3pointmagazine
Ο Αντώνης Δωριάδης είναι συγγραφέας και ποιητής. Είχε γράψει πριν κάποια χρόνια τους παρακάτω στίχους, που δημοσιεύτηκαν στην Ελευθεροτυπία για τον αντιστασιακό Σπύρο Μουστακλή.
«Του ζήτησαν να μαρτυρήσει / Δε μίλησε / Του τσάκισαν τα δόντια / Του τσάκισαν τα δάχτυλα / Του τσάκισαν τα πλευρά / Σιωπούσε / Του ’καψαν το στήθος / Του ’καψαν τα πόδια / Του ’καψαν την κοιλιά / Δε μαρτυρούσε / Του θραύσαν τις μασέλες / Του μάτωσαν τα νεφρά / Του συνθλίψαν τους όρχεις / Αυτός σιωπούσε / Κοίταζε μόνο / Αιώνες μακριά / Με τα μάτια / Του Ιησού».
Ο Σ. Μουστακλής ήταν ένας από τους λίγους στρατιωτικούς που αντιτάχθηκαν σθεναρά στη δικτατορία. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και βασανιστεί αγρίως, με συνέπεια την παράλυσή του
Για 47 ολόκληρες ημέρες, από τη στιγμή που συνελήφθη στις 22 Μαΐου του 1973 αγνοούταν η τύχη του. Πρώτα τον είχαν στο κτίριο της Ασφάλειας στην Οδό Μπουμπουλίνας και μετά στα κρατητήρια ΕΑΤ – ΕΣΑ, όπου τον βασάνισαν σκληρά για 6 ώρες. Ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα αποδείχτηκε μοιραίο, καθώς προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο “Μιχαηλίδης” και αιτιολογία εισαγωγής “τρακάρισμα στον Ιππόδρομο”. Το εγκεφαλικό τού προκάλεσε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η αρχική διάγνωση ήταν “αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα».
“Τον χτυπούσαν 6 άτομα με κλομπ, κλωτσιές και μπουνιές. Τον άφησαν επί ώρες λιπόθυμο και πεταμένο στο τσιμέντο με αίματα και ούρα. Τον είδαν επίσης να έχει μια πατσαβούρα στο πρόσωπο. Μπροστά από το κελί όπου τον βασάνιζαν έφεραν μάλιστα κι έναν άλλο αξιωματικό, τον Καραμήτσο, που συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού και του είπαν ‘Έλα να δεις τον φίλο σου, έτσι θα σε κάνουμε και σένα’“, θυμάται η γυναίκα του Χριστίνα Μουστακλή, με συνέντευξή της στην εφημερίδα Αυγή.
O Σπύρος Μουστακλής στην Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια, μαζί με τον επίσης νοσηλευόμενο εκεί Αλέκο Παναγούλη
Ο Σ. Μουστακλής γεννήθηκε το 1928 στο Μεσολόγγι. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1948 και κατετάγη εθελοντής στην Εθνική Αντίσταση στην οργάνωση Ε.Ο.Ε.Α.-Ε.Δ.Ε.Σ. με στρατηγό τον Ναπολέοντα Ζέρβα στις 2/4/1943 μέχρι την 12/2/1945. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του στρατού που πήραν μέρος. Το κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος.
Αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της αντίστασης και υπάρχει προτομή του στο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα που βρίσκεται στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας. Σε αυτήν αναγράφεται: “Για όλους όσους εδώ μαρτύρησαν”. Την προτομή φιλοτέχνησε ο Άγγελος Βλάσσης και βρίσκεται στον χώρο από το 1987.
Οι άνθρωποι που γνώριζαν καλά τον Σ. Μουστακλή αναφέρουν πως ήταν κεντρώος, δημοκράτης και αγνός πατριώτης. Δεν άντεχε την αδικία και τον αυταρχισμό της δικτατορίας. Πάλεψε εναντίον της από την πρώτη μέρα. Παρότι δεχόταν απειλές όταν τον άφηναν ελεύθερο μετά την πρώτη του σύλληψη το 1969 για τη συμμετοχή στην αντιστασιακή ομάδα Ελεύθεροι Έλληνες. Οι ΕΣΑτζήδες τον είχαν προειδοποιήσει: “Αν σε πιάσουμε και δεύτερη φορά, τότε, αν φύγεις από εδώ, θα σε σηκώσουν τέσσερις”.
Δεν λύγισε ποτέ κι αυτή του η στάση έμεινε να ενοχλεί τους χουντικούς για μια ζωή, όπως αποδείχτηκε όταν ο Στυλιανός Παττακός, πολλά χρόνια μετά είπε: “Καλά του κάναμε. Να ησυχάσουμε. Η δύναμις επιβάλλεται δια παντός τρόπου. Ό,τι δε λύνεται, κόβεται. Σπαθί.”
Ο Σ. Μουστακλής πέθανε σε ηλικία 60 ετών από την καρδιά του, όρθιος. Είχε καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του, την ώρα που η δικτατορία είχε καταρρεύσει. Διατήρησε την αξιοπρέπειά του μέχρι τέλους ακέραια και έδειξε το δρόμο στους αγωνιστές του μέλλοντος. Πως να στέκονται κι εκείνοι όρθιοι μπροστά σ’ οποιαδήποτε περίσταση, ακόμη και την πιο δύσκολη και τρομακτική.
Πηγή: https://3pointmagazine.gr/