά και μεθαδόνη εφαρμόζονταν επί χρόνια στην ψυχιατρική κλινική «Κασταλία», παρ’ όλο που ο νόμος επιτρέπει την πραγματοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων μόνο σε κρατικούς φορείς. Το γεγονός αυτό ήταν γνωστό στους αρμοδίους οι οποίοι, ως φαίνεται, δεν έκαναν τίποτα. Μάλιστα, στοιχεία από τα προγράμματα αποτοξίνωσης της «Κασταλίας» συμπεριλαμβάνονταν επί τρία τουλάχιστον χρόνια στις εκθέσεις του Ελληνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΕΤΠΝ), και κατ’ επέκτασιν στα δεδομένα που στέλνονταν στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά.
Όπως είπε στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κ. Άννα Κοκκέβη ήταν πρόβλημα η μη ύπαρξη αδείας για τα προγράμματα. «Κατά κάποιον τρόπο επισημοποιούσαμε κάτι που δεν ήταν νόμιμο και αυτό μας προβλημάτιζε», τόνισε. «Έτσι, το 1997 σταματήσαμε να δεχόμαστε στοιχεία».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στις εκθέσεις του ΕΚΕΤΠΝ πάντοτε αναγραφόταν ότι εμπεριέχονται στοιχεία από την «Κασταλία» και οι εκθέσεις πάντοτε κατέληγαν στο υπουργείο Υγείας! Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Ανθούλης, πρόεδρος της Ένωσης Νευροψυχιατρικών Κλινικών Αθηνών-Πειραιώς, ανέφερε ότι η «Κασταλία» ήταν η πρώτη ιδιωτική κλινική στην χώρα μας που εφάρμοσε προγράμματα αποτοξίνωσης. «Στην αρχή, εφήρμοζε προγράμματα αποτοξίνωσης με βαρβιτουρικά, ενώ αργότερα άρχισε να χορηγεί και μεθαδόνη υποθέτω, με άδεια του κράτους».
Από τότε έως σήμερα, «και άλλες ιδιωτικές κλινικές άρχισαν να δέχονται τοξικομανείς», πρόσθεσε. «Σήμερα εφαρμόζεται κυρίως καταστολή των τοξικομανών για λίγες μέρες και παρακολούθηση για 15 έως 20 μέρες πάντοτε, σε συνεργασία με τους οικείους τους».
Η κλινική «Κασταλία» ιδρύθηκε το 1966-1967 από τον πατέρα του Πέτρου Λυμπέρη, Νίκο, ο οποίος επίσης ήταν νευρολόγος-ψυχίατρος. Τη δεκαετία των ’90, τα ηνία ανέλαβε ο Πέτρος Λυμπέρης «ένας αξιόλογος επιστήμονας, με σπουδές στην Αγγλία, ο οποίος επί χρόνια ήταν και στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Νευροψυχιατρικών Κλινικών», σχολίασε ο κ. Ανθούλης. Ο κ. Λυμπέρης, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Ένωσης πριν από δύο χρόνια περίπου «μας είχε πει για προσωπικούς λόγους, αλλά εμείς γνωρίζαμε ότι είχε πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά».
Πηγή: https://kourdistoportocali.com/