Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ!

Στόχος να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας, προκειμένου να υπάρξει η συντομότερη και καταλληλότερη απάντηση σε οποιαδήποτε επιδημία που μπορεί να προκύψει στο μέλλον.

Η 27η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε «Διεθνής Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» («International Day of Epidemic Preparedness») από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η απόφαση ελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν ένα χρόνο από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού.
Η γενική συνέλευση των 193 κρατών-μελών ενέκρινε ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη «να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας, προκειμένου να υπάρξει η συντομότερη και καταλληλότερη απάντηση σε οποιαδήποτε επιδημία που μπορεί να προκύψει στο μέλλον».
«Δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση είχε προηγουμένως κηρύξει παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο σκάκι, τη γιόγκα και τις τουαλέτες, φαίνεται δίκαιο ότι οι επιδημίες πρέπει να έχουν και την ημέρα τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (International Crisis Group).
Στο ψήφισμα τονίζεται η σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας. «Η πανδημία μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά έχει επίσης χρησιμεύσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη βελτίωση της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο πρέσβης του Βιετνάμ στον ΟΗΕ, Ντανγκ Νιντ Κουί, που εισήγαγε το ψήφισμα. «Πιστεύουμε ότι το να θεσπίζουμε μία Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας θα είναι ένας εξέχων τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου» προσέθεσε ο βιετναμέζος αξιωματούχος.
Ο νέος κορονοϊός (Covid-19) πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019 και εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Τον Μάρτιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον χαρακτήρισε πανδημία. Μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2021 είχαν καταγραφεί επισήμως 279.071.017 μολύνσεις παγκοσμίως και 5.395.038 θάνατοι.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/550

© SanSimera.gr