Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ, Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ 1987-ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΛ.ΑΣ. ε.α. ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ!

Αναδημοσίευση από το προσωπικό του facebook!


Του Αντιστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Πρώην Διευθυντού Ασφαλείας, Αντιτρομοκρατίας,
Αντικατασκοπείας, Της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Ένα εξάμηνο περίπου προ της κρίσεως του Μαρτίου του 87, η Κοινοπραξία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (NAPC),που ενεργούσε άντληση στην Θάσο, εξέδωσε προαγγελία διενέργειας ερευνών, για τα τέλη Μαρτίου του 1987, στην θαλάσσια περιοχή 10 ν.μ. ανατολικά της Θάσου, στην θέση Μπάμπουρας (ή «Λαδοξέρα»).
Η ελληνική Κυβέρνηση, με μία πολιτικά λάθος αδέξια απόφαση, υποχρέωσε μέσω του Υπουργείου Βιομηχανίας – Υπουργός Σ.Π.– την Κοινοπραξία «να ακυρώσει το ερευνητικό της πρόγραμμα στην θέση Μπάμπουρας». Με δεδομένο ότι στην ίδια τοποθεσία είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες και πριν το 1981, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαμαρτυρία εκ μέρους της Τουρκίας, υποστηρίζεται βασίμως ότι η απαγόρευση των ερευνών, με κυβερνητική παρέμβαση, θεωρήθηκε προφανώς, εκ μέρους της Τουρκίας, ως αδυναμία ασκήσεως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και κατάλληλη ευκαιρία προωθήσεως των σχεδίων τους.
Στην συνάντηση Παπανδρέου – Μητσοτάκη που έγινε στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου της 28ης Μαρτίου 1987, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισημαίνει στον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ότι «ήταν τραγικό λάθος της Κυβερνήσεως η απαγόρευση στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (NAPC) να προχωρήσει σε γεωτρήσεις 10 ν.μ. ανατολικά της Θάσου», ήτοι σε περιοχή που είναι μεν έξω από τα χωρικά μας ύδατα, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ουδέποτε οι Τούρκοι είχαν εγείρει απαιτήσεις ή είχαν αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επεσήμανε επίσης, στον Πρωθυπουργό, ότι ενώ η εκτέλεση της γεωτρήσεως δεν επρόκειτο να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, «η απαγόρευση της θεωρήθηκε ως αδυναμία της ελληνικής Κυβερνήσεως και άνοιξε την όρεξη των Τούρκων».
Επίσης, ο Κων.Μητσοτάκης επεσήμανε στον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ότι «επιδίωξη των Τούρκων είναι να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα περιορίσει το δικαίωμα ερευνών σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, μόνον εντός των χωρικών της υδάτων, μέχρις ότου εξευρεθεί λύση στην οριστική οριοθέτηση της μεταξύ των δύο μερών. Πρόσθεσε δε, ακόμη, ότι τυχόν αποδοχή της τουρκικής θέσεως θα αποτελούσε πρωτοφανή και επικίνδυνη εθνική υποχώρηση». Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε, μέχρι εκείνη την ώρα, ότι ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε ήδη δεσμευθεί απέναντι στην Τουρκία από την προηγούμενη, την 27η Μαρτίου 1987, όπως προκύπτει από την παράθεση των γεγονότων στην συνέχεια του παρόντος.

Πέμπτη, 19/3/1987
Φθάνουν στο ΓΕΕΘΑ οι πρώτες πληροφορίες ότι το τούρκικο ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» εξήλθε στο Αιγαίο, συνοδευόμενο από το αντιτορπιλικό Adatepe και την κανονιοφόρο Akhisar και εκτέλεσε αρκετές έρευνες βυθού, εν στάσει, στην διαδρομή Λήμνος, Σαμοθράκη, Θάσος, ακρωτήρι Άθως. Την επόμενη το «Σισμίκ» και τα συνοδεύοντα πολεμικά πλοία επανήλθαν στα τούρκικα χωρικά ύδατα.

Τετάρτη, 25/3/1987
Ανακοινώνεται η εκ νέου έξοδος του «Σισμίκ» στο Αιγαίο για έρευνες. Από ελληνικής πλευράς, γίνονται συσκέψεις στο Πεντάγωνο και στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός συγκαλεί μίνι ΚΥΣΕΑ στο Καστρί, στο οποίο συμμετέχουν ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας, ο ΥΕΘΑ Ιω.Χαραλαμπόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ν.Κουρής. Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την εικόνα μιας εντεινόμενης κρίσεως. Τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν από τρόφιμα, ενώ οι φήμες οργιάζουν.

Πέμπτη, 26/3/1987
Η κρίση με την Τουρκία κορυφώνεται. Η κοινή γνώμη είχε προετοιμασθεί από πολλές ημέρες, λόγω της φημολογούμενης εξόδου στο Αιγαίου του «Σισμίκ» για έρευνες. Τα γεγονότα της ημέρας που κορύφωσαν την κρίση, από τούρκικης πλευράς, ήταν τα εξής:
– Ο Οζάλ από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για εγχείρηση στην καρδιά, δηλώνει: «Η Τουρκία είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο Αιγαίο».
– Από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ανακοινώνεται η έξοδος του «Σισμίκ», με σκοπό να πραγματοποιήσει έρευνες στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδος που διεκδικούν οι Τούρκοι. Δηλαδή μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και για τις περιοχές που είχαν παραχωρηθεί – με την τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 1/11/1973- άδειες ερευνών και εκμεταλλεύσεως πετρελαίου ανατολικώς και νοτίως της Λήμνου, δυτικώς της Μυτιλήνης και πέριξ της Σαμοθράκης, όπως φαίνονται στον προαναφερόμενο χάρτη.
Τα ελληνικά ΜΜΕ εξακολουθούν να παρουσιάζουν την εικόνα μιας εντεινόμενης κρίσεως και την πιθανότητα συρράξεως με την Τουρκία σχεδόν αναπόφευκτη.

Παρασκευή, 27/3/1987
Ο Πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο ΥΕΘΑ Ιω. Χαραλαμπόπουλος θα ενημερώσει τους Αρχηγούς των κομμάτων για την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία αντιδρά και ζητεί πολιτική ενημέρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, Κων. Μητσοτάκη από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απαίτηση της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και επιμένει ότι «ενημέρωση θα κάνει ο ΥΕΘΑ». Είναι προφανές, όπως θα δούμε και στην συνέχεια, ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να ενημερώσει προσωπικά τους αρχηγούς των κομμάτων, φοβούμενος πιθανόν την αποκάλυψη λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών στην αντιμετώπιση της κρίσεως.
Στην ομιλία του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός, ανεβάζοντας τους τόνους, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής «…σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την είσοδο του Σισμίκ στο Αιγαίο, θα υπάρξει καταλυτική αλλαγή στον χώρο των Βαλκανίων και σε αυτό ακόμα τα αμυντικό σύστημα της Δύσεως». Ταυτόχρονα εκβάλει αντιαμερικάνικες κορώνες κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ενθάρρυνση της Τουρκίας, καθώς επίσης απειλές για «απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων» από την Ελλάδα.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού μεταδίδεται από όλα τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ την Παρασκευή και το πρωινό του Σαββάτου. Εν τω μεταξύ, όμως, έχουν συμβεί σημαντικά γεγονότα, τα οποία ήλθαν αργότερα στην δημοσιότητα και αποδεικνύουν την πραγματική διάσταση της κρίσεως, τους χειρισμούς που έγιναν για εσωτερική κατανάλωση και το μέγεθος της εθνικής υποχωρήσεως που έκανε η Κυβέρνηση για να βγει από την κρίση και το αδιέξοδο που η ίδια με τις δηλώσεις και τις ενέργειες της σε μεγάλο βαθμό δημιούργησαν.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Μαρτίου, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Ακιμάν, καλείται στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με Αξιωματούχο του ελληνικού ΥΠΕΞ. Η συνάντηση επαναλαμβάνεται και το βράδυ της ίδιας ημέρας. Η Κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει το λόγο της συναντήσεως του πρέσβη Ακιμάν με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ και το περιεχόμενο της συνομιλίας των.
Όμως, την επόμενη, στις 18.00 απόγευμα του Σαββάτου (28/3/87), μεταδίδεται από την Άγκυρα δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος είπε ότι : «…την προηγούμενη ημέρα (ήτοι Παρασκευή 27/3/87) αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε την πρεσβεία μας στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε έρευνες έξω από τα χωρικά της ύδατα, με την προϋπόθεση ότι το ίδιο θα κάνει και η Τουρκία».
Κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να διαψεύσει τους «ισχυρισμούς» του τουρκικού ΥΠΕΞ. Βασίμως λοιπόν εικάζεται ότι η ως άνω «διαβεβαίωση» της ελληνικής Κυβερνήσεως εδόθη στον τούρκο Πρεσβευτή Ακιμάν κατά την μεσημβρινή του επίσκεψη στο ΥΠΕΞ, κατά δε την βραδινή του επίσκεψη ούτος πιθανότατα μετέφερε την «ικανοποίηση» της Άγκυρας και την αποδοχή της προτάσεως της Αθήνας.
Ο στόχος της Άγκυρας φαίνεται ότι είχε επιτευχθεί. Η ελληνική Κυβέρνηση, με την πρότασή της προς την Άγκυρα, στην οποία καμία μνεία δεν έγινε για το Πρωτόκολλο της Βέρνης, είχε πλέον αυτοδεσμευθεί, και δεσμεύσει οριστικά την χώρα, να ΜΗΝ προβεί σε έρευνες πέραν των χωρικών της υδάτων σε ολόκληρη την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. (Επαναφέρω στην μνήμη σας την δήλωση του πρώην Υπουργού Ενέργειας κ.Χατζηδάκη που έκανε στο CONTRA CHANNEL την 25/11/2010, ότι «η χώρα ΔΕΝ μπορεί να διεξαγάγει έρευνες στο Αιγαίο επειδή έχει δεσμευθεί από την κρίση του Μαρτίου του 1987 με υπογραφή του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου».)
Κι ενώ γνωρίζει, μετά τα παραπάνω, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ότι η κρίση έχει ξεπερασθεί –μετά την «διαβεβαίωση της Κυβερνήσεως του για μη έρευνες στο Αιγαίο» και την αποδοχή της από την Άγκυρα-αφήνει τον Ελληνικό Λαό ανενημέρωτο, στην αγωνία του, ενώ ο ίδιος απολάμβανε προφανώς τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ, που μέχρι της 11.00 το μεσημέρι του Σαββάτου (28/3/1987) συνέχιζαν να μεταδίδουν τις «ηρωικές κορώνες» που είχε εκφωνήσει με τον λόγο του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ομοίως αφήνει ανενημέρωτους, για τις εξελίξεις αυτές, όλους τους Αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, τους οποίους μόλις στις 21.15 το βράδυ της ιδίας ημέρας (Παρασκευή 27/3) καλεί προς ενημέρωση, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το Σάββατο το πρωί της 28ης Μαρτίου, επειδή, όπως είπε, υπήρχαν «νέα δεδομένα».
Επίσης, την Παρασκευή το βράδυ (27/3/87), στις 23.50, ώρα Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ.Οζάλ, από το Λονδίνο όπου θα διανυκτέρευε επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ στην χώρα του, σε ερώτηση δημοσιογράφου –προφανέστατα «στημένη», μετά τα προεκτεθέντα- εάν επρόκειτο η χώρα του να προχωρήσει σε πόλεμο με την Ελλάδα για τις έρευνες στο Αιγαίο, δήλωσε ότι: «Το Σισμίκ θα περιορισθεί σε έρευνες μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την προϋπόθεση ότι το ίδιο θα κάνει και η Ελλάδα». Στην δήλωση Οζάλ η ελληνική Κυβέρνηση απάντησε: «Η Ελλάδα δεν προτίθεται να κάνει έρευνες στο Αιγαίο».

Σάββατο, 28/3/1987
Οι εφημερίδες του Σαββάτου προβάλλουν την «υποχώρηση» των Τούρκων στο Αιγαίο, δικαιολογημένα φυσικά, αφού δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή η «διαβεβαίωση» του Έλληνα Αξιωματούχου του ΥΠΕΞ προς Ακιμάν και την τουρκική Κυβέρνηση. Η δήλωση αποκαλύψεως της «διαβεβαίωσης» του ελληνικού ΥΠΕΞ μεταδόθηκε από την Άγκυρα, όπως προαναφέρθηκε, στις 18.00 του Σαββάτου (28/3). Το δε ελληνικό ραδιόφωνο, όλο το πρωινό του Σαββάτου, αγνοεί την δήλωση Οζάλ της προηγούμενης ημέρας, από το Λονδίνο, και συνεχίζει να μεταδίδει, σχεδόν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, τις «ηρωικές κορώνες» του Πρωθυπουργού στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κυριακή 29/3/1987
Ο κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, με δηλώσεις του καλεί την Κυβέρνηση να διαψεύσει ότι δεσμεύθηκε να περιορίσει το εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα ερευνών στα έξι μίλια σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Η Κυβέρνηση αποφεύγει την διάψευση και επιτίθεται υβριστικά κατά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Ενώ το ΥΠΕΞ με μία ανώνυμη ανακοίνωση του έδινε μια διαστρεβλωμένη «ερμηνεία» στο περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου της Βέρνης –που δεν θα τολμούσαν ούτε οι Τούρκοι να μην επικαλεσθούν – ότι δήθεν η Ελλάδα είναι δεσμευμένη από το 1976, με εκείνο το Πρωτόκολλο, Για ΜΗ έρευνες εκτός των χωρικών της υδάτων. Την πατρότητα εκείνης της ανώνυμης ανακοινώσεως ουδείς, μέχρι σήμερα, διπλωμάτης ή νομικός Έλληνας δέχθηκε να αναλάβει.

Δευτέρα 30/3/1987
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει την θέση του κόμματος του απέναντι στην Τουρκία τονίζοντας:
Προκαταρκτικός όρος της κουβέντας που θα κάνω εγώ ως Πρωθυπουργός της χώρας με τους Τούρκους είναι ότι το τμήμα εκείνο της υφαλοκρηπίδας που ουδέποτε στο παρελθόν αμφισβητήθηκε από τους Τούρκους, έξω βέβαια από τα χωρικά μας ύδατα, θα το εκμεταλλευθούμε αμέσως. Αυτή είναι η εθνική θέση. Όλα τα υπόλοιπα είναι εθνική μειοδοσία.
Η ΝΔ ήταν ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. Αλλά ενός διαλόγου χωρίς καμιά προηγούμενη δέσμευση. Γι’αυτό και το κόμμα μας δεν δέχεται την δέσμευση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για περιορισμό των ερευνών στα χωρικά μας ύδατα.
Η ΝΔ δεν μπορεί να δεχθεί ότι αποτελεί πρόκληση προς οποιονδήποτε η αξιοποίηση του τμήματος εκείνου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε από τους Τούρκους.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε απέναντι στην Τουρκία κάνοντας απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις. Οι ιστορικές ευθύνες του τότε Πρωθυπουργού είναι μεγάλες.

Εν κατακλείδι καταλήγουμε ότι η Ελληνοτουρκική κρίση του 1987 ήταν εθνικά επικίνδυνο «ΘΕΑΤΡΟ».