Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ!

Το πώς θα προσδιορίζεται η ακραία φτώχεια θα πρέπει να απασχολήσει τους ηγέτες των κρατών στη σύνοδο του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.



Το 2015 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είχε θέσει ως έναν από τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας μέχρι το έτος 2030. Δυστυχώς, ο στόχος δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμος: Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, 574 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2030. Με άλλα λόγια, ένας πληθυσμός ίσος με το άθροισμα των πληθυσμών της ΕΕ και της Ιαπωνίας αναμένεται ότι θα ζει με λιγότερο από 2,15 δολάρια Αμερικής την ημέρα!
Οι λόγοι για τους οποίους φαίνεται αδύνατη η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα είναι πολλοί. Η πανδημία υπήρξε το αρχικό πλήγμα καθώς ώθησε περί τα 75 εκατομμύρια ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος (μεταξύ άλλων) οδήγησε στα ύψη τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Τέλος, η κλιματική αλλαγή και συρράξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη συμπληρώνουν την εικόνα.
Και ενώ ο ΟΗΕ επεξεργάζεται λύσεις στο πρόβλημα, το οποίο αφορά ως επί το πλείστον χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, επιστήμονες από διάφορα πεδία εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της φτώχειας. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το ημερήσιο εισόδημα δεν αρκεί για τον ορισμό της φτώχειας, η οποία πρέπει επίσης να προσδιορίζεται με βάση άλλες παραμέτρους, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό, οι ικανοποιητικές συνθήκες στέγασης, οι συνθήκες υγιεινής, η ύπαρξη ηλεκτρισμού και τέλος η παιδική θνησιμότητα και η εκπαίδευση. Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα για όλες τις χώρες, υπολογίζεται ότι με βάση τις παραπάνω παραμέτρους, ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια. Από αυτούς τα 580 ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική.
Η επόμενη συνάντηση του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Το πώς θα προσδιορίζεται η ακραία φτώχεια θα πρέπει να απασχολήσει τους ηγέτες των κρατών αφού επί τη βάσει αυτού του προσδιορισμού θα σχεδιαστούν και οι λύσεις του προβλήματος. Περιττό να πούμε πόσο επείγον είναι να βρεθούν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα το οποίο εξηγεί γιατί άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή της οικογένειάς τους σε μη αξιόπλοες βάρκες ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Πηγή: https://www.in.gr/