Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ!


«Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα», είπε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών. Η Fight Impunity («Καταπολέμηση της ατιμωρησίας» – μοιάζει σχεδόν σαρκαστικός πλέον ο τίτλος της) ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων, σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος.
Χθες, έγινε γνωστό ότι στο πόρισμα της έρευνας για την «Κιβωτό του Κόσμου» εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και δύο συνεργάτες τους. Το ζευγάρι φέρεται να ζούσε με χρήματα της ΜΚΟ.
Δύο, πρόσφατα, παραδείγματα ανομίας με προπέτασμα οργανώσεις που, υποτίθεται, ότι δημιουργήθηκαν «για να απαλύνουν τον πόνο, να προωθήσουν τα συμφέροντα των φτωχών, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών». Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε στον μακρύ, πλέον, κατάλογο και ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό, το οποίο αποδείχθηκε πολύ προσοδοφόρος απασχόληση… Εκατομμύρια ευρώ, με πρόσχημα τη στήριξη ανθρώπων που έχουν απόλυτη ανάγκη, καταλήγουν στις τσέπες επιτήδειων. Ο ανθρωπισμός αποδεικνύεται η καλύτερη επένδυση.
Προφανώς υπάρχουν και ΜΚΟ που τηρούν την ιδρυτική υπόσχεσή τους. Δεν βοηθάει ο σαρωτικός κατεδαφιστικός θυμός. Αντιθέτως, βοηθάει η καταγραφή μητρώου των ΜΚΟ ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία αυτή, στο υπουργείο Εσωτερικών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εννέα διαφορετικά μητρώα, διασκορπισμένα σε υπουργεία και υπηρεσίες, μη διασυνδεδεμένα μεταξύ τους…
Κάπως έτσι, ο εμπαιγμός και η υποκρισία ορισμένων εξ αυτών ξεβάφουν και στις υπόλοιπες οργανώσεις που λειτουργούν σύννομα και υποστηρικτικά για την κοινωνία.
'Ολο και συχνότερα, ο δρόμος προς την ασυδοσία είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Ό,τι ξεκίνησε ως προσπάθεια υπεράνω πάσης υποψίας πολύ γρήγορα άρχισε να φιλοξενεί και να διακινεί αδιαφανείς οικονομικές συναλλαγές. Αντί για καταφύγιο των αδυνάμων, έγινε καταφύγιο «μαύρου» χρήματος. Αντί να ενισχύει τους μη έχοντες στον ήλιο μοίρα, ενισχύει τους κατέχοντες δύναμη και εξουσία. Όμως οι ΜΚΟ, όπως και ευρύτερα ο εθελοντισμός, είναι σπουδαία υπόθεση, μεγάλη πολιτισμική κατάκτηση, για να παραδοθεί στη χλεύη και στην ανυποληψία. Κάθαρση χωρίς έλεγχο δεν μπορεί να υπάρξει. Τα βήματα πρέπει να είναι γρήγορα και συστηματικά. Μόνο αντίπαλον δέος στη διαφθορά, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/