Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ, 2020, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΣΤΟΝ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ!

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσεπεντζή


Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ απένειμε το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του έργου του για το 2020, ισότιμα στον Τίτο Πατρίκιο, Ελλαδίτη ποιητή, δοκιμιογράφο, μεταφραστή και διανοητή, και στον Ανδρέα Ονουφρίου, Κύπριο μυθιστοριογράφο και διηγηματογράφο. 
Η "Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του" από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, έχει σκοπό να δικαιώσει δύο (2) λογοτέχνες -έναν Έλληνα και έναν Κύπριο ή Απόδημο- που με το εμπνευσμένο και ποιοτικό έργο τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου τους, προήγαγαν και εμπλούτισαν τα Ελληνικά Γράμματα, τον Ευρωπαϊκό και Διεθνή Πολιτισμό.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) με το ‘Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του’ τιμά σε ετήσια βάση τις Προσωπικότητες εκείνες που με το έργο τους έθεσαν τη δική τους σφραγίδα στη Λογοτεχνία του απανταχού Ελληνισμού, αλλά και της Οικουμενικής Κοινότητας και προσέφεραν ισχυρό πρότυπο στους νέους λογοτέχνες να γράφουν έργα αξίας και διαχρονίας, αντί ‘περιστασιακά’.
Δύο ξεχωριστοί λογοτέχνες που τιμούν τα γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο!

Ο Τίτος Πατρίκιος ιδιαίτερα γνωστός ποιητής, φιλοξενήθηκε στον Νομό μας από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κορινθίας σε μια εξαιρετική εκδήλωση, τον Απρίλιο του 2017 και σε ποίημά του εξετάστηκαν τα ελληνόπουλα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2020.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Βαρβάκειο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και το 1944 κινδύνεψε να εκτελεστεί από συνεργάτες των Γερμανών. Kατά τη δεκαετία του ’50 στάλθηκε ως στρατιώτης στην απομόνωση της Μακρονήσου, κατόπιν εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο του Άη-Στράτη και από το 1954 έως το 1959 έζησε στην Αθήνα ως αδειούχος εξόριστος. Το 1959 πήγε στο Παρίσι όπου έμεινε έως το 1964. Εκεί σπούδασε κοινωνιολογία και φιλοσοφία. Το 1967, για να μη συλληφθεί από τη Χούντα, έφυγε από την Ελλάδα και διέμεινε στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για την αντιδικτατορική δράση του η τότε κυβέρνηση είχε ζητήσει να του αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Το 1975 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και ζει. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και μεταφραστής. Πρωτοδημοσίευσε ποίημα το 1943, αλλά η ουσιαστική παρουσία του στα γράμματα αρχίζει με την έκδοση της συλλογής ποιημάτων Χωματόδρομος, το 1954. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης, του οποίου υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές και βασικούς συνεργάτες. Από τότε έχουν εκδοθεί στην Αθήνα δεκαέξι ποιητικά βιβλία του, τέσσερα με πεζά και τέσσερα βιβλία κοινωνιολογίας γραμμένα στα γαλλικά και στα αγγλικά [FAO (Ρώμη), UNESCO (Παρίσι)]. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά άρθρα, δοκίμια και μεταφράσεις. Βιβλία με ποιήματά του έχουν εκδοθεί στη Γαλλία (1991, 1996), στη Γερμανία (1993), στη Σερβία (1996, 2006), στις HΠA (2006), στην Ιταλία (2007) και στην Αλβανία (2007). Το 1994 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του.


Ο Ανδρέας Ονουφρίου, αξιαγάπητος Άνθρωπος και χαρισματικός λογοτέχνης, φιλοξενήθηκε από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης "ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ" και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας "Η ΠΙΝΔΟΣ", στη διάρκεια του Δ΄ Διεθνούς Απανθίσματος Λογοτεχνίας, το καλοκαίρι του 2018.

Ανδρέας Ονουφρίου,
από το Δ΄ Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας στο Λουτράκι, Ιούλιος 2018

Η συγκίνηση που σκόρπισε με το έργο του "Η γη που μας εγέννησε" και τα λόγια του σε εκδήλωση αφιέρωμα στην Κύπρο μας, τόσο στον Δήμο Βέλου Βόχας όσο και στον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, απερίγραπτη για όσους είχαν την τύχη να είναι παρόντες! Ο Δήμος Βέλου Βόχας, το καλοκαίρι του 2018, τον τίμησε με αναμνηστική πλακέτα.

Ανδρέας Ονουφρίου,
απονομή αναμνηστικής πλακέτας
από τον Δήμαρχο Βέλου Βόχας, κ. Αννίβα Παπακυριάκο,
Δ΄ Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας, Βέλο, Ιούλιος 2018


Ο Ανδρέας Ονουφρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1968. Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Αμμοχώστου και εργάστηκε στο Συμβούλιο Υδρεύσεως Αμμοχώστου. Συμπλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 2002. Εργάζεται ως ειδικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την πεζογραφία. Σήμερα είναι πρόσφυγας στην ίδια του την πατρίδα και ζει με τη σύζυγο του στο συνοικισμό Κολοσσίου, στη Λεμεσό. 
Κείμενα του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διηγήματα του μεταδόθηκαν από την Κυπριακή και Ελληνική ραδιοφωνία. Έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί μέσω του Pen Club στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, ουγγρικά, στα κινέζικα και στα γαλλικά. Επίσης ανθολογήθηκαν σε ελληνικές εκδόσεις στη σχολική Θεματοθήκη του Δ. Γιάκου και στο Κυπριακό Ανθολόγιο για το δημοτικό. 
Βραβεύτηκε με το Α΄ και Β ΄ Βραβείο σε σχετικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ηπειρωτικής Εστίας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Λονδίνου, του Συνδέσμου Φιλίας Θεσσαλονίκης-Κύπρου κ.ά. 
Υπήρξε για αρκετά χρόνια συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Ελλάδας και άλλων πνευματικών σωματείων της Κύπρου. Επί δημαρχίας Γ. Σκορδή, τιμήθηκε από το Δήμο Αμμοχώστου. Τιμήθηκε ακόμη κι από την Πνευματική Ολυμπιάδα.

Επιτροπή για την απονομή του Βραβείου:
Πρόεδρος: Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίων ΜΙΜ και FTI της Κύπρου.
Αντιπρόεδρος: Ζωή Σαμαρά, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δημήτρης Φίλιας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός.
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, κριτικός, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καλλιόπη Εξάρχου, ποιήτρια, διηγηματογράφος, Αν. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, ποιητής, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων, Πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής.
Σύμβουλος Επιτροπής - Συντονισμός Τελετής: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο διεθνούς φήμης Κύπριος γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης, φιλοτέχνησε τα αγαλματίδα, που συνοδεύουν το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του για το 2020 από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020, με διαδικτυακό τρόπο λόγω της πανδημίας.


Πηγές:  https://www.youtube.com,  www.lifo.gr, https://biblionet.gr, προσωπικό αρχείο