Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να διασφαλίσει τη διεθνή ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας.
Newsroom
HuffPost Greece
SAIYOOD VIA GETTY IMAGES
Οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησαν από την Κίνα ανέρχονται πλέον στους 26, ενώ ο ιός έχει «ταξιδέψει» κι εκτός Ασίας, εύλογα γεννάται η απορία αν πρόκειται για επιδημία ή πανδημία. Ποιές είναι, όμως, οι διαφορές;
Τον όρο «επιδημία» μπορούμε να τον αποδώσουμε στις περιπτώσεις που η λοίμωξη παρουσιάζει σημαντική αύξηση κρουσμάτων με κορύφωση και έπειτα ακολουθεί μείωση.
«Πανδημία» έχουμε όταν η επιδημία συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν στο ίδιο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα το 2009 όταν καταγράφηκε πανδημία της γρίπης η οποία ξεκίνησε από το Μεξικό. Η πανδημία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο επειδή οι άνθρωποι ταξιδεύουν και δεν θα σταματήσουν να ταξιδεύουν, γι′ αυτό και η Eggo κάνει ειδική μνεία στη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη των πανδημιών.
Τέλος, μια λοίμωξη χαρακτηρίζεται ως «ενδημική» όταν είναι παρούσα σε μία συγκεκριμένη περιοχή όλο τον χρόνο, κάθε χρόνο. Τέτοια είναι η περίπτωση της ανεμοβλογιάς, η οποία συμβαίνει κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η ελονοσία σε περιοχές της Αφρικής.
Όσον αφορά στο ερώτημα αν ο πλανήτης είναι προετοιμασμένος για μία πανδημία, η καθηγήτρια Ρόσαλιντ Έγκο, μιλώντας στο BBC, εμφανίζεται αισιόδοξη, λέγοντας πως είμαστε πιο προετοιμασμένοι από ποτέ, τονίζοντας πως οι χώρες, οι επιστήμονες και οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνεργάζονται στενά ώστε να διασφαλίσουν τη διεθνή ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας.
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/