Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ INTERSTELLAR ART!


Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης η εικαστική έκθεση Interstellar Art στο Ίδρυμα Ευγενίδου-Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Περισσότερα από 35 έργα ζωγραφικά, γλυπτά ποικίλων τάσεων, παραστατικά και σουρεαλιστικά, αφηρημένα και μινιμαλιστικά, κατασκευές κι εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το διάστημα και την διαστρική πραγματικότητα, κοσμούν την έκθεση, πλαισιωμένα από τη μουσική του Vangelis για την NASA.
Η ταινία Ιnterstellar του Κρίστοφερ Νόλαν, στάθηκε η αφορμή για την έκθεση αυτή, σύμφωνα με την ιστορικό και κριτικό τέχνης αλλά και επιμελήτρια της έκθεσης Interstellar Αrt, Έμμυ Βαρουξάκη. Μάλιστα, πολλά από τα έργα φέρουν τίτλους που αναφέρονται στο κινηματογραφικό αυτό έργο, όπως «Γαργαντούας», «υπερχώρος», «σκουληκότρυπα» κλπ.. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η κ. Βαρουξάκη, η εικαστική ματιά παγώνει εικόνες του σύμπαντος και βοηθάει στον στοχασμό και την ψυχική συμμετοχή στη θέαση του κόσμου. «Ήθελα να δημιουργηθεί κάτι πρωτότυπο που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Έτυχε να δω την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, το Interstellar, και γνωρίζοντας και το Πλανητάριο πολύ καλά, συνδύασα αυτά τα δύο ώστε να διοργανωθεί μία έκθεση που θα ενδιαφέρει και τους καλλιτέχνες και θα αποτελέσει κίνητρο για να κάνω κάτι καινούριο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βαρουξάκη. Ακόμη, όπως αναφέρει η ίδια, για να ενισχυθεί η έμπνευση των καλλιτεχνών τους σύστησε να δουν, τόσο την ταινία, όσο και εικόνες της NASA.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκεται και ο καθηγητής της Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλλήκαρης με το έργο του «Η μαύρη τρύπα της διανόησης».
«Η σημερινή έκθεση μας βάζει σε έναν κόσμο φανταστικής πραγματικότητας, διότι η επιστήμη προχωράει τόσο πολύ, που ό,τι φανταζόμασταν πριν μερικά χρόνια είναι μία πραγματικότητα πλέον. Αυτό αφορά και το Interstellar Art, δηλαδή όλη την προσέγγιση και τη σχέση που έχουμε με το διάστημα. Αυτά τα εντυπωσιακά επιστημονικά ευρήματα μας οδηγούν σε μία άλλη σκέψη για τον ευρύτερο κόσμο και βέβαια πάντα υπάρχει σε όλους αυτούς τους 'προβληματισμούς', ο προβληματισμός για το ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με το σύμπαν, και ό,τι έχει να κάνει με αυτό. Αν δηλαδή το σύμπαν είναι κάτι ανθρωποκεντρικό, ή αν ο άνθρωπος είναι μία μικρή σκόνη σε ένα χαμένο διάστημα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παλλήκαρης. Όσον αφορά τη σχέση της τέχνης με την επιστήμη, ο κ. Παλλήκαρης σημειώνει: «Η επιστήμη και η τέχνη είναι αλληλένδετες, σε βαθμό που η μία οδηγεί και πολλαπλασιάζει ή υποστηρίζει την άλλη. Νομίζω ότι η προσέγγιση η επιστημονική των πραγμάτων είναι μία τέχνη, κάπως έτσι το φαντάζομαι. Εκτιμώ ότι όλοι οι επιστήμονες στη βάση του μυαλού τους και στη βάση της σκέψης τους, έχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την τέχνη, αλλιώς δεν μπορούν να δημιουργήσουν. Η τέχνη είναι μία δημιουργία και η επιστήμη επίσης, και νομίζω ότι αυτά τα δύο έχουν ένα κοινό παρανομαστή».
Για τον καλλιτέχνη Βασίλη Καβουρίδη, που συμμετέχει στην Interstellar Art σε συνεργασία με τον Χάρη Κοντοσφύρη, με το έργο «Το δέος του Τεσσεράκτιου», η έκθεση αυτή αποτελεί ευκαιρία για να μιλήσει «για τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το όλον και την πραγματικότητά τους γενικά». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το έργο σχετίζεται με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Είμαστε εγκλωβισμένοι στην πραγματικότητα που μας επιβάλλουν οι αισθήσεις μας, η φυσιολογία μας και όσο διευρύνουμε την αντίληψή μας, τόσο διευρύνεται και η πραγματικότητά μας και ο άνθρωπος από κάτω που έχει αντιληφθεί πια, βλέπει ξαφνικά μπροστά του την πραγματικότητα και νιώθει ένα δέος».
Αναλυτικότερα, στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Μαρία Αποστόλου, Μάγδα Αποστόλου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη, Τίτη Βασιλείου - Χαλαστάνη, Στέλιος Γαββαλάς, Βασίλης Γέρος, Παλίντα Γεωργουλάκου, Μανταλένα Γκινοσάτη, Tάνια Δημητρακοπούλου, Τάνια Δρογώση, Χρήστος Ευσταθίου, Οδυσσέας Θεοδωράτος, Βασίλης Καβουρίδης, Εβίτα Κανέλλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Μίνα Κορδαλή, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Μαρικίτα Μανωλοπούλου, Νίκος Μάρος, Λίζα Μέρλιν, Νίκη Μιχαηλίδου, Μαρία Μουριάδου, Γιάννης Παλλήκαρης, 'Ασπα Παπαλεξανδρή, Λιλίκα Παπανικολάου, , Μιχαήλ Παρλαμάς, Χρήστος Πετρίδης, Ειρήνη Πετροπούλου, Κατερίνα Πολυζωίδου- Μαυρολέων, Βαγγέλης Ρήνας, Κατερίνα Σωρούλα, Αστέριος Τόρης, Μανώλης Τσαγκαράκης, Δημήτρης Φόρτσας και Αγγέλω Χατζησωτηρίου Riatsch.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Πηγή: https://www.zougla.gr