Το ιερό πρόσωπο της Παναγίας έχει εμπνεύσει πολλούς εκπροσώπους της τέχνης. Εδώ, ο ποιητής Ματθαίος Μουντές προσεγγίζει το γεγονός των Εισοδίων της Θεοτόκου με στίχους μουσικούς, χλωμούς, νησιώτικους.
Εισόδια - Ματθαίος Μουντές
Υπάρχει ένα θέμα ωραίο: να γράψης στίχους
μουσικούς, χλωμούς, νησιώτικους,
που να διαβάζωνται με τη βοήθεια της φλόγας
ενός μικρού κεριού που τρέμει,
Υπάρχει ένα θέμα εσπερινό, ωραίο πολύ:
για λιτανείες κοριτσιών λευκοντυμένων,
αγνών παιδιών - στα χέρια να κρατούν
λαμπάδες χαί χρυσάνθεμα...[ ]
Ωραίο θέμα, συγκινητικό,
που έτσι καθώς πασχίζεις να το γράψης,
έρχεται μες στην ερημιά που ζης και σε χαϊδεύει
γλυκειά και γαληνή σαν καλησπέρα της μανούλας σου
εκείνη η ευωδιά των χρυσανθέμων
π' ανθούνε στα κηπάρια του Νοεμβρίου -
η ευωδιά η παράξενη, που εκπλήσσει τους αγγέλους
καθώς τους αναγγέλλει μυστικά
την είσοδο της ταπεινής Παρθένου.
Εικόνα: The Presentation of the Virgin Mary by Titian (1534-38, Gallerie dell'Accademia, Venice). Τιτσιάνο Βετσέλιο (1485-1576), ευρύτερα γνωστός και ως Τισιανός ή Τιτσιάνο | Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης.
Ο Ματθαίος Μουντές (1935-2000) γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε Θεολογία και από το 1961 εργάστηκε στην Αθήνα, στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1959 εγκαινίασε τη συνεργασία του με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, συνεργασία που συνέχισε στην κρατική ραδιοφωνία, όπου πραγματοποιούσε εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου.
Πραγματοποίησε επίσης τηλεοπτικές εκπομπές και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Η Πρώτη» και τα περιοδικά «Ευθύνη», «Η λέξη», «Νέα Εστία», «Γράμματα και Τέχνες» και άλλα.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1955 με δημοσιεύσεις ποιημάτων στο περιοδικό «Νέα Εστία» και το 1957 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Παρακαταθήκη».
Έγραψε επίσης σχολικά εγχειρίδια για το δημοτικό σχολείο.
Τιμήθηκε με διάκριση από την Ομάδα των Δώδεκα (1963) και υπήρξε μέλος της επιτροπής κρατικών λογοτεχνικών βραβείων (1984-1986).
Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας και του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ματθαίου Μουντέ βλ. χ.σ., «Μουντές Ματθαίος», στο «Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό», τ. 6, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1987 και «Μουντές Ματθαίος», στο «Who’s Who 1998· Επίτομο Βιογραφικό Λεξικό», Αθήνα, Μέτρον, 1998. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΚΕ.ΒΙ.).
Βραβείο των Δώδεκα - Έπαθλο Γ. Φέξη 1963
Πηγή: https://www.sophia-ntrekou.gr/