Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

ΤΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ!

 Νεφέλη Λυγερού


Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης. Η επίλυσή του ή μη θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της. Εξάλλου, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση, αναδεικνύεται ως νούμερο ένα ζήτημα από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι αποδίδουν σε αυτό μεγαλύτερη σημασία ακόμα και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και από τη μείωση των φόρων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει το εξάμηνο χάριτος, η στάση των πολιτών σ’ αυτό το ζήτημα είναι καταλυτικά αυστηρή.
Χωρίς αμφιβολία, όμως, το φλέγον αυτό πρόβλημα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κρίνεται όχι μόνο για την στάση που τήρησε καθ’ όλη την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία, αλλά και για τις τωρινές παρεμβάσεις στελεχών της. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, λάδι στη φωτιά έριξε η "καταγγελία" του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος χαρακτήρισε «σαδισμό και κτηνωδία» τα μπάρμπεκιου με ψήσιμο χοιρινού και κατανάλωση αλκοόλ δίπλα από δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σχεδόν αποκλειστικά μουσουλμάνων. «Δεν ξέρω αν αυτός ο σαδισμός είναι ποινικά κολάσιμος, αλλά από κάθε Έλληνα δημοκράτη πολίτη θα πρέπει να καταγγέλλεται ως σαδισμός, κτηνωδία απέναντι σε ανθρώπους συγκεκριμένης θρησκευτικής πίστης», είπε επί λέξη.
Ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν θα περίμενε η κυβέρνηση τέτοιο ανέλπιστο δώρο. Και, μάλιστα, τη στιγμή που και η ίδια πιέζεται, έχοντας προκαλέσει τη δυσφορία και συχνά οργή μέρους της ελληνικής κοινωνίας, εξαιτίας της κατανομής μεταναστών-προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δώρο, καθώς, όταν βουλευτής προβαίνει σε τέτοιου τύπου δηλώσεις, συμπαρασύρει στη γελοιότητα μαζί με το δικό του κύρος και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει ακόμα πάρει αποστάσεις από τον βουλευτή της.
Εξάλλου, η δήλωση αυτή ξεπερνά σε ανοησία ακόμα και σε όποιους οργανώνουν επίτηδες μπάρμπεκιου δίπλα σε δομές φιλοξενίας. Γεγονός παραμένει ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μπορούν να φάνε χοιρινό και να πιουν αλκόολ όπου αυτοί επιθυμούν. Το αν το κάνουν δίπλα σε προσφυγικές δομές για να προκαλέσουν τους μουσουλμάνους μετανάστες είναι άλλο θέμα. Θα μπορούσε κανείς να το καταδικάσει ως γελοίο, αλλά το να φτάσει να ζητήσει ποινική δίωξη φανερώνει θεσμική ασχετοσύνη, απέραντη ιδεοληψία, έλλειψη διαύγειας πνεύματος, κακή σχέση με την πραγματικότητα, ενώ η πρόθεση ποινικοποίησης μυρίζει άσκημα τάση προς τον ολοκληρωτισμό.

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του Γιαννούλη

Ειδικά, μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη του και την μανία με την οποία ο Χρήστος Γιαννούλης και πολλοί ακόμα ομοϊδεάτες του σπεύδουν να χειροκροτήσουν την γελοιοποίηση όσων δεν τους αρέσουν, ακόμα κι αν για τους συμπολίτες τους αυτά είναι "ιερά και όσια". Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσβλητική συμπεριφορά των μαθητριών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Στην πραγματικότητα, η λογική του συριζαίου βουλευτή οδηγεί στην επιβολή των όποιων θρησκευτικών ή άλλων "πιστεύω" των μουσουλμάνων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Πρόβλημα και προσβολή θα ήταν εάν κάποιος επιχειρούσε με το ζόρι να ταΐσει χοιρινό και να ποτίσει με αλκόολ τους μουσουλμάνους μετανάστες. Αυτοί μπορούν να τρώνε και να πίνουν ό,τι θέλουν, αλλά δεν μπορούν να επιβάλλουν στους άλλους τι να τρώνε και το να πίνουν. Διαφορετικά οι φυτοφάγοι Έλληνες θα έπρεπε να προσβάλλονται εάν κάποιοι έτρωγαν δίπλα τους κρέας!
Η αλήθεια είναι ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες δεν διανοήθηκαν να διαμαρτυρηθούν για κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν τους προσβάλλει. Χρειάσθηκε η άνευ ορίων ιδεοληψία και ο άνευ ορίων δικαιωματισμός του Χρήστου Γιαννούλη για να δημιουργήσει ζήτημα. Στην πραγματικότητα, η λογική του και των ομοϊδεατών του ακυρώνει και την πολυπολιτισμικότητα, για την οποία ισχυρίζονται ότι κόπτονται. Αυτός ζητάει να επιβληθεί η μονοπολιτισμικότητα του Ισλάμ στην Ελλάδα, με πρόσχημα τον σεβασμό της θρησκείας των μεταναστών. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα πρέπει οι Ελληνίδες να φορούν μπούργκα, ή έστω μαντήλα για να μην προσβάλουν αυτούς που εισήλθαν απρόσκλητοι και παράνομα στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες

Ούτε αυτό το "άγραφο", όμως, του Χρήστου Γιαννούλη αρκεί για να καταλαγιάσει το κλίμα έντασης που επικρατεί σε πολλές τοπικές κοινωνίες από το «ζήτημα εθνικής σημασίας», όπως χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διαχειριστεί γρήγορα και αποτελεσματικά το φλέγον αυτό πρόβλημα, δίνοντας πρακτικές λύσεις.
Αναγνώρισε εμμέσως την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, ανακοινώνοντας τη μεταφορά κι άλλων 4.000 μεταναστών «με προσφυγικό προφίλ» μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. Μίλησε για μία ακόμα φορά για την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στην Ελλάδα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους. Προσπαθώντας δε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».
Όπως και να έχει, από τον Μάιο παρατηρείται μία συνολική αύξηση της τάξεως του 218% στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Παράλληλα, υπάρχει κάλεσμα μαζικών κινητοποιήσεων στις περιοχές που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν νεοαφιχθέντες που αιτούνται άσυλο. Κάτοικοι της Νάουσας έστησαν μπλόκα στην είσοδο της πόλης και στην πλατεία μόλις πληροφορήθηκαν ότι θα έφταναν στην πόλη τους τρία λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτόχρονα, ανασφάλεια προκαλούν στον Έβρο τα απανωτά κρούσματα επιθέσεων από ομάδες μεταναστών σε βάρος κυνηγών και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να φορτίζεται περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα.

Πηγή:https://slpress.gr/