Στο χωριό του Jinwar στη Ροζάβα της Βόρειας Συρίας οι γυναίκες προσπαθούν και πάλι να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Μετά την τουρκική εισβολή που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα, στην περιοχή που με κόπο ανέστησαν από το μηδέν, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι κάτοικοι καλούνται να παλέψουν για τη ζωή τους.
Στην επαρχία, από τότε που δημιουργήθηκε, μένουν μεταξύ άλλων οικογένειες Κούρδων, Γιαζίντι και Αράβων. Είναι όλες γυναίκες, ενώ τα μοναδικά αγόρια που υπάρχουν στην περιοχή είναι παιδιά.
Η φυλη των Γιαζίντι -που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση του χωριού- μετρούσε 550.000 μέλη στο Ιράκ πριν από το 2014, όταν οι τζιχαντιστές σκότωσαν εν ψυχρώ χιλιάδες από τα μέλη της στο όρος Σιντζάρ ενώ απήγαγαν χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως σεξουαλικές σκλάβες.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι μαζικές δολοφονίες και οι απαγωγές που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον τους στο Ιράκ συνιστούν εθνοκάθαρση. Οι εκατοντάδες γυναίκες που απήχθησαν παντρεύτηκαν με τη βία, πουλήθηκαν σαν να αποτελούν αντικείμενα ή θυσιάστηκαν από μαχητές και υποστηρικτές του ισλαμικού κράτους.
Αναφέρεται μόνο ότι με βάση τους υπολογισμούς, περίπου 6.400 Γιαζίντι έπεσαν στα χέρια των μαχητών των ισλαμιστών. Λίγο περισσότερες από 3.000 κατάφεραν να δραπετεύσουν την ώρα που η τύχη των υπολοίπων αγνοείται ακόμα και σήμερα.
Πηγή:https://www.huffingtonpost.gr