Σάκης Ιωαννίδης
«Νομίζω πως ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη γίνεται και στη χώρα μου. Η κίνηση που υπάρχει από τα δεξιά, η προθυμία να εκλέγονται ανίκανοι, η μεγάλη έλλειψη νοημοσύνης για το πώς μια χώρα κρατιέται οικονομικά σταθερή, δεν είναι μοναδικά χαρακτηριστικά της δικής σας χώρας ή της Ισπανίας, αλλά και της δικής μου. Ο μόνος λόγος που νομίζουμε ότι δεν συμβαίνει στην Αμερική είναι επειδή δεν κοιτάμε».
Το απόσπασμα –και ας κρατήσουμε την καταληκτική φράση– είναι από την τελευταία διά ζώσης συζήτηση που είχαμε κάνει στην Αθήνα με τον Ρίτσαρντ Φορντ, έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς στην Αμερική («Κ», 18/6/2017). Δεν μασούσε τα λόγια του για την ανικανότητα του Τραμπ, αλλά έλεγε κιόλας ότι οι ψηφοφόροι είναι αδιάφοροι, μηδενιστές και βαθιά απογοητευμένοι. 'Ηταν επίσης η εποχή που αρκετοί έπεφταν από τα σύννεφα με το Brexit. «'Ισως αυτό να συμβεί και στις ΗΠΑ ύστερα από μερικές ακόμη χοντράδες. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί; 'Οχι. Η Αμερική είναι ένα πολύ συντηρητικό μέρος», έλεγε.
Απρίλιος του 2020 και ο συγγραφέας ανταποκρίνεται στο αίτημά μας για μια συνέντευξη εν μέσω καραντίνας. Θα επηρεάσει η διαχείριση της πανδημίας το αποτέλεσμα των εκλογών; «Δεν ξέρω αν οι επιδόσεις του (Τραμπ) ως “προέδρου της πανδημίας” θα παίξουν ρόλο στις εκλογές του Νοεμβρίου. Θα έπρεπε; Ναι. Θα γίνει; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», μας είπε και συμπλήρωσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επανεκλεγεί. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, όσο καταστροφικό και αν θα ήταν».
Στο σχόλιό του για τα πρώτα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών που δημοσίευσε χθες η «Κ» ο Ρίτσαρντ Φορντ εκφράζει μια βαθιά απογοήτευση. Ο Τραμπ αποδείχθηκε «ανθεκτικός» στην προτίμηση του κόσμου, αλλά το περίεργο είναι ο ίδιος ο κόσμος. «Τι στο διάολο συμβαίνει με τους μισούς Αμερικανούς συμπολίτες μου που προφανώς θέλουν αυτόν τον απροσάρμοστο να παραμείνει πρόεδρός μας;» διερωτήθηκε. Η ίδια απορία βασανίζει πολλούς. Δεν ήταν δύσκολο για τον Φορντ να δει από την αρχή κιόλας ότι ο Τραμπ ήταν κάτι παραπάνω από ένα παροδικό φαινόμενο. Ο συγγραφέας είδε τα σημάδια, αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως με τους διανοητές και τους ανθρώπους του πνεύματος, λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά τους ακούν και τους υπολογίζουν. Ακόμα και αν κερδίσει ο Μπάιντεν τις εκλογές, ο Τραμπ δεν έχει χάσει. Το πρότυπο ηγεσίας που εκφράζει μπορεί για εμάς να φαίνεται απωθητικό, αλλά ποιοι είμαστε εμείς; 'Οχι πάντως αυτοί που ψηφίζουν. 'Ισως τελικά ο μόνος λόγος που νομίζουμε ότι κάτι δεν συμβαίνει στην Αμερική είναι, όπως είπε ο Φορντ, επειδή δεν κοιτάμε την Αμερική. Και αν εμείς, λόγω της απόστασης και της ιδέας που διαχρονικά συμβολίζει η Αμερική, δεν μπορούμε να δούμε καλά τις θεμελιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν στο εσωτερικό της, το ανησυχητικό είναι ότι δεν μπορούν να τις διακρίνουν ούτε εκείνοι που ζητούν την ψήφο της. Ο βασιλιάς είναι γυμνός, αλλά κανείς δεν θέλει να το πιστέψει.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/