EUROKINISSI
Κατερίνα Τζωρτζινάκη • ktzortzinaki@naftemporiki.gr
Σε νέες κορυφές ο τουρισμός το 2024. «Προς νέο υψηλό 35 εκατ. τουριστών η Ελλάδα, οδηγώντας έτσι σε εισπράξεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ (+10% έναντι του 2023) και ενίσχυση μεριδίου στη μεσογειακή αγορά».
Πάει καλά. Είμαστε, όμως, κι εμείς οι Έλληνες, που θέλουμε να τρυγήσουμε λίγη χαρά. Αποχαιρετήσαμε εδώ και καιρό τους Έλληνες «σεζονίστας», που παρέχουν, συνήθως χωρίς ρεπό και σε δωμάτιο θλιβερό, τις υπηρεσίες στον τουρίστα. Δεν επαρκούν. Ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα προσωπικού.
Υπάρχουν κι άλλες ελλείψεις, που βαστούν. «Δεν θέλω να αναπολώ καλοκαίρια, ακρογιαλιές και αστέρια, θέλω να κάνω διακοπές». Για πες; Τι να πω, έχασα κάτι που το είχα φυλαχτό, τη «χρυσή εποχή των φτωχών». Πάει κι αυτό. Όσο λιτός κι αν είσαι, το καλοκαίρι είναι πια ακριβό.
Τουλάχιστον τα μισά της χιλιάδας θα πρέπει να πληρώσει μια τετραμελής οικογένεια εάν θέλει να ταξιδέψει σε δημοφιλή προορισμό. Μόνο για τη μετάβαση και την επιστροφή. Μόνο για να πατήσει το πόδι στο νησί. Βάλε κατάλυμα, αν δεν είναι από τους τυχερούς που τους φιλοξενούν ή φιλοξενούν στο εξοχικό κομμάτι γης, βάλε το πηγαινέλα σε παραλίες, κάτι να φας, κάτι να δροσιστείς και κάπως να επιβιώσεις και τον υπόλοιπο μήνα. Κινίνα.
«Μα, τα καλοκαίρια ο κόσμος είναι πιο απλός. Μια φέτα καρπούζι σε μια παλάμη θάλασσας».
Ο κόσμος είναι απλός, μα γίνεται περίπλοκος, όταν δεν μπορείς να βγάλεις τον μήνα στο άστυ και η ακρίβεια αξιολογείται από το 46% των ερωτηθέντων της Metron Analysis σε εφιάλτη. «Όταν σου λείπουν 99 για να βάλεις στην μπάντα κάνα κατοστάρικο», πώς θα συμμετέχεις στο πάρτι;
Μα, τα καλοκαίρια ο κόσμος είναι πιο απλός. Καθένας όπως νιώθει. Καθένας άλλο ορίζοντα βλέπει κι άλλο τοπίο θεωρεί ότι του πρέπει. Αυτός από την κορυφή βλέπει τις προεξοχές της στεριάς ν’ αλλάζουν σχήμα, του αποκαλύπτονται ανυποψίαστοι όρμοι, μακρινές ράχες άλλων νησιών, ένας καινούργιος, πιο πλατύς, πιο πλούσιος κόσμος.
Ο κόσμος δεν ίσιωσε, όμως, επειδή θα πάρει έστω και για λίγο τον δρόμο. Ένα καλοκαίρι ακόμα. Υπό την επήρεια του ρευστού φωτός, ανεβαίνει το θερμόμετρο αλλιώς.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/opinion/1707414/to-kalokairi-einai-akrivo/