«Η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς η ανεπίσημη ανάλυση των στοιχείων για την μέση θερμοκρασία στον πλανήτη τις τελευταίες επτά ημέρες – μέχρι την Τετάρτη- δείχνει πως αυτή η εβδομάδα ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί στην ιστορία.
«Αν συνεχίσουμε να καθυστερούμε την λήψη των αναγκαίων μέτρων, νομίζω ότι κινούμαστε προς μία καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν οι θερμοκρασίες-ρεκόρ», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ανέβηκε στους 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών, που καταγράφηκε την Δευτέρα. Για το διάστημα των τελευταίων επτά ημερών, μέχρι την Τετάρτη, η μέση θερμοκρασία ημερησίως ήταν 0,4 βαθμούς πάνω από οποιαδήποτε εβδομάδα στα 44 χρόνια που τηρούνται σχετικά αρχεία, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Μέιν. Την Τετάρτη μάλιστα η μέση θερμοκρασία στην Γη παρέμεινε στο ύψος – ρεκόρ των 17,18 βαθμών Κελσίου.
Το εργαστήριο αναλύσεων κλιματικών στοιχείων του πανεπιστημίου του Μέιν χρησιμοποιεί στοιχεία από τα εθνικά κέντρα μετεωρολογίας στις ΗΠΑ, που καταγράφουν την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας από σταθμούς στην επιφάνεια, σε αερόστατα και σε δορυφόρους.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), που τα στοιχεία της θεωρούνται αξιόπιστα για την παρατήρηση του κλίματος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακρίβεια των ανεπίσημων στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί. Η ΝΟΑΑ θεωρεί παρωχημένο το μοντέλο που χρησιμοποιείται από το πανεπιστήμιο του Μέιν και η ίδια καταγράφει τις θερμοκρασίες στον πλανήτη σε μηνιαία και ετήσια βάση και όχι σε ημερήσια.
Πάντως η ΝΟΑΑ ανακοίνωσε ότι «αναγνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε μία θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής και σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο βλέπουμε θερμοκρασίες ρεκόρ στην επιφάνεια, που καταγράφονται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο».
Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες για τη μεθοδολογία, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητα επίπεδα και η αύξηση της θερμοκρασίας από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα προκαλέσουν θερμοκρασίες-ρεκόρ.
«Οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιο θα είναι ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία και αυτό σημαίνει ο πιο ζεστός από την μεσοπαγετώδη περίοδο, πριν από 120.000 χρόνια», δήλωσε ο Δρ. Κάρστεν Χάουσταϊν, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο πανεπιστήμιο της Λειψίας.
Ανησυχητικά τα στοιχεία στους Πόλους
Ένας από τους βασικούς παράγοντες για τις θερμοκρασίες ρεκόρ είναι ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας στην Ανταρκτική, όπου σε ορισμένα τμήματα της ηπείρου και στον ωκεανό οι θερμοκρασίες ήταν 10-20 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από το μέσο όρο των ετών 1979-2000.
«Οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές πάνω από τον ωκεανό και ειδικά γύρω από την Ανταρκτική αυτή την εβδομάδα, επειδή οι άνεμοι πάνω από τον Νότιο Ωκεανό είναι ισχυροί και ωθούσαν θερμές αέριες μάζες νοτιότερα», δήλωσε ο καθηγητής ατμοσφαιρικών και ωκεάνιων συστημάτων, του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Ράγκου Μουρτουγκούντε.
Ο Τσάρι Βιζαγιαραγκαβάν, εξερευνητής των πόλων, ο οποίος έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Αρκτική και την Ανταρκτική, δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι προφανής και στους δύο πόλους και απειλεί την άγρια ζωή, με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. «Τα θερμότερα κλίματα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένους κινδύνους για διασπορά στην Ανταρκτική ασθενειών όπως η νόσος των πτηνών, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πιγκουίνους και άλλα ζώα της περιοχής», δήλωσε ο Τσάρι Βιζαγιαραγκαβάν.
Πηγή: https://www.topontiki.gr/