Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

ΠΑΤΜΟΣ: ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ!

ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

Στην κεντρική πλατεία της Χώρας. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Λίγο πριν από τη δύση είναι η κατάλληλη ώρα για να περιπλανηθείτε στα στενά της Χώρας, η οποία, μαζί με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (1088) και το σπήλαιο της Αποκαλύψης, περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Χτισμένη περιμετρικά, ακριβώς κάτω από το Καστρομονάστηρο, μοιάζει και αυτή με πραγματικό οχυρό. Περπατήστε στα σοκάκια, πλάι σε ανθισμένες μπουκαμβίλιες, περιεργαστείτε τις φθαρμένες από τον χρόνο ξύλινες πόρτες, θαυμάστε τα ασβεστωμένα σπίτια και αρχοντικά – πολλά από τα οποία κρατούν από τον 16ο αιώνα. Επίσης, τα τετράγωνα οικήματα με τους χοντρούς πέτρινους τοίχους, χτισμένα κοντά κοντά το ένα με το άλλο, σαν να σχηματίζουν τείχος για την απειλή των πειρατών, είναι σχεδόν ομοιόμορφα – πλούσιοι και φτωχοί εδώ δεν ξεχωρίζουν. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας στη δαιδαλώδη Χώρα έξω από την είσοδο της μονής, όπου θα δείτε την κάτασπρη Σκάλα να απλώνεται μπροστά σας.

ΒΟΤΣΑΛΟ ΚΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΝΕΡΑ

Η παραλία Λιβάδι Γερανού. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι η στρωμένη με πολύχρωμα βότσαλα Λάμπη. Μην πάρετε ούτε ένα για ενθύμιο – το κάνουν ήδη πολλοί, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν ανησυχητικά. Κατευθυνθείτε στον όμορφο κόλπο του Γροίκου. Έχει ψιλό βότσαλο και άμμο και ένα μικρό νησάκι, το Τραγονήσι, το οποίο τον προστατεύει από τους δυνατούς ανέμους. Στα δεξιά της παραλίας θα δείτε έναν εντυπωσιακό βράχο, γνωστό ως Πέτρα ή Καλλικατσού, ο οποίος ενώνεται με την παραλία με μια στενή λωρίδα γης. Σύμφωνα με γεωλόγους, ο αλλόκοτος βράχος με το αλλόκοτο όνομα (η καλλικατσού είναι είδος καρακάξας) σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας. Αν είστε λάτρης της γιόγκα, δεν θα βρείτε καλύτερο μέρος για να «χαιρετήσετε τον ήλιο» από την κορυφή της. Η παραλία Αγριολίβαδο με τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά, στον δρόμο προς τον Κάμπο, περίπου 3 χλμ. βόρεια της Σκάλας, είναι από τις ελάχιστες οργανωμένες με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Εντελώς βόρεια, μετά τον Κάμπο, βρίσκεται η απόμερη παραλία Λιβάδι των Καλογήρων, με χοντρό βότσαλο.

ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Αναζητήστε το βιβλίο «Footpaths of Patmos» των εκδόσεων Anavasi. Η Δέσποινα Βακράτση έχει συγκεντρώσει όχι μόνο τις πεζοπορικές διαδρομές του νησιού, αλλά και πληροφορίες για τη λαογραφία, τον πολιτισμό και την ιστορία της Πάτμου. Μικρές προσωπικές ιστορίες, περιγραφές σημείων αλλά και αναφορές στη χλωρίδα και στην πανίδα κάνουν το βιβλίο, πέρα από χρηστικό οδηγό, ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

ΔΙΝΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Μαζί με τη μονή, αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Η Πάτμος ελκύει πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι εμπνέονται από την ομορφιά του τόπου και δημιουργούν ονειρικές εικόνες. Κάντε μια βόλτα στις γκαλερί της Χώρας: Kapopoulos Fine Arts (Κεντρική Πλατεία, τηλ. 22470-31222), Andreas Kalatzis Gallery (Χώρα, τηλ. 6988-024890) και στο κατάστημα Κουκούμαβλα (τηλ. 22470-31724), με τα χειροποίητα αντικείμενα ιδιαίτερης αισθητικής.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ

Επισκεφτείτε το κτήμα Πάτοινος (τηλ. 6945-814398) στην περιοχή Βαγιά. Δοκιμάστε το ομώνυμο κρασί –ένα εξαιρετικό Aσύρτικο, που αφήνει στο στόμα γεύση από σύκα και φασκόμηλο– και αγοράστε ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας. Πάνκεϊκ για πρωινό, υδρομασάζ με θέα τη θάλασσα και μεσογειακό μενού προσφέρει το bar restaurant Πλειάδες. Μη χάσετε τους speciality καφέδες και τα νόστιμα κοκτέιλ (Σάψιλα, τηλ. 22470-33034). Ο Μπενέτος και η Σούζαν Ματθαίου άνοιξαν το εστιατόριο Μπενέτος το 1997, όπως θα «άνοιγαν» την αυλή του σπιτιού τους και την κουζίνα τους σε φίλους. Ζυμώνουν οι ίδιοι το ψωμί, προμηθεύονται υλικά από το νησί, ψάρι από τοπικά καΐκια και κρασιά από όλη την Ελλάδα. Μη χάσετε τα εκπληκτικά κοκτέιλ που ετοιμάζει ο έμπειρος Γιάννης Μελιανός (Σάψιλα, τηλ. 22470-33089). Τον Ιούνιο θα ανοίξει στη Χώρα το Μπενέτος Χώρα, delicatessen-μεζεδοπωλείο με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών.
Στο Τρεχαντήρι (τηλ. 22470-34080) στη Σκάλα θα βρείτε φρέσκα μικρά ψάρια στο τηγάνι, πατάτες κομμένες στο χέρι, αστακούς κατόπιν παραγγελίας και ψάρια των γύρω νησιών και βραχονησίδων. Στην Αστοιβή (τηλ. 22470-31895, ανοίγει τέλη Ιουνίου), που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό του 17ου αιώνα στη Χώρα, θα ευχαριστηθείτε κοκτέιλ και θα τα συνοδεύσετε με πίτσα ή ζυμαρικά.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Πηγή: http://www.kathimerini.gr