Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!

 ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Μέρα γιορτής η σημερινή και οι οικογένειες θα μαζευτούν γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα ακουστούν τα γνωστά: «χαθήκαμε», «καλά που υπάρχει η γιαγιά και μας μαζεύει δυο φορές τον χρόνο», «καλέ πώς μεγάλωσες εσύ; Κοτζάμ δεσποινίδα έγινες...» κ.λπ.
Παλιότερα γινόταν και η πολιτική ανασκόπηση της χρονιάς, η οποία δημιουργούσε ευκαιρίες για πειράγματα και τσακωμούς. Καραμανλικοί κατά Παπανδρεϊκών, Παπανδρεϊκοί κατά Μητσοτακικών, Νεοδημοκράτες κατά ΠΑΣΟΚων συν το γνωστό ΚΚΕ με το δόγμα «κολιός, με κολιό...». Φέτος οι πολιτικές συζητήσεις –αν γίνουν– θα έχουν στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, τις καταλήψεις, «πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ;» κι «αν θα τα καταφέρει ο Μητσοτάκης». Λέμε «αν γίνουν» διότι αυτόν τον καιρό περισσότερες πιθανότητες έχει να συζητηθεί το φιάσκο στον τελικό του GNTM, παρά το μεγάλο ερώτημα ημών των δημοσιογράφων.
Είναι μήνες τώρα που στα τηλεοπτικά πάνελ κυριαρχεί το ερώτημα ποιος θα είναι Πρόεδρος το 2020. Ο νυν ή ο επόμενος; Μήπως είναι η επόμενη; «Τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης;»· «Ποια είναι η δική σας άποψη;»· «Είναι καλός ο τάδε; Ή μήπως είναι καλύτερος ο δείνα;»· «Πρέπει να είναι πολιτικός ή από την Κοινωνία των Πολιτών;»· «Ανδρας ή γυναίκα;».
Αυτές είναι ερωτήσεις που απευθύνονται σε πολιτικούς όλων των χώρων, πρωτίστως της συμπολίτευσης. Ουδείς φυσικά μπορεί να απαντήσει και ο τηλεοπτικός χρόνος γεμίζει με γενικολογίες του στυλ ότι «ο/η Πρόεδρος πρέπει να ενώνει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες» κ.λπ. Τα σενάρια όμως από «καλά πληροφορημένες πηγές» ή το «ρεπορτάζ» δεν λένε να κοπάσουν· όπου «ρεπορτάζ» είναι οι πιθανολογήσεις που γίνονται σε τραπέζια πέριξ της γνωστής πλατείας.
Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε το πρόσωπο που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία και θα αρχίσουν οι δικαιώσεις: «όπως πρώτοι προβλέψαμε...», ασχέτως αν οι προβλεπόμενοι ήταν γύρω στους εκατό νοματαίους. Αν πάλι υπάρξει όνομα που δεν πιθανολογήθηκε προηγουμένως, θα αρχίσει ο χορός των «Με μια απρόσμενη κίνηση, ο πρωθυπουργός...». Απρόσμενη; Από ποιους και γιατί;
Οι πιθανολογήσεις δεν τελειώνουν με το όνομα του Προέδρου. Μετά αρχίζουν τα ερωτήματα για πιθανές «διαρροές» από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Μόλις τελειώσει κι αυτό, δηλαδή μόλις ψηφιστεί ο Πρόεδρος (και διατυπωθούν τα «όπως πρώτοι προβλέψαμε...»), θα αρχίσει το κυνήγι του ανασχηματισμού. Ποιοι υπουργοί θα φύγουν και προπαντός ποιοι θα έρθουν. Αφού τρέξει κάνα δυο φορές και το παιγνίδι του ανασχηματισμού θα αρχίσει το «πότε θα γίνουν οι εκλογές...».
'Ετσι περνούν οι μέρες μας, αλλά από μια άποψη αυτό είναι καλύτερο από το να συζητάμε «τι θα κάνει ο Σόιμπλε», «τι σκέφτεται ο Ντάισελμπλουμ» ή «αν ο Τρισέ θα κόψει τη ρευστότητα», ονόματα που ευτυχώς κοντεύουμε να ξεχάσουμε... Χρόνια πολλά και καλά...

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/