Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ!

 Σάκης Μουμτζής

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν διεκδίκησε ποτέ θέση στην πολιτική σκηνή, σε αντίθεση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που εκφράστηκε άμεσα μέσω των χριστιανοδημοκρατικών και των λαϊκών κομμάτων. Η ίδρυση αυτών των κομμάτων ήταν το αποτέλεσμα κυρίως του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Παπική Εκκλησία αισθάνθηκε πως απειλείται από την ανερχόμενη τότε Αριστερά. Και τα όσα έγιναν στις λαϊκές δημοκρατίες δικαίωσαν αυτούς τους φόβους.
Στην Ελλάδα, η Εκκλησία παρακολουθούσε μακρόθεν τις πολιτικές εξελίξεις και παρενέβαινε διακριτικά όταν διαισθανόταν πως απειλούνται τα συμφέροντά της από την εκτελεστική εξουσία. Η ίδρυση και η λειτουργία του κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας οφειλόταν στο αντιδικτατορικό κλίμα της εποχής και ήταν ένα εγχείρημα θνησιγενές. Τελικά, τα στελέχη της απορροφήθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σήμερα η παρουσία του κόμματος Νίκη στη Βουλή φαίνεται ότι αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, στον βαθμό που το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του οφείλεται σε χριστιανικά σωματεία, σε μονές και σε ιερωμένους κάθε βαθμίδας. Είναι θεμιτό η θρησκεία να αποτελεί κομμάτι του πολιτικού ανταγωνισμού; Ως γνωστόν η πολιτική διαιρεί, ενώ η θρησκεία, με το κήρυγμα της αγάπης και της συγχώρεσης, ενώνει. Πώς παντρεύονται αυτά τα δύο;
Ως γνωστόν η πολιτική διαιρεί, ενώ η θρησκεία, με το κήρυγμα της αγάπης και της συγχώρεσης, ενώνει. Πώς παντρεύονται αυτά τα δύο;
Στην πολιτική πολλές φορές επιτρέπονται όλα τα κτυπήματα, ακόμη και στον πεσμένο, ενώ η χριστιανική διδαχή επιβάλλει αν σε χαστουκίσουν στο ένα μάγουλο, εσύ να προσφέρεις και το άλλο. Πώς θα διακονήσουν τη θρησκευτική τους πίστη τα στελέχη της Νίκης μέσα στο σκληρό περιβάλλον της πολιτικής; Και πώς θα προσφέρουν τη στήριξή τους σε ένα πολιτικό κόμμα ιερωμένοι που οφείλουν με το κήρυγμά τους να απευθύνονται σε όλους τους πιστούς; Αλίμονο αν ο άμβωνας μετατραπεί σε πολιτικό μπαλκόνι. Ο κίνδυνος να ευτελιστεί ο θρησκευτικός λόγος, λόγος παρηγορητικός, είναι άμεσος, καθώς το πλήρωμα της Εκκλησίας θα εμπλακεί στα πολιτικά παιχνίδια.
Φυσικά στα δημοκρατικά πολιτεύματα αυτά τα ζητήματα τίθενται στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου και τίποτα παραπάνω. Η αντοχή τέτοιων κομμάτων στον χρόνο εξαρτάται από το αν το απόλυτο της θεολογικής σκέψης αφομοιωθεί από το σχετικό που χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/