Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΔΩΡΑ: ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

  Αθηνά Κατσαρή

Copyright: Pixabay

Όλη την χρονιά αλλά ακόμη περισσότερο στις γιορτές ένα σύνηθες άγχος κυρίως των γονιών με μικρά παιδιά, είναι πώς θα βρουν το τέλειο δώρο για το παιδί τους. Οι περισσότεροι καταλήγουν να αγοράζουν σχεδόν καθημερινά από κάτι μικρό ή και μεγαλύτερο στο παιδί τους, θεωρώντας ότι έτσι το κάνουν χαρούμενο.
Σίγουρα τα δώρα δίνουν χαρά, αλλά για πόσο; Η επίδραση τους είναι μάλλον επιδερμική και βραχυπρόθεσμη. Το πρόβλημα όμως δεν είναι το δώρο αυτό καθαυτό αλλά η συχνότητά τους, καθώς επίσης και το κίνητρο του γονιού πίσω από την αγορά του.
Όταν αγοράζουμε συνεχώς δώρα στα παιδιά, τότε το δώρο παύει να έχει αξία και πλέον θεωρείται όπως το γάλα και το ψωμί που αγοράζουμε καθημερινά, δηλαδή είναι απλώς ψώνια!
Παράλληλα, η συνεχής αγορά δώρων κάνει το παιδί να νιώσει ότι είναι πλέον κάτι το δεδομένο. Η χαρά του λοιπόν σταδιακά θα μειώνεται, οι αγορές θα θεωρούνται αυτονόητες και μακροπρόθεσμα το παιδί θα θέλει όλο και πιο σημαντικά ή μεγάλα δώρα για να νιώσει ευχαρίστηση.
Ένα δώρο λοιπόν πρέπει να έχει συμβολική αξία, να αντιπροσωπεύει μία όμορφη στιγμή, να συμπληρώνει την ήδη δυνατή σχέση και επικοινωνία, γι' αυτό και χρειάζεται να δίδεται με φειδώ. Τα δώρα δεν υποκαθιστούν την γονεϊκή αγάπη ή την παρουσία σας, δεν αποζημιώνουν το παιδί όταν ο γονιός λείπει από δίπλα του, αλλά αντιθέτως τού περνούν το μήνυμα ότι πρέπει να παίρνει χαρά μέσα από τα υλικά αγαθά και όχι από την ουσιαστική επαφή του με τον γονέα του. Η σχέση γονέα-παιδιού πρέπει να βασίζεται στην αγάπη, την επικοινωνία και τον ποιοτικό χρόνο, δηλαδή πράγματα άυλα που όλοι μπορούν να προσφέρουν!
Παρότι είμαι σίγουρη ότι κάθε γονιός έχει την καλύτερη των προθέσεων, να θυμάστε, γονείς, ότι αυτό που θέλει το παιδί σας περισσότερο είναι η παρουσία σας και λιγότερο τα δώρα σας! Συνεπώς ανακουφιστείτε… Το δώρο του είστε εσείς!

Αθηνά Κατσαρή
*Κλινικός Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: https://www.ethnos.gr/