Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ, ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ!

ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Αντώνης Δημητρακόπουλος
Συχνά οι άνθρωποι, ακόμη και νέοι, διαμαρτύρονται για διάχυτους μυοσκελετικούς πόνους, διαρκή κόπωση και διαταραχές στον ύπνο τους, χωρίς να μπορούν να εξακριβώσουν τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.
Η ινομυαλγία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν σημαντική λειτουργική εξασθένιση και δυσκολία να εργαστούν και λαμβάνουν συχνές αναρρωτικές άδειες. “Δεν με πιστεύουν γιατρέ, δείχνω υγιής αλλά δεν είμαι” αναφέρουν συχνά. Και είναι αλήθεια ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν περισσότερα σωματικά ενοχλήματα από ασθενείς με άλλα σοβαρά ρευματολογικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Κλινική Εικόνα
Η ινομυαλγία έχει σταδιακή ή μετατραυματική εμφάνιση και το μυϊκό άλγος της περιγράφεται ως επίμονο, διάχυτο και βαθύ.
Άλλα κλινικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ινομυαλγία περιλαμβάνουν συναισθηματική δυσλειτουργία, γνωστικά ελλείμματα, απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης, κεφαλαλγία και αδικαιολόγητη σωματική κόπωση.
Η ινομυαλγία συνυπάρχει συχνά με διάφορες άλλες καταστάσεις ή νόσους όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οι διαταραχές του ύπνου και η δυσμηνόρροια.

Διαγνωστικά Κριτήρια
Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση της ινομυαλγίας έχουν οριστεί από το Αμερικανικό Κολέγιο της Επιτροπής Ρευματολογίας το 1990:
Ιστορικό διάχυτου πόνου (στο σώμα και τα τέσσερα άκρα) με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών
Ευαισθησία στην ψηλάφιση σε τουλάχιστον 11 από τα 18 σημεία ευαισθησίας

Διαφορική Διάγνωση
Αρκετές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν άλγος σε διάφορες περιοχές του σώματος, επομένως ο γιατρός θα σας ζητήσει πιθανώς να κάνετε μία σειρά εξετάσεις για να τις αποκλείσει από τη διαφορική διάγνωση. Παραδείγματα των παθήσεων αυτών είναι:
Ο υποθυρεοειδισμός
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Οι αρθρίτιδες
Η κατάθλιψη
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Οι νόσοι του παραθυρεοειδούς
Οι μυϊκές παθήσεις
Οι παθήσεις των οστών
Η υπερασβεστιαιμία
Τα λοιμώδη νοσήματα
Ο καρκίνος

Θεραπεία
Η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπηρία περιορίζοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ωστόσο η πλήρης υποχώρησή τους επιτυγχάνεται δύσκολα.

Πηγή: iefimerida.gr