Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΝΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΙΣΧΥΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ VISA, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ!


Τη σημασία και τους νέους κανόνες για την έκδοση Schengen Visa για τις ελληνορωσικές σχέσεις εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού προξενείου στη Μόσχα κ. Νίκος Κρίκος, σε συνέντευξή του στο tourdom.ru.
Ο Έλληνας γενικός πρόξενος τονίζει ότι «…όλα αυτά που ίσχυαν για τους Ρώσους πολίτες νωρίτερα, θα συνεχίσουν να ισχύουν και τώρα», διαλύοντας τις ανησυχίες που υπήρξαν για αλλαγή στους χρόνους των θεωρήσεων.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

O Nικόλας Κρίκος μίλησε για το νέο Κώδικα Θεώρησης Σένγκεν και για το πώς αυτός συμβάλλει στους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ «ρωσικής ψυχής» και «ελληνικού προσώπου».
Διπλωμάτης με 25 χρόνια καριέρας, ο Νικόλας Κρίκος, έφθασε στη Ρωσία με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής προξενικής αρχής στην Μόσχα, στα τέλη του 2019. Μια από τις πρώτες δοκιμασίες που αντιμετώπισε, ήταν η εφαρμογή του αναθεωρημένου Κώδικα Θεωρήσεων Εισόδου της Ε.Ε., από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Κατά τη συζήτηση με τους συντάκτες του HotLine.travel, ο κ. Κρίκος παραδέχθηκε ότι, σαν Έλληνας, αγαπάει τις δοκιμασίες και ότι σαν ποιητής (το 2013 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα η ποιητική του συλλογή “Σπαράγματα”) προτιμά να βλέπει, πίσω από τους τύπους, μια μεγάλη σειρά από δυνατότητες. Ο Γενικός Πρόξενος εξηγεί ποιες αλλαγές έχει εισαγάγει ο νέος Κώδικας στην διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων.

Ερώτηση: Ως επικεφαλής της προξενικής αρχής λαμβάνετε απόφαση για την έκδοση θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες. Πείτε μας, ποιους κανόνες ακολουθείτε; Σκοπεύετε να προσελκύσετε περισσότερους νεαρούς τουρίστες ή για παράδειγμα περισσότερους επιχειρηματίες και πιθανούς επενδυτές για να επισκεφθούν τη χώρα σας;

Γενικός Πρόξενος: Είμαι πεπεισμένος ότι η θεώρηση εισόδου δεν είναι απλώς ένα έγγραφο, αλλά και το μέσο που δημιουργεί δεσμούς μεταξύ του Ρώσου πολίτη και του τόπου που ετοιμάζεται να επισκεφθεί. Μιλώντας για την έκδοση θεωρήσεων στους Ρώσους πολίτες, δεν σκεπτόμαστε με όρους όπως “τουρίστας”, ή “επιχειρηματίας”, ούτε ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους ανάλογα με την ηλικία τους. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση: προσπαθούμε να τα δούμε όλα όσο το δυνατόν ευρύτερα και να διευρύνουμε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρώσων πολιτών. Αυτό αφορά και το νέο κώδικα θεωρήσεων, που ετέθη πρόσφατα σε εφαρμογή.

Ερώτηση: Μπορούμε να πούμε ότι ο νέος Κώδικας θεωρήσεων καθιερώνει νέους κανόνες για την έκδοση θεώρησης Σένγκεν;

Γενικός Πρόξενος: Ο νέος Κώδικας δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε να δουλεύουμε από λευκή σελίδα. Υπάρχει ήδη ευνοϊκό έδαφος στο οποίο για πολλά χρόνια φυτρώνει ένα όμορφο δέντρο: έχει πολύ γερές ρίζες και στα κλαριά του ήδη φαίνονται τα μπουμπούκια. Έτσι χάρη στην εφαρμογή του νέου Κώδικα, αυτό το δέντρο πρέπει να ανθίσει.
Όσο αφορά συγκεκριμένα στο ελληνικό προξενείο, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όλα αυτά που ίσχυαν για τους Ρώσους πολίτες νωρίτερα, θα συνεχίσουν να ισχύουν και τώρα. Αυτό κυρίως αφορά στην διατήρηση του υφιστάμενου χρονικού διαστήματος για την έκδοση θεωρήσεων. Το διαβατήριο που φθάνει στο προξενείο πρέπει να φεύγει μέσα σε 48 ώρες, ακόμη και αν ο νέος Κώδικας Θεωρήσεων αναφέρει κάτι πολύ γενικό για αυτό το θέμα.
Όσο αφορά στα άλλα ζητήματα τώρα: ούτε τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή αίτησης έκδοσης βίζας, που για κάθε προξενείο παραμένουν τα δικά του, ούτε το ύψος των εξόδων έκδοσης για τους Ρώσους πολίτες – το τονίζω, συγκεκριμένα για τους Ρώσους πολίτες, εφόσον μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. υπάρχει συμφωνία για την απλοποίηση της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου – θα αλλάξουν. Η μόνη σημαντική αλλαγή θα είναι η δυνατότητα να υποβάλλει κάποιος αίτηση για έκδοση θεώρησης 180 ημέρες πριν το ταξίδι.
Τώρα ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο. Ο νέος Κώδικας Θεωρήσεων Σένγκεν εισάγει μια κλίμακα στην έκδοση θεωρήσεων μακράς διάρκειας. Μετά από μια θεώρηση μικρής διάρκειας, στον ενδιαφερόμενο δίνεται η δυνατότητα να πάρει δεύτερη και τρίτη και κατόπιν για ένα, για δύο και για πέντε χρόνια. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός, ότι όλα αυτά αποτελούν μόνο μια συνιστώσα, η οποία ισχύει για όλες τις τρίτες χώρες, οι κάτοικοι των οποίων χρειάζονται θεώρηση προκειμένου να επισκεφθούν χώρες της Ε.Ε.. Ναι, στις χώρες που είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν, υπάρχει μια ενιαία πρακτική, αλλά σε κάθε χώρα, σε κάθε προξενείο υπάρχει αρκετή ευελιξία στο πώς θα κινηθεί στο πλαίσιο αυτής της συνιστώσας, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τη Ρωσία. Εν ολίγοις ο δρόμος για την έκδοση θεωρήσεων μακράς διαρκείας διευρύνθηκε πολύ.
Για παράδειγμα, σε έναν Ρώσο πολίτη, που υποβάλλει αίτημα για έκδοση θεώρησης εισόδου, θα μπορούσαμε να εκδώσουμε θεώρηση για το διάστημα του συγκεκριμένου ταξιδιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα κάνουμε το ίδιο. Την επόμενη φορά θα μπορούσαμε να εκδώσουμε βίζα και για ένα χρόνο. Και μετά την χρήση της ετήσιας θεώρησης θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε, για παράδειγμα, πενταετή βίζα.

Ερώτηση: Δηλαδή το Προξενείο δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τον αλγόριθμο που περιγράφεται στον Κώδικα;

Γενικός Πρόξενος: Ακριβώς γι αυτό, ήδη σας επέστησα την προσοχή στο ότι ο νέος Κώδικας, είναι η μία συνιστώσα. Όλοι εμείς, είμαστε μια οικογένεια που προσπαθεί να βρει ένα κοινό, πετυχημένο μέλλον. Ναι, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τηρήσουν έναντι των σχέσεων με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, αλλά είναι πιο πιθανό να αφορούν άλλα ζητήματα, για παράδειγμα, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, όπως την ασφάλεια.

Ερώτηση: Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η έννοια της “καλής χρήσης” της βίζας. Για παράδειγμα σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να βγάλουμε βίζα σε μια χώρα, διαφορετική από τη χώρα υποδοχής; ή αυτό συνεπάγεται αυτομάτως την απαγόρευση υποβολής αιτήματος για έκδοση βίζας την επόμενη φορά;

Γενικός Πρόξενος: Η βίζα Σένγκεν δίνει στους Ρώσους πολίτες τη δυνατότητα να μπουν στο έδαφος της Ε.Ε. και αυτό συνδέεται πολύ αρμονικά με την επιθυμία τόσο των Ρώσων, όσο και των Ελλήνων να δουν στην Ελλάδα επισκέπτες από τη Ρωσία. Είμαι πεπεισμένος ότι ο τρόπος που κάποιος χρησιμοποιεί την βίζα Σέγκεν, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αφορμή για τιμωρία. Αντιθέτως, είναι μια ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά θέλει αυτός ο άνθρωπος, τι τον ενδιαφέρει.
Δεν αξίζει να βλέπουμε την βίζα Σένγκεν απλά σαν ένα στοιχείο του τουρισμού. Βλέπουμε πολύ πιο πλατιά, η προσοχή μας στρέφεται σε όλη την κοινωνία: σήμερα κάποιος πηγαίνει σε χώρες της ζώνης Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σαν τουρίστας, αλλά δεν αποκλείεται, ο ίδιος άνθρωπος, να συνδέσει τον εαυτό του και το μέλλον του με αυτό το μέρος, υπό άλλες συνθήκες. Φυσικά θα θέλαμε αυτό το μέρος να είναι η Ελλάδα.
Θέλω για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι δεν βλέπουμε τη βίζα μόνο από μια πλευρά. Ο λόγος είναι ότι μεταξύ των χωρών μας και των λαών μας, στο διάστημα πολλών χρόνων, υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση. Μας ενδιαφέρει αυτή η σχέση και όχι τα ταξίδια των Ρώσων πολιτών σε άλλες χώρες της Ε.Ε..
Όσο αφορά στις αρνήσεις έκδοσης θεώρησης εισόδου, θέλω να σημειώσω ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας βρίσκεται ανάμεσα στα προξενεία των χωρών της ζώνης Σένγκεν με το μικρότερο ποσοστό απόρριψης αιτήσεων. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε το μικρότερο ποσοστό, δηλαδή 0,88%.

Ερώτηση: Πόσες θεωρήσεις εκδίδονται από την Ελλάδα για Ρώσους πολίτες;

Γενικός Πρόξενος: Όλα τα προξενεία της Ελλάδος στη Ρωσία εξέδωσαν μέσα στο 2017 περισσότερες από 500 χιλιάδες θεωρήσεις, μέσα στο 2018 κάπου 410 χιλιάδες, ενώ ο ίδιος περίπου αριθμός παρέμεινε και το 2019. Το πιο θετικό γεγονός για το Προξενείο, είναι ότι αν συγκρίνουμε τον αριθμό των αιτήσεων μέσα στο 2018 και στο 2019, θα δούμε ότι τον προηγούμενο χρόνο υπήρξε σημαντική αύξηση. Και αν εκτιμήσουμε τις προοπτικές για το 2020, βλέποντας μπροστά, περιμένουμε μια καλύτερη δυναμική. Και σε αυτό συμβάλλουν μερικοί σημαντικοί παράγοντες, τόσο τουριστικοί, όσο και επαγγελματικοί, όπως για παράδειγμα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδίδονται έχει αρχίσει να μειώνεται λόγω του ότι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν θεωρήσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας;

Γενικός Πρόξενος: Ναι, έτσι είναι. Και αυτήν την χρονιά περιμένουμε ότι πάλι θα απευθυνθούν σε μας αυτοί που παλαιότερα πήραν θεώρηση τρίχρονης διάρκειας. Ακριβώς για αυτό, αυτή τη στιγμή σας λέω με ειλικρίνεια, ότι ο νέος Κώδικας θεωρήσεων διεύρυνε τη δυνατότητα για έκδοση θεωρήσεων μακράς διαρκείας.
Αυτό αφορά απολύτως όλες τις τρίτες χώρες, οι πολίτες των οποίων χρειάζονται θεώρηση για την είσοδό τους στο έδαφος της Ε.Ε.. Αλλά συγκεκριμένα για τη Ρωσία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς και τους εταίρους μας, αφού η χώρα σας θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού, για τον οποίο έγραψε, αναφερόμενος στην “ρωσική ψυχή”, o πολυαγαπημένους στους Έλληνες, μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι.

Ερώτηση: Από την επικοινωνία μας με ελληνικά ΜΜΕ, βλέπουμε ότι οι αρχές της Ελλάδας εργάζονται συστηματικά για τη δημιουργία νέων και την αναδιαμόρφωση ήδη υφισταμένων τουριστικών προϊόντων. Τι, κατά τη γνώμη σας, δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι ήδη γνωρίζουν καλά και αγαπούν τη χώρα σας ως ένα παραθαλάσσιο προορισμό;

Γενικός Πρόξενος: Πράγματι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, πολύ μεγάλο ποσό χρημάτων έχει επενδυθεί στην ποιότητα των τουριστικών προσφορών. Και το αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων θα φανεί οπωσδήποτε στο άμεσο μέλλον. Αυτές είναι αλλαγές που δεν φαίνονται αμέσως.
Η Ελλάδα, δίχως άλλο, είναι, όπως αναφέρατε, ένας παραθαλάσσιος προορισμός. Αυτό γίνεται ποιητικά κοσμοεικόνα στους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: “Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική· το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…”.
Η χώρα μας, όπως και η ανθρώπινη ψυχή, έχει πολλές πλευρές που ανακαλύπτονται διαμέσου της μακραίωνης ιστορίας της. Υπό αυτή την έννοια, θα θέλαμε να δούμε Ρώσους τουρίστες στην Αθήνα. Ο Παρθενώνας, και άλλα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της πρωτεύουσάς μας ενσαρκώνουν ολόκληρες περιόδους της ιστορίας της, από τον Αιγαιακό πολιτισμό μέχρι τα Ελληνιστικά και τα Βυζαντινά χρόνια. Στην Αθήνα δεν μπορείς μόνο να αγγίξεις την ιστορία, αλλά και να νοιώσεις τον παλμό και τη ζωντάνια της σύγχρονης ζωής της πρωτεύουσας. Εκτός αυτού, για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Υπάρχουν, για παράδειγμα, τα νησιά του Σαρωνικού, όπως η Σαλαμίνα, η Αίγινα, η Ύδρα, οι Σπέτσες, όπως επίσης και ολόκληρη η Πελοπόννησος.
Οι ενδιαφέροντες προορισμοί είναι πάρα πολλοί και οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ποιοτικές διαδρομές, που θα κάνουν το ταξίδι στην χώρα και τα νησιά ακόμη πιο ελκυστικά για τους Ρώσους τουρίστες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ασφαλώς, αυτή η εργασία είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της δεν θα φανούν αμέσως, αλλά αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι οι Ρώσοι θέλουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: www.tourdom.ru

Follow us: @money_tourism on Twitter | xrimatourismos on Facebook - Πηγή: https://money-tourism.gr/ | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr