Πολλοί από εμάς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας λέγοντας «ευχαριστώ» σε κάποιον που μας βοήθησε ή μας έδωσε κάτι που επιθυμούσαμε. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ως ευγνωμοσύνη ορίζεται «η εκτίμηση για το τι έρχεται στη ζωή ενός ατόμου ανεξάρτητα αν πρόκειται για κάτι απτό ή όχι. Μέσα από την ευγνωμοσύνη, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν το καλό που υπάρχει στη ζωή τους. Ως εκ τούτου, η ευγνωμοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να συνδεθούν με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους ως άτομα, είτε πρόκειται για άλλους ανθρώπους, τη φύση ή μια ανώτερη δύναμη, όπως είναι η έννοια του Θεού».
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα το αίσθημα της ευγνωμοσύνης αποτελείται από δύο βασικά στάδια συνειδητοποίησης:
Πρώτα έρχεται η αναγνώριση των «καλών» πραγμάτων στη ζωή μας. Όντας ευγνώμονες για όσα έχουμε, λιγότερα ή περισσότερα, λέμε ναι στη ζωή και ενισχύουμε την αίσθηση ότι η καθημερινότητά μας αποτελείται και από στοιχεία που αξίζουν και μας γεμίζουν ουσιαστικά. Η αναγνώριση αυτή μας γεμίζει τόσο ως προς την ικανοποίηση που προσφέρει η ύπαρξή τους στη ζωή μας όσο και από την αίσθηση εκπλήρωσης της προσπάθειάς μας να τα φέρουμε πιο κοντά μας.
Στη συνέχεια, μέσα από την αναγνώριση των πραγμάτων για τα οποία αισθάνεται ευγνωμοσύνη το άτομο αντιλαμβάνεται ότι ορισμένα από τα «καλά» πράγματα στη ζωή του προέρχονται από άλλες παραμέτρους εκτός του εαυτού του. Η σημασία του σταδίου αυτού έγκειται στο ότι το άτομο μπαίνει στη διαδικασία να αναγνωρίσει από που προήλθε το καλό στη ζωή του και ποιον πρέπει να ευχαριστήσει έξω από τον εαυτό του.
Ας δούμε όμως ορισμένα από τα οφέλη της ευγνωμοσύνης για το άτομο που την αναγνωρίζει, την βιώνει και την εκφράζει:
Βοηθά το άτομο να συγκεντρώνεται στο παρόν, μέσα από την αναζήτηση και αναγνώριση των πραγμάτων που υπάρχουν στη ζωή του, τα οποία σταματά να εκλαμβάνει ως κάτι δεδομένο που δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Μπορεί να πρόκειται για τη συντροφιά ενός ανθρώπου ή ενός ζώου, την καλή βιολογική υγεία του ατόμου, την ύπαρξη καλών συνθηκών διαβίωσης ή ακόμα και για το πιάτο φαΐ που έχει μπροστά του.
Έχει τη δύναμη να βελτιώνει άμεσα τη διάθεσή μας, ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη μέρα απαιτητική για τις συναισθηματικές μας αντοχές. Είναι γεγονός που έχει καταγραφεί και ερευνητικά, εξάλλου, ότι η αναγνώριση των πραγμάτων για τα οποία είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας, μας προκαλεί θετικά συναισθήματα.
Βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας. Από την ψυχική υγεία και την ευεξία, μέχρι τη συναισθηματική μας σταθερότητα, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη σωματική μας υγεία, η συνολική μας λειτουργικότητα επηρεάζεται άμεσα από την έμφυτη ικανότητά μας να νιώθουμε ευγνώμονες για ορισμένα πράγματα στη ζωή μας.
Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να είστε ευγνώμονες στο κάθε μέρα της ζωής σας για τα μικρότερα ή μεγαλύτερα καλά που μπορείτε να αναγνωρίσετε ως θετικά στην καθημερινότητά σας. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε όλα τα πράγματα που μας έχουν δοθεί όταν αισθανόμαστε απαισιόδοξοι, μελαγχολικοί ή απογοητευμένοι. Ωστόσο, αν είμαστε ευγνώμονες, μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια πιο λειτουργική προοπτική και να εκτιμήσουμε τη ζωή που έχουμε τώρα, φτιάχνοντας τα σχέδιά μας για το αύριο που ξημερώνει…
***
Βασιλειάδης Ηλίας
M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΨΣΥ
Πηγή: https://www.o-klooun.com/