Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΒΥΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ; ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!


ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ 20/12/2019

Στην στήλη Voices της εφημερίδας Independent, δημοσιεύεται ανάλυση του αναλυτή για θέματα Μέσης Ανατολής, Ahmed Aboudouh, ο οποίος υποστηρίζει ότι, ο Erdogan ψάχνει έναν εξωτερικό εχθρό και ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατεύματα υπέρ της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης και κατά του στρατηγού Khalifa Haftar.
Η κίνηση αυτή όμως έχει εξοργίσει τις περισσότερες γειτονικές χώρες της Τουρκίας. Μια τουρκική στρατιωτική βάση στη Λιβύη κινδυνεύει να αποβεί η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα του Erdogan, καθώς στρέφεται κατά της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, που έχουν εδώ και χρόνια υποστηρίξει τον Haftar.
Παράλληλα η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο πιεστική. Ο πρώην ΥΠΕΞ και πρώην σύμμαχός του Erdogan, Davutoglu ίδρυσε κόμμα, ενώ η δημοτικότητα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu βρίσκεται στα ύψη και πολλοί πιστεύουν, ότι ο πρώην πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του AKP Abdullah Gul, ετοιμάζεται να μπει ξανά στην πολιτική.
Επίσης, δημοσιογραφικές αναφορές σημειώνουν ότι η Ρωσία έχει αυξήσει την υποστήριξή της στον Haftar.
Η Τουρκία μοιάζει πληγωμένη και απεγνωσμένη. Ο Erdogan αν και γνωρίζει τους κινδύνους, μοιάζει έτοιμος να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο, που η χώρα του μπορεί να χάσει. Αίγυπτος και Ελλάδα δεν πρέπει να δείξουν αδυναμία. Τώρα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν σε κάτι που μπορεί να εξελιχθεί ευρεία σύγκρουση.
  • Άρθρο της Delphine Minoui στην εφημερίδα Le Figaro, με τίτλο: «Οι ηγεμονικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στη Λιβύη» και υπότιτλο: «Ο Ερντογάν υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου με τις αρχές της Τρίπολης, η οποία ανοίγει τη χώρα στον τουρκικό στρατό», αναφέρεται στις τουρκο-λιβυκές σχέσεις, με επίκεντρο τη πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα:

(….)Με αυτή τη συμφωνία, είναι επίσης και οι τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες που δημιουργούν πολεμική. Εκτός από τη στρατιωτική συμφωνία, η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) κατέληξαν επίσης, στις 27 Νοεμβρίου, σε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα να διεκδικεί δικαιώματα σε μεγάλες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, που διεκδικούν άλλες χώρες, όπως ιδιαίτερα η Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει πράγματι υπονοήσει ότι χάρη στη συμφωνία αυτή, η Τουρκία και η Λιβύη θα μπορούσαν να διεξάγουν κοινές δραστηριότητες έρευνας στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, σε μια περιοχή γνωστή για τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Ελλάδα το βλέπει ως «παραβίαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου». Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «προκαλούσα διαταράξεις» στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα έχει ήδη καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να την καταδικάσουν. Ανακοίνωσε επίσης, την απέλαση του Πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.
Αυτή η συμφωνία, η οποία οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών «αγνοεί την παρουσία των ελληνικών νησιών στη θαλάσσια αυτή ζώνη, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κρήτης, και παραβιάζει το δικαίωμά τους να δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες όπως οποιαδήποτε περιοχή», γράφει η Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Θεοφίλη, σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να «οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας».
Η συμφωνία έχει «καταγγελθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο και το Ισραήλ», ανέφερε σε ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βλέπει σε αυτή τη συμφωνία έναν απόλυτο «εκβιασμό» της Άγκυρας έναντι του Fayez al-Sarraj. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνδέεται «σαφώς» με τις αποτυχίες της κυβέρνηση της Τρίπολης έναντι του στρατάρχη Haftar.

Τίτλος του κειμένου: Les ambitions hégémoniques d’Ankara en Libye

Πηγή: https://hellasjournal.com/