Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ο «ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ» ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ!

Από: Άννα Πουρσανίδου

Πηγή εικόνας: Perierga.gr

Ο «Πύργος του Διαβόλου» συνιστά ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα και το πρώτο εθνικό μνημείο της Αμερικής. Το σχήμα του είναι οβάλ, έχει ύψος 386 μέτρα και βρίσκεται βορειοανατολικά του Ουαϊόμινγκ. Ονομάστηκε «Πύργος του Διαβόλου» από τα μέλη της αποστολής του 1875 που επισκέφτηκαν την περιοχή. Το γεωλογικό φαινόμενο δημιουργήθηκε από ιζηματογενή πετρώματα, υπήρξε μυστήριο, και ήταν προσκυνηματικός τόπος για τους ιθαγενείς. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που μοιάζει με απολιθωμένο κορμό, ενός δέντρου. Στην κορυφή του, υπάρχει ένα πλάτωμα έκτασης έξι στρεμμάτων.
Ορισμένοι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι κάποτε στην θέση που βρίσκεται τώρα ο Πύργος, υπήρχε μεγάλο ηφαίστειο, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για την κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου. Δημοφιλής θεωρία αναφέρει ότι πρόκειται για μάζα πετρωμάτων που παρείσφρησαν σε στρώματα πετρωμάτων και προκάλεσαν την ανάταση του εδάφους, σε σχήμα θόλου. Ο Πύργος του Διαβόλου ήταν το πρώτο εθνικό μνημείο που δηλώθηκε στις Η.Π.Α και ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1906 από τον πρόεδρο Θίοντορ Ρούζβελτ.

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Ο μύθος της Αρκούδας

Σύμφωνα με τον μύθο των ινδιάνικων φύλων Λακότα και Καϊόβα, ο πέτρινος Πύργος δημιουργήθηκε από το «Μεγάλο πνεύμα», όταν τεράστιες αρκούδες επιτέθηκαν σε κορίτσια της περιοχής. Για να αποφύγουν λοιπόν τον κίνδυνο, οι κοπέλες σκαρφάλωσαν στην κορυφή ενός βράχου, πέφτοντας στα γόνατα και παρακαλώντας από το «Μεγάλο πνεύμα» να τις βοηθήσει. Τότε, ο βράχος υψώθηκε στον ουρανό και τα κορίτσια μεταμορφώθηκαν σε αστέρια, γνωστά ως Πλειάδες. Οι Καϊόβα και οι Λακότα είχαν δώσει διάφορα ονόματα στον βράχο, όπως «Μυθικό βουνό της Κουκουβάγιας», «Ψηλά στον βράχο» και «Δέντρο-βράχος». Όλα αυτά τα συνέδεαν με τις γνώσεις τους για την αστρονομία.
Οι Λακότα κυνηγούσαν τους χειμερινούς μήνες στη περιοχή. Σύμφωνα με τη παράδοση τους, κάποια στιγμή δέχθηκαν επίθεση από τους Κρόου και κατάφεραν να τους αντιμετωπίσουν, χάρη στη βοήθεια μιας τεράστιας αρκούδας. Παραλλαγή του μύθου συναντάμε στους Σιού, ο οποίος αναφέρει, δυο αγόρια που περπατούσαν στη περιοχή, όταν μια τεράστια πεινασμένη αρκούδα τους επιτέθηκε. Τα αγόρια προσευχήθηκαν στο «Μεγάλο πνεύμα», ο βράχος υψώθηκε στον ουρανό και ένας αετός τους μετέφερε πίσω στο χωριό τους. Ο Πύργος, ή αλλιώς ο τότε βράχος ήταν ιερός σε όλους τους μύθους.
Στον θρύλο των Σεγιέν, η αρκούδα σκότωσε τις περισσότερες κοπέλες. Δυο αδερφές, όμως, κατάφεραν να δραπετεύσουν, λέγοντας στα αγόρια ότι μπορεί να σκοτωθεί μόνο αν την χτυπήσουν στη πατούσα. Ενώ η αρκούδα προσπαθούσε να ανεβεί στον βράχο, της επιτέθηκαν με βέλη. Από τις προσπάθειες της αρκούδας να κρατηθεί, αναφέρουν, ότι δημιουργήθηκαν τα ανάγλυφα πετρώματα. Οι Σεγιέν ονόμαζαν τον τωρινό Πύργο, «Το σπίτι των αρκούδων» και το θεωρούσαν ιερό μέρος.
Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Σήμερα, ο Πύργος του Διαβόλου αποτελεί δημοφιλή προορισμό για χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας. Οι στήλες λάβας που έχουν σχηματιστεί με το πέρασμα του χρόνου είναι ιδανικές για ορειβασία, ενώ υπάρχουν αρκετά εύκολες αλλά και πολύ δύσκολες διαδρομές ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι αρχάριοι όσο και οι πιο έμπειροι ορειβάτες.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:
-Που βρίσκεται ο «πύργος του διαβόλου». Αντλήθηκε από: mixanitouxronou.gr
-Ο πύργος του διαβόλου. Αντλήθηκε από: perierga.gr

  ΑΝΝΑ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΟΥ
“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Πηγή: https://www.maxmag.gr/