Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…!

Επιμέλεια: Ελένη Σοφού

Με αφορμή την κινέζικη Πρωτοχρονιά (25 Ιανουαρίου), θα σας παρουσιάσω ένα κινέζικο παραμύθι, όπως το άκουσα στο Burgh House, ένα μουσείο τέχνης στο Hampstead του Βόρειου Λονδίνου. 
Μια φορά κι έναν καιρό ο κινέζος Αυτοκράτορας Jade (Ουράνιος Θεός) αποφάσισε να επιλέξει δώδεκα ζώα για να είναι οι φρουροί της Ουράνιας Πύλης και να δημιουργήσει με αυτά ένα ζωδιακό κύκλο για να γίνει η ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη. «Το ημερολόγιο θα βοηθά τους ανθρώπους να μετράνε τις μέρες και τα χρόνια. Ο ζωδιακός κύκλος θα τους βοηθά στην πνευματική τους ζωή», είπε ο αυτοκράτορας. Έτσι έστειλε ένα αθάνατο πουλί να διαδώσει το μήνυμα: «Το πρώτο ζώο που θα περάσει την Ουράνια Πύλη, θα έχει την καλύτερη κατάταξη στον ζωδιακό κύκλο». 
Την επόμενη μέρα, τα ζώα ξεκίνησαν προς την Ουράνια Πύλη. Ο ποντικός(αρουραίος) και η γάτα σηκώθηκαν πολύ νωρίς και ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι. Στο δρόμο προς την Πύλη συνάντησαν ένα ποτάμι, λόγω του γρήγορου και ορμητικού ρεύματος δεν μπορούσαν να το περάσουν και η γάτα φοβόταν πολύ το νερό. Αφού περίμεναν αρκετή ώρα, ο ποντικός παρατήρησε ότι ένα βουβάλι θα διέσχιζε τον ποταμό. Με μιας ο ποντικός και η γάτα πήδηξαν στην πλάτη του, και με ευκολία διέσχιζαν το ποτάμι. Καθώς όμως βρίσκονταν στη μέση του μεγάλου ποταμού, ξύπνησε η πονηρή φύση του ποντικού ο οποίος με μια απότομη κίνηση έσπρωξε τη γάτα στο νερό! Το βουβάλι που δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε στην πλάτη του, συνέχιζε να αγωνίζεται προς τη γραμμή του τερματισμού. Ήταν πλέον σίγουρο πως το βουβάλι θα έφτανε πρώτο. Όταν ξαφνικά ο ποντικός πήδηξε από την πλάτη του βουβαλιού και με ταχύτητα τερμάτισε και προσκύνησε τα πόδια του αυτοκράτορα πρώτος! Πως το δυνατό βουβάλι έφτασε δεύτερο, ούτε που το κατάλαβε και ακόμα αναρωτιέται! Η τίγρη και το κουνέλι ήρθαν στην τρίτη και τέταρτη θέση και οι δύο ήταν πολύ γρήγοροι, όμως η τίγρη τερμάτισε με ελάχιστη διαφορά πριν το κουνέλι. Τα άλογο και η κατσίκα έφτασαν μαζί, ήταν όμως πολύ ευγενικοί και ήρεμοι και το ένα παραχωρούσε το προβάδισμα στο άλλο. Βλέποντας ο αυτοκράτορας πόσο ευγένεια είχαν μεταξύ τους κατέταξε στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα. Ο πίθηκος έμεινε πολύ πίσω, αλλά κάνοντας ένα μεγάλο άλμα ανάμεσα στα δέντρα κατάφερε να τερματίσει ένατος. Τελευταία τερμάτισαν ο κόκορας, ο σκύλος και ο χοίρος (γουρούνι). Αυτά τα δώδεκα ζώα έγιναν φρουροί της Ουράνιας Πύλης και με αυτή την σειρά έγινε ο ζωδιακός κύκλος: Ποντικός (Αρουραίος), Βουβάλι, Τίγρη, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Κατσίκα, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος και Χοίρος (Γουρούνι). «…Όταν ένας δωδεκαετής κύκλος τελειώνει, ένας νέος θα ξεκινά..», έδωσε εντολή ο κινέζος αυτοκράτορας και έτσι έγινε. 
Στην 13η θέση ήρθε η γάτα και έμεινε εκτός της Ουράνιας Πύλης και του ζωδιακού κύκλου. Αιτία για αυτό που έπαθε ήταν το ποντίκι. Αυτό της στοίχησε πολύ και από τότε δημιουργήθηκε μια μεγάλη έχθρα ανάμεσα στη γάτα και το ποντίκι που κρατά μέχρι σήμερα. 
Φέτος (2020) είναι η χρονιά του Αρουραίου (Ποντικού), χρονιά προόδου και επιτυχίας. Το ποντίκι συμβολίζει την αναγέννηση του ανθρώπου καθώς ταυτίζεται με το βρέφος, αφού είναι η αρχή του ζωδιακού κύκλου. Είναι το πέρασμα από το σκοτάδι της νύχτας και της άγνοιας, στον κόσμο του φωτός και της γνώσης. Είναι η αρχή της ημέρας, η αρχή του ταξιδιού στο κινέζικο ωροσκόπιο. Είναι το «Εν αρχή ην…» που συναντάμε σε όλες της θρησκείες, στο πλαίσιο της Προαιώνιας Σοφίας.