Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ!

Γράφει ο Γιάννης Γλυκοφρύδης*

Αποφάσισα να συμμετέχω στις εκλογές με την παράταξη ''Αλλάzουμε Μαζί'' με αγνές προθέσεις για να ανεβάσουμε το ποιοτικό επίπεδο με τις γνώσεις μας και σε πνεύμα συνεργασίας με την πολιτισμένη κριτική να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον Δήμο. Με αυτά τα δεδομένα ας δούμε την πραγματικότητα στα Δημοτικά Συμβούλια, όπου η συμπεριφορά πολλών εκλεγμένων είναι απαράδεκτη και αποτελεί πρότυπο προς αποφυγήν. Παραθέτω μια σύντομη και διαφορετική εικόνα από τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ.

1. Κορυφαία αξία είναι η Δημοκρατική λειτουργία των θεσμών σωστά;. H ωμή πραγματικότητα είναι ότι το 1/3 των εκλεγμένων συμβούλων δρα ενάντια στην θέληση των 2/3 των εκλεγμένων συμβούλων με τον νόμο της ‘Κυβερνησιμότητας’ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019, μετά τις Δημοτικές εκλογές. Η Δημοκρατία απουσιάζει εδώ και μένει να δούμε πως θα διορθωθεί αυτό στις επόμενες εκλογές. 

2. Η θεσμική λειτουργία είναι ευθύνη του Προέδρου του Δ.Σ. Η διαφύλαξη της ποιότητας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι και ευθύνη των συμβούλων. Η ωμή πραγματικότητα είναι η συχνή εκτροπή και οι συνεχείς παρεμβάσεις όταν έχουν το λόγο οι σύμβουλοι. Οι παρεμβάσεις αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τα πολιτισμένα όρια και συχνά πλέον γίνονται ύβρεις με αποτέλεσμα να αποτρέπεται ο διάλογος και η σύνθεση των απόψεων που θα οδηγήσει σε λύσεις για το ‘καλό του τόπου’. 

3. Παραθέτω μερικές αλήθειες που ακούστηκαν αυθόρμητα και δείχνουν τον τρόπο σκέψης και την νοοτροπία των αρχόντων της πόλης. 
  • Πρόεδρος: «Ο μοναδικός επενδυτής στον Δήμο μας είναι τα Νερά Κρήτης!» (καιρό τώρα βέβαια ακούμε από τον κ. Δήμαρχο για τον άλλο επενδυτή του Καζίνου). 
  • Δήμαρχος: «Ο Δήμος μας δεν έχει την δυνατότητα διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, μάλλον θα πρέπει να ανατεθούν σε ιδιώτη» (μετά από ερώτημα για τον κανονισμό λειτουργίας των γηπέδων Τένις στο πάρκο Μάτση). 
  • Σ. Πέρας: «Δεν υπάρχει επιτροπή». Με αφορμή την διανομή των κομμένων ξύλων από κλαδέματα σε φτωχούς με άγνωστα κριτήρια μετά από ερώτημα άλλου Δημ. Συμβούλου αν τα δίνουν σε ψηφοφόρους τους. 
  • Σ. Ράτης: «Δεν σας έχουμε ανάγκη ρε!» Μετά από έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση (Ας είναι καλά η κυβερνησιμότητα και εδώ). Το αποτέλεσμα είναι η αποχώριση όλης της αντιπολίτευσης για 2 συνεδριάσεις αφού όπως είναι γνωστό καθιστά αδύνατη την λειτουργία του Δ.Σ. με 9 συμβούλους για 2 τουλάχιστον συνεχόμενες συνεδριάσεις.
  • Σ. Πέρας: « ε και τι θα πάθουν θα βραχούνε;» (Ο Χριστός και οι μάγοι στη φάτνη) Μετά από ερώτημα για την φάτνη που τοποθετήθηκε στην είσοδο της Περαχώρας με σπασμένη οροφή αν θα μπορούσαν να την επισκευάσουν. 

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά που λέγονται στα Δημοτικά Συμβούλια και επιδέχονται κριτική. 

Θα αναφερθώ ειδικά στον χαρακτηρισμό του Κ. Λογοθέτη που εισέπραξα χωρίς να έχω δώσει κανένα δικαίωμα ούτε στην προσωπική μου ζωή, ούτε στην σύντομη δημοτική παρουσία μου για να δέχομαι τέτοια σχόλια. Δεν είναι βέβαια ασυνήθιστη η μείωση των πολιτικών αντιπάλων με τρόπο ωμό και ανάρμοστο για την επίτευξη των προσωπικών επιδιώξεων.

Όμως ο καλός πολιτικός προκειμένου να ασκήσει κριτική στους αντιπάλους χρησιμοποιεί κομψό και κατανοητό λόγο ώστε να αναδείξει αδυναμίες και να εξασφαλίσει συμμαχίες ταυτόχρονα. 

Η ικανότητα της χρήσης του πολιτικού λόγου είναι ενδεικτική του πνευματικού επιπέδου του ατόμου-πολιτικού. Η προχειρότητα και η παρορμητικότητα στοιχίζουν ακριβά άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. 

Για να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου, δεν θα το ανάγω σε προσωπική αντιπαράθεση γιατί η ενασχόληση με τα κοινά δεν πρέπει να είναι προσωπική υπόθεση. Έχει σημασία όμως αυτοί που μας ψηφίζουν να έχουν την πραγματική εικόνα και να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. 

Προτροπή σε όλους τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά, να μην απογοητεύονται από την σημερινή εικόνα, δεν είναι σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση αλλά πρέπει να μπουν στην δοκιμασία και είναι σίγουρο ότι μόνο με την συμμετοχή τους θα ανεβάσουν το επίπεδο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο τόπος μας τους έχει ανάγκη. 

Πολλές ευχές σε όλους του συνδημότες για ένα υγιές και δημιουργικό 2021 

Μένοντας πιστοί στις παραδοσιακές αξίες θα πρέπει να χτίσουμε το μέλλον και να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Ο τόπος χρειάζεται νέα μυαλά με όρεξη για δουλειά και επιχειρηματίες που θα δώσουν ζωή στον τόπο μας. 

*Δημοτικός Σύμβουλος
Με την παράταξη «Αλλάzουμε Μαζί»