Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΓΚΕΡΤΣΟΥ: Ο ΣΚΥΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΣΗ!


WEB TV

  Νεκταρία Καρακώστα

«Για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης χωρίς εκπαίδευση και χωρίς βοηθήματα, το να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του και να κυκλοφορήσει έξω δεν είναι κάτι αυτονόητο», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του TheCaller WEB TV η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, Ψυχολόγος, Πρόεδρος της Σχολής Σκύλων Οδηγών Λάρα (laraguidedogs.gr).
Με στόχο περισσότεροι άνθρωποι να αποκτήσουν σκύλους οδηγούς, δηλαδή ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, οι οποίοι γίνονται τα μάτια του ατόμου χωρίς όραση δημιουργήθηκε η Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών Λάρα.
«Για εμένα ένας σκύλος οδηγός δίνει τη μεγαλύτερη μορφή αυτονομίας. Γιατί μία καλά εκπαιδευμένη ομάδα ενός ικανού χειριστή και ενός καλού σκύλου είναι σαν άνθρωπος να βλέπει», σημειώνει η ίδια.

Η αποστολή του σκύλου οδηγού

«Η δουλειά του σκύλου οδηγού είναι να καθοδηγεί το άτομο που δεν έχει όραση σε συγκεκριμένο προορισμό, να προσπερνάει κάθε είδους εμπόδιο, κινούμενο (άνθρωποι, αυτοκίνητα), χαμηλό (λακούβες), ψηλό (κλαδιά), να εντοπίζει σημεία στο χώρο (σκάλες, γκισέ, ATM), πόρτες, διαβάσεις, φανάρια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Να μπορεί επίσης να κατανοήσει ότι ο άνθρωπος δεν βλέπει και να μπορεί να κρίνει αν η εντολή που του δίνεται είναι η σωστή. Ένας άνθρωπος που κινείται με σκύλο οδηγό αποπνέει μία αίσθηση ανεξαρτησίας, αυτονομίας, ελευθερίας και αυτό ακριβώς είναι που αισθανόμαστε και εμείς ως χειριστές», εξήγησε η κυρία Γκέρτσου.
Απαριθμώντας και τα ψυχολογικά οφέλη για το άτομο χωρίς όραση, η κα Γκέρτσου τόνισε ότι με τη βοήθεια ενός σκύλου οδηγού το άτομο χρειάζεται λιγότερο χρόνο για τη μετακίνησή του, δεν έχει το άγχος ότι θα χτυπήσει σε κάποιο εμπόδιο ή ότι θα χαθεί, έχει πάντα ένα συνοδοιπόρο δίπλα του, μπορεί να κινείται με ασφάλεια το βράδυ, έχει έναν σύντροφο στα ταξίδια, ένα πλασματάκι που φροντίζει και αγαπά. “Οι σκύλοι οδηγοί μας διδάσκουν την συναίσθηση και τη γενναιοδωρία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μόλις 20 σκύλοι οδηγοί στην Ελλάδα

Δυστυχώς όμως στη χώρα μας δεν έχουμε στους σκύλους οδηγούς που χρειαζόμαστε. Υπάρχουν περίπου 20 σκύλοι οδηγοί, ενώ-όπως επισήμανε η κα Γκέρτσου- θα έπρεπε να υπήρχαν 100 σκύλοι στον δρόμο και άλλοι 300 σε εκπαίδευση, ώστε σταδιακά να αντικαθιστούν τους σκύλους που συνταξιοδοτούνται.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι από τους σκύλους που εκπαιδεύονται δεν γίνονται όλοι οδηγοί. Όπως εξήγησε η κυρία Γκέρτσου, «όταν εκπαιδεύεται ένας σκύλος μπορεί να βγάλει σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να μας αναγκάσουν να τον αποσύρουμε από την εκπαίδευση. Τα λαμπραντόρ που ως επί το πλείστον επιλέγουμε, πρέπει να έχουν πολύ δυνατή ψυχολογία να μην αποσπάται η προσοχή τους από θορύβους, από κρότους, από κινούμενα εμπόδια, να μη φοβούνται αν εμφανιστεί κάτι ξαφνικά μπροστά τους. Πρέπει να έχουν δυνατή ιδιοσυγκρασία και αυτό είναι το στοιχείο που δεν βρίσκουμε σε όλα τα σκυλιά, με αποτέλεσμα να τα βγάζουμε από την εκπαίδευση».
«Οι σκύλοι οδηγοί δίνονται δωρεάν στους χειριστές και θα έπρεπε να έχουμε πολύ περισσότερα μέσα για να εκπαιδεύουμε και να χορηγούμε τέτοιος σκύλους», πρόσθεσε.

Προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει κάποιος ένα σκύλο οδηγό είναι να είναι ενήλικας, να έχει εκπαιδευτεί στην κινητικότητα με το λευκό μπαστούνι, να έχει εμπειρία στην κίνηση στους δρόμους με λευκό μπαστούνι και κυρίως να έχει πάρα πολύ καλό προσανατολισμό και να βάζει σημάδια με την ακοή.
«Όσο καλή κινητικότητα και αν έχει ένα άτομο, αν δεν έχει καλό προσανατολισμό δεν θα τα καταφέρει, γιατί όταν κινούμαστε με τους σκύλους οδηγούς κινούμαστε γρήγορα και δεν έχουμε επαφή με το περιβάλλον, όπως με το λευκό μπαστούνι. Πρέπει λοιπόν να καταλαβαίνουμε ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε, ώστε αν ο σκύλος αλλάξει μία διαδρομή λόγω ενός εμποδίου να τον οριοθετήσουμε εκ νέου. Ο σκύλος παίρνει feedback από εμάς. Eίμαστε μία ομάδα, δεν είναι ένα ρομποτάκι που το βάζεις μία διαδρομή και σε πηγαίνει. Άλλη βασική προϋπόθεση για να πάρει κάποιος ένα σκύλο οδηγό είναι να ζει αυτόνομα, να αγαπά τα ζώα και να έχει
αφορμή για να βγαίνει από το σπίτι».
«Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο σκύλος οδηγός θα είναι περισσότερο βάρος παρά βοήθεια», εξήγησε η πρόεδρος της Λάρα.


Πηγή: https://thecaller.gr/