Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος
Οι επιστήμονες ανασύνθεσαν τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν από 4.000 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την πτώση της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας που θεωρείται η αρχαιότερη της Γης.
Η Ακκαδική Αυτοκρατορία, που ιδρύθηκε το 2334 π.Χ. και διήρκεσε για 180 χρόνια, θεωρείται η αρχαιότερη αυτοκρατορία στη Γη και νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η πτώση της οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν έξι απολιθωμένα κοραλλιοφόρα poritites από τον Κόλπο του Ομάν, ηλικίας 4.100 ετών, που προέρχονται από την αρχαία συριακή πόλη Τελ Λεϊλάν που κάποτε ήταν το κέντρο της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια, με τη μέθοδο της χρονολόγησης του άνθρακα και της γεωχημικής ανάλυσης αναδημιούργησαν τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν από τέσσερις χιλιετίες, εστιάζοντας στη θερμοκρασία και στη στάθμη του νερού.
Οι πολλές ανεμοθύελλες, οι παρατεταμένοι χειμώνες και η ξηρασία επηρέασαν τις αγροτικές καλλιέργειες των κατοίκων της Αυτοκρατορίας, η οποία εκτεινόταν στα εδάφη της Τουρκίας, της βόρειας Συρίας, του Λιβάνου και του δυτικού Ιράν.
Ο Δρ. Τσουγιόσι Ουατανάμπε, ένας εκ των ερευνητών, ανέφερε: «Αν και το επίσημο σημάδι της κατάρρευσης της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας είναι η εισβολή της Μεσοποταμίας από άλλους πληθυσμούς, τα απολιθωμένα μας δείγματα είναι παράθυρα με το χρόνο, που δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις του κλίματος συνέβαλαν σημαντικά στην πτώση της αυτοκρατορίας».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Χοκάιντο, του Κιουσού, του Κιέλου και το Ινστιτούτο KIKAI.
Τέλος, ιστορικό μυστήριο καλύπτει την Ακκαδική Αυτοκρατορία αφού η φερόμενη ως πρωτεύουσά της, Άκαντ που τοποθετείται στο Ιράκ, δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.
Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/