Πηγή: https://www.loutraki365.gr/
By Αλέξανδρος Κανδρής
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης ''αλλάzουμε ΜΑΖΙ'' Ιωάννη Καραπανάγου. Αρχικά αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των περιστάσεων και στην αναγκαιότητα λήψης υποστηρικτικών μέτρων, για να μην επιδεινωθεί η όλη κατάσταση, θέτοντας βασικές παραμέτρους για τη συζήτηση του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Απριλίου 2020.
Απευθύνθηκε, εκ νέου, στον κ. Γκιώνη, για το σοβαρό ζήτημα της Δημόσιας Ασφάλειας και τον ρώτησε συγκεκριμένα εάν έχει επικοινωνήσει με την Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου και τον Λιμενάρχη Κορίνθου, ώστε να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα κατά τις νυκτερινές ώρες, αίτημα που υπέβαλαν γραπτώς και οι επαγγελματίες του Λουτρακίου. Επιπλέον απευθύνθηκε και στον Αντιδήμαρχο κ. Σακελλαρίου, ρωτώντάς τον για τον ενεργό ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Συνεχίζοντας ο κ. Καραπανάγος, συμφώνησε με τα προτεινόμενα μέτρα από τον κ. Λογοθέτη και την κα Πρωτοπαππά, προς ανακούφιση των επαγγελματιών, αλλά υπογράμμισε πως τα μέτρα, που πρόκειται να αποφασιστούν, πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας, γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα μπορέσει να αντέξει στο μέλλον.
Επίσης ο κ. Καραπανάγος αναφέρθηκε σε συστράτευση όλων των παρατάξεων και πρότεινε ως μότο του Δήμου: ''Υπόθεση όλων η αντιμετώπιση της πανδημίας'', εκτός από το ''Μένουμε στο σπίτι'' και αναφέρθηκε σε μέτρα της παράταξής του, όπως:
1.-Στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και στην καθημερινή ενημέρωσή της επί των εξελίξεων.
2.-Στην αγορά ή στη χορηγία μηχανήματος για την ανίχνευση του κορωνοϊού, πρόταση που υπερθεμάτισε ο κ. Βασιλείου, σε τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
3.-Στην ενημέρωση των συνδημοτών για τα μέτρα της δημοτικής αρχής για τις ευπαθείς ομάδες και των ατόμων που έχουν ανάγκη την κοινωνική αλληλεγγύη, μέσω των τοπικών ραδιοφώνων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φυλλαδίων.
4.-Στη λήψη μέτρων για αστέγους και Ρομά, χορηγώντας τρόφιμα και αντισηπτικά.
5.-Στη ρίψη των απορριμμάτων στους κάδους κατά τις νυχτερινές ώρες.
6.-Στη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής, που θα λειτουργεί, επί 24ώρου βάσεως, για ενημέρωση των συνδημοτών και παράλληλα για ψυχολογική τους υποστήριξη.
7.-Στη σύσταση ειδικού ταμείου, στο οποίο να συνεισφέρουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.
8-Στην αναστολή καταβολής δόσεων, χρεών, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
9.-Στην υποβολή αιτήματος του Δήμου, προς το υπουργείο Ενέργειας, μέσω ΚΕΔΕ, για νομοθετική ρύθμιση ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο των δημοτών που, αποδεδειγμένα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, περιορίστηκε δραστικά το εισόδημά τους.
10.-Στην υποβολή αίτηματος του Δήμου, προς την κεντρική κυβέρνηση, μέσω ΚΕΔΕ, για απομείωση των τυχόν οικονομικών του υποχρεώσεων, προς το δημόσιο, καθώς πρόκειται για Δήμο που η οικονομία του στηρίζεται στον τουρισμό.
Η κα Κασσιανή Κόντη, όταν έλαβε το λόγο, τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να είναι μπροστά από τις εξελίξεις αυτήν την περίοδο που διανύουμε, πρέπει να είναι παρών και εμείς οι 27 που ηγούμαστε της πόλης να στηρίξουμε τους δημότες μας.
Ακολούθως πρότεινε:
1. Απολύμανση, σε καθημερινή βάση, με έμφαση στα σημεία που παρατηρείται η μεγαλύτερη κίνηση πεζών, όπως τράπεζες, super markets, δημόσιες υπηρεσίες.
2. Παροχή συνδρομής, από τη Δημοτική Αστυνομία, στην Ελληνική Αστυνομία, στο έργο ελέγχου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και στον έλεγχο τήρησης της καραντίνας από φορείς του ιού.
3. Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, σε όλη την περιφέρεια του Δήμου, εάν απαιτηθεί και οι δημοτικοί υπάλληλου, που ασχολούνται με την καθαριότητα στις λαϊκές αγορές, να μπορούν, στο χρόνο αυτό της αναστολής, να διατεθούν για τις απολυμάνσεις του Δήμου.
4. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής εθελοντών, όπως είπε και ο κ. Λογοθέτης, ώστε να είναι στη διάθεση του Δήμου έτοιμη μια ομάδα συμπολιτών, που να μπορεί ο Δήμος να την χρησιμοποιήσει όταν υπάρχει ανάγκη.
5. Απαλλαγή από πάσης φύσεως δημοτικά τέλη των καταστημάτων του Δήμου, που με υπουργική απόφαση παραμένουν κλειστά και ως εκ τούτου δεν κάνουν χρήση καμίας δημοτικής υπηρεσίας (καθαριότητα, σκουπίδια κ.λ.π)
6. Ανάληψη πρωτοβουλίας ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας και του νοσοκομείου Κορίνθου με εξοπλισμό ή αναλώσιμο υλικό, όπως έχουν κάνει οι Δήμοι Άργους και Ναυπλιέων. Ειδικότερα, διερεύνηση του κόστους και της αναγκαιότητας, σε συνεργασία με γιατρούς, της προμήθειας μηχανήματος άμεσης ανίχνευσης του Κορωνοἵού και άλλων 21 τύπων λοιμώξεων του αναπνευστικού και διάθεσής του, είτε στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου είτε στο Νοσοκομείο Κορίνθου.
7.- Οι δημοτικοί υπάλληλοι να συνεισφέρουν βοήθεια στα διοικητικά καθήκοντα του Κέντρου Υγείας Λουτρακίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας υγείας.
8.- Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου στο Κέντρο Υγείας με τη συνδρομή δημοτικών υπαλλήλων και με την επίβλεψη των γιατρών να ενημερώνονται οι πολίτες για τυχόν συμπτώματα της νόσου και να κατευθύνονται αναλόγως, προς αποφυγή συνωστισμού στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο Κορίνθου.
Τέλος, πρότεινε, οι δημότες την Ανάσταση να βγούν με τα κεριά στα μπαλκόνια τους για να γιορτάσουν και ο Δήμος να τοποθετήσει μεγάφωνα για να ακούγεται η λειτουργία της Αναστάσεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την επιμονή του κ. Καραπανάγου να λάβει απάντηση, από τον κ. Γκιώνη, για την Δημόσια Ασφάλεια, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο κ. Καραπανάγος να διαμαρτυρηθεί έντονα προς τη Δημοτική Αρχή.