Στεργιούλας Νίκος
H άμεση άρση των δρακόντιων μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ήταν αναπόφευκτη. Πέρα από τις διάφορες θεωρίες και υποψίες για οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αυτό που αποδεικνύεται πλέον είναι ότι η καραντίνα και το λουκέτο στην οικονομία, έχουν προξενήσει περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις με ανεπανόρθωτες κοινωνικές και οικονομικές ζημίες, παρά θετικά αποτελέσματα. Και σύμφωνα με την γνωμάτευση ειδικών, ενδεχομένως και περισσότερα θύματα από τον ίδιο τον κορονοϊό.
Η επιβολή της καραντίνας ανάγκασε τους πολίτες να υποβληθούν σε απίστευτες θυσίες που συμπεριλάμβαναν ακόμη και την στέρηση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων και της ίδιας της ατομικής ελευθερίας. Το έκαναν για να προστατεύσουν την ζωής τους από τον θανατηφόρο κορονοϊό και κάτω από ένα συνεχές μπαράζ εκφοβισμού που τα μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσαν καθημερινά.
Όμως, μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καραντίνα και το λουκέτο στην οικονομία είχαν περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις και ελάχιστα ή καθόλου δικαιολογούν τους λόγους που επεβλήθηκαν. Ήδη, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική κρίση που είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν μόνες τους. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ιδιοκτήτες είδαν τις περιουσίες τους να αφανίζονται με ζημιές να ξεπερνούν τα δισεκατομμύρια.
Επίσης, η καραντίνα και οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε, έχουν συντελέσει σε μεγαλύτερη αύξηση του χάσματος της κοινωνικής ανισότητας, καθώς πληγώνει περισσότερο τις φτωχές τάξεις.
Σύμφωνα με έκθεση από τα Ηνωμένα Έθνη, άνω από 260 εκατομμύρια άτομα αντιμετωπίζουν τώρα φτώχεια και πείνα, σαν αποτέλεσμα των δρακοντίων μέτρων καραντίνας που έχουν επιβληθεί. Τον περασμένο μήνα ο διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι ‘υπάρχει αληθινός κίνδυνος, να πεθάνουν περισσότερα άτομα από την πείνα παρά από τον κορονοϊό.’ Ειδικοί τώρα προβλέπουν ότι αν συνεχισθεί το λουκέτο στην οικονομία και η απομόνωση, και το ΑΕΠ μειωθεί κατά 5%, άλλα 147 εκατομμύρια άτομα σύντομα θα αντιμετωπίσουν πείνα.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας και της οικονομικής κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στα ανωτέρω. Τώρα οι ειδικοί άρχισαν πλέον να καλούν για επείγουσα παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση ψυχολογικών ασθενειών και αυτοκτονιών πού ήδη συμβαίνουν και αναμένονται να αυξηθούν δραματικά μελλοντικά σαν αποτέλεσμα της καραντίνας και της οικονομικής κρίσης.
Όμως, ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι η καραντίνα και τα ακραία μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης που συνιστώνται, εξασθενίζουν επίσης την ανθεκτικότητα και αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού να αμύνεται έναντι μικροβίων. Καθημερινά, ο ανθρώπινος οργανισμός έρχεται σε επαφή με εκατομύρια μικρόβια και μικροοργανισμούς που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό του σύστημα να μπορεί να αντιστέκεται και να πολεμά διάφορες ασθένειες. Επίσης πολλά μικρόβια ενεργούν θετικά και βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντισταθεί ενάντια σε επικίνδυνα μικρόβια. Με την απομόνωση λόγω καραντίνας, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενίζει με αποτέλεσμα χιλιάδες περισσότερα άτομα να είναι ευάλωτοι στο να προσβληθούν και να αρρωστήσουν από διάφορες νόσους όταν λήξει η καραντίνα.
Τα ανωτέρω δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το εάν ο κορονοϊός είναι τόσο επικίνδυνος που να δικαιολογούν την επιβολή της καραντίνας. Οι αριθμοί λένε όχι. Για παράδειγμα, οι θάνατοι από τον κορονοϊό υπολογίζονται σήμερα περίπου σε 300.000. Ο αριθμός κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τους θανάτους από την εποχιακή κοινή γρίπη που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (WHO), σκοτώνει κάθε χρόνο μεταξύ 290.000 με 650.000 άτομα.
Επίσης, υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο πραγματικοί είναι οι αριθμοί των προσβληθέντων και των θανάτων από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, οι αριθμοί ατόμων στην Καλιφόρνια που προσβλήθηκαν από τον ιό είναι 85 φορές υψηλότεροι από τον αριθμό που δημοσιεύεται. Το ίδιο συμβαίνει με τους αριθμούς θανάτων καθώς στην λίστα περιλαμβάνουν επίσης και άτομα που μολονότι δεν είχαν συμπτώματα ή προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, ενδεχομένως ήλθαν σε επαφή με άτομα που είχαν συμπτώματα. Και στις ΗΠΑ, αρκετοί γιατροί ομολογούν δημόσια, ότι πιέζονται να δηλώνουν στο πιστοποιητικό θανάτου ασθενών που απεβίωσαν, σαν αιτία τον κορονοϊό, μολονότι δεν είχαν κρούσματα ή προσβλήθηκαν από τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό θανάτων από τον κορονοϊό, είναι πολύ μικρότερο από ότι ανακοινώνουν οι αρχές.
Όλα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά για το πόσο αναγκαία ήταν τα δρακόντια μέτρα. Όσοι επιμένουν για την συνέχιση της καραντίνας γιατί πιστεύουν ότι η ζωή είναι πιο πολύτιμη από την οικονομία ή το ευρώ, ίσως πρέπει να αναρωτηθούν, πόσο πολύτιμη είναι η ζωή, αν οι γιατροί, νοσοκόμες και τα προσωπικά που εργάζονται στα νοσοκομεία, εκτετεθειμένα στον κορονοϊό, αποφασίσουν και αυτοί να κλεισθούν σπίτια τους γιατί θεωρούν και αυτοί την ζωή τους πιο πολύτιμη. Τι θα συμβεί αν κάνουν το ίδιο τα εκατομμύρια εργαζόμενοι σε εργοστάσια που παράγουν τρόφιμα, μάσκες, ηλεκτρική ενέργεια κλπ., ή αν οι χιλιάδες οδηγοί φορτηγών σταματήσουν να μεταφέρουν τρόφιμα και άλλες προμήθειες στα σουπερμαρκετς, στα νοσοκομεία. Εκτός αν θεωρούν ότι όλοι αυτοί πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται για να συντηρούν τις ζωές αυτών που είναι πιο πολύτιμες.
Επίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για αξία ζωής, όταν η καραντίνα και οικονομική κρίση οδηγούν εκατομμύρια συνανθρώπων στην φτώχεια και την πείνα, όταν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν καταστραφεί οικονομικά και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, όταν ψυχικές ασθένειες και αυτοκτονίες αρχίζουν να αυξάνονται σε επίπεδα κρίσης, και όταν ζούμε σε γιάλινες κλούβες στερούμενοι ακόμη και τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα ατομικής ελευθερίας.
Η καραντίνα ήταν ένα πείραμα, που ποτέ δεν εφαρμόσθηκε στο παρελθόν, και ελάχιστοι προέβλεψαν τις καταστρεπτικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα δημιουργούσε. Ήταν ένα αποτυχημένο πείραμα που θα πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο. Ατυχώς, θα ζούμε με τις καταστρεπτικές συνέπειες για πολλά χρόνια.
Διεθνής οικονομολόγος. Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Πηγή: http://marketnews.gr/