Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ!

Από Tο Ποντίκι Web

Μια σπουδαία αποκάλυψη έκαναν ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους, μια πέτρινη πλάκα πάνω στην οποία είναι χαραγμένες περίπλοκες γραμμές και μοτίβα που χρονολογούνται από την «Εποχή του Χαλκού» είναι ο παλαιότερος χάρτης της Ευρώπης.
Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες έρευνες και φωτογραμμετρία υψηλής ανάλυσης, οι ερευνητές επανεξέτασαν την πλάκα Saint-Bélec, ένα λαξευμένο και μερικώς σπασμένο κομμάτι πέτρας που ανακαλύφθηκε το 1900 αλλά ξεχάστηκε για σχεδόν έναν αιώνα.
Ερευνητές από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (Inrap), το Πανεπιστήμιο Bournemouth του Ηνωμένου Βασιλείου, το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βρετάνης λένε ότι η πρόσφατη μελέτη της πέτρας αποκάλυψε ότι είναι η παλαιότερη χαρτογραφική απεικόνιση γνωστού εδάφους στην Ευρώπη.
Η πλάκα, με τα περίπλοκα ανάγλυφα και διάσπαρτα μοτίβα, είχε μια ενδιαφέρουσα πορεία: η ανασκαφή της έγινε από έναν τάφο στη δυτική Βρετάνη, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε μια αρχαία ταφή προς το τέλος της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (μεταξύ 1900 και 1640) Π.Χ.), ως τοιχίο σε ένα μικρό κουτί που περιείχε ανθρώπινα υπολείμματα. Τη στιγμή της ανασκαφής, η πλάκα μήκους σχεδόν τεσσάρων μέτρων, ήταν ήδη σπασμένη και έλειπε το πάνω μέρος της.
Το 1900, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό μουσείο, και μέχρι τη δεκαετία του 1990, αποθηκεύτηκε στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας στο κάστρο του Saint-Germain-en-Laye, κάπου στην τάφρο του κάστρου. Το 2014, ανακαλύφθηκε εκ νέου σε ένα από τα κελάρια του μουσείου.

CNNi/ Bournemouth University

Κατά τη μελέτη της πλάκας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ανάγλυφα έμοιαζαν με χάρτη, με επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ενώνονταν με γραμμές.
Παρατήρησαν ότι η επιφάνειά της ήταν σκόπιμα σε σχήμα 3D για να αντιπροσωπεύει μια κοιλάδα, με γραμμές στην πέτρα που πιστεύεται ότι απεικονίζουν ένα δίκτυο ποταμών.
Η ομάδα παρατήρησε ομοιότητες μεταξύ των χαρακτικών και των στοιχείων του τοπίου της δυτικής Βρετάνης, με το έδαφος που απεικονίζεται στην πλάκα να φαίνεται να δείχνει μια περιοχή περίπου 19 μιλίων, κατά μήκος του ποταμού Οντέτ.
Ο Κλεμεντ Νίκολας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNNi ότι η ανακάλυψη «επισημαίνει τις χαρτογραφικές γνώσεις των προϊστορικών κοινωνιών».
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του γιατί η πλάκα έσπασε εξαρχής.
«Η πλάκα του Saint-Bélec απεικονίζει το έδαφος μιας ισχυρά ιεραρχικής πολιτικής οντότητας που είχε υπό αυστηρό έλεγχο ένα έδαφος στην αρχή της Εποχής του Χαλκού, και το σπάσιμό της μπορεί να υποδεικνύει καταδίκη και αποσυγκέντρωση», δήλωσε ο Νίκολας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο γαλλικό περιοδικό Bulletin de la Société préhistorique française.

Πηγή: https://www.topontiki.gr/