- Επιμέλεια: Πέτρος Οικονόμου
Η οικία του Ιωάννη Μεταξά, Πρωθυπουργού του ''ΟΧΙ'', άνοιξε τις θύρες της τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου, για να υποδεχθεί πλήθος κόσμου που προσήλθε για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο, την Εθνική Εορτή, στο χώρο ακριβώς όπου ο Κυβερνήτης δέχθηκε τον Ιταλό Πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος του επέδωσε το ιταμό τελεσίγραφο που αμέσως αυτός απέρριψε και ταυτόχρονα άρχισε να γράφεται μια ολόχρυση σελίδα στην ιστορία του Έθνους μας με την κήρυξη του πολέμου και τη Νίκη που κατακτήσαμε.
Η κυρία Ιωάννα Φωκά-Μεταξά, εγγονή του Πρωθυπουργού, ως άριστη οικοδέσποινα, υποδέχθηκε τον απίστευτα μεγάλο αριθμό επισκεπτών – προσκυνητών, κάθε ηλικίας και τους ενημέρωνε αδιάκοπα για τον χώρο και τα ιστορικά γεγονότα που συντελέστηκαν εκεί. Αειθαλλέστατη, με την χαρακτηριστική της έμφυτη ευγένεια που επιβάλλει και υποβάλλει, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στο ακρόατήριό της. Ο κόσμος μπορούσε να δεί και αγγίξει πράγματα για τα οποία μόνο στα σχολικά βιβλία (κάποτε παλαιότερα, δυστυχώς) μπορούσε να διαβάσει. Ας μην λησμονούμε ότι η καταγωγή της οικογενείας Μεταξά ανάγεται πολλούς αιώνες πριν και ο Γενάρχης της Μαρκαντώνιος Μεταξάς, συμπολεμιστής του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στα τείχη της Κωνσταντινούπολης το 1453 μ.Χ., είχε ακούσει με τα ίδια του τα αυτιά την απάντηση του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου προς τον Μωάμεθ ο οποίος του έθεσε το ίδιο τελεσίγραφο παράδοσης που απαντήθηκε το 1940 με τα ίδια περίπου λόγια ( το δε την πόλιν σοι δούναι....) και προστέθηκε μαζί με το ‘Μολών Λαβέ’ στα ορόσημα της Εθνικής μας Ιστορίας και υπερηφάνειας.
Η κα Ιωάννα Φωκά – Μεταξά, επιφανές μέλος του ''Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος'', μαζί με τα μέλη Γεώργιο Αργυρόπουλο, Αναστάσιο Καδδά, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, Στέφανο – Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταρά) και τον συντάκτη του παρόντος Πέτρο Οικονόμου
Μέλη του ''Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος'' παρευρέθηκαν και παρέδωσαν στην κυρία Φωκά – Μεταξά, κατάλληλα τοποθετημένα σε χρονολογική σειρά, έγγραφα της εποχής, υπογεγραμμένα από τον Βασιλέα Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’ και τον Μπενίτο Μουσολίνι, τεκμήρια μίας περιόδου που η Ιταλία προσπαθούσε να εξαπλωθεί και να επιβληθεί ως Αυτοκρατορία, μαζί με χαρακτηριστικά τοποθετημένο έγγραφο χρονολογημένο το 1946, οπότε όλα είχαν πλέον τελειώσει. Η αρχή του τέλους ξεκίνησε όταν βρέθηκαν μπροστά στην Ελλάδα, την οποία τόσο διορατικά και μεθοδικά είχε προετοιμάσει και προπαρασκευάσει στρατιωτικά και αμυντικά ο Ιωάννης Μεταξάς και βάδιζε από νίκη σε νίκη.
Τα κειμήλια αυτά φυλάσσονταν στο Λουτράκι και παραδόθηκαν, όπως αρμόζει, ως τρόπαια. Συγκινητική ήταν η στιγμή όπου στη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στην είσοδο της οικίας, στάθηκε το μέλος του Ομίλου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, απόγονος της ιστορικής οικογενείας των Τζαβελλαίων και συνονόματος του παππού του, Επιλάρχου 3ου Συντάγματος Ιππικού Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο από τις πρώτες ημέρες, πολέμησε και έπεσε ηρωικά την 2/12/1940 μαχόμενος για την κατάληψη της Πρεμετής.
Στιγμές εθνικής ανάτασης και συναισθημάτων που μόνο ευρισκόμενος κάποιος σε τέτοιους χώρους μπορεί να νοιώσει. Ας ευχηθούμε αυτή η φλόγα που ακόμα σιγοκαίει θα παραμείνει για πάντα αναμμένη μέσα στις ψυχές των Ελλήνων και δεν θα σβήσει, όπως, πολλοί δυστυχώς, προσπαθούν να επιτύχουν στις μέρες μας.