Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΟΣ!

Δημοσιογράφος, σατιρικός ποιητής και εκδότης της σατιρικής εφημερίδας “Σκριπ”...

Ευάγγελος Κουσουλάκος (1861 – 1903)

Δημοσιογράφος, σατιρικός ποιητής και εκδότης.

Ο Ευάγγελος Κουσουλάκος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1861. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από τα φοιτητικά του χρόνια αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία.
Πρωτοεμφανίστηκε από τις στήλες της σατιρικής εφημερίδας του Εμμανουήλ Ροΐδη Ασμοδαίος και συνέχισε στις εφημερίδες Άστυ και Χρόνος, γράφοντας σατιρικά σχόλια και ποιήματα με το ψευδώνυμο Πελαργός. Διετέλεσε ανταποκριτής της εφημερίδας Νεολόγος της Κωνσταντινούπολης, διευθυντής του Εθνικού Τυπογραφείου και των γραφείων της Βουλής.
Στις 22 Αυγούστου 1893 εξέδωσε το Σκριπ, ένα σατιρικό έντυπο, το οποίο από το 1895 μετεξελίχθηκε σε καθημερινή πολιτική εφημερίδα, την οποία διηύθυνε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το Σκριπ ήταν μία από τις πιο αξιόλογες εφημερίδες εκείνης της περιόδου και συνέβαλε σημαντικά στην αναβάθμιση της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ο τίτλος της εφημερίδας προέρχεται από τις προσωρινές αποδείξεις (scrip) που δίδονταν σε όσους ενεγράφοντο σ' ένα επαχθές δάνειο που είχε συνάψει η Κυβέρνηση Σωτηρόπουλου το 1893, προκειμένου η χώρα μας να αποφύγει τη χρεωκοπία. Πάντως, ως υπότιτλος στο πρώτο φύλλο του Σκριπ αναγράφεται ελαφρώς παραλλαγμένο το γνωστό ρωμαϊκό ρητό “Scrip...ta manent” (“Τα γραπτά μένουν”). Το Σκριπ έπαψε να εκδίδεται το 1929.
Το 1896, το Σκριπ από εσφαλμένη πληροφόρηση έγραψε για τη διάλυση των αρραβώνων του Ρώσου αρχιδούκα Γεωργίου Μιχαήλοβιτς με την Ελληνίδα πριγκίπισσα Μαρία. Ο Κουσουλάκος σύρθηκε σε δίκη στο Κακουργιοδικείο Λαμίας, με την κατηγορία της εξύβρισης του βασιλιά Γεωργίου Α', αλλά αθωώθηκε.
Ο πρόωρος θάνατος του Ευάγγελου Κουσουλάκου στις 19 Ιανουαρίου 1903, ύστερα από μακρά και επώδυνο ασθένεια, στέρησε από την ελληνική δημοσιογραφία “έναν επίλεκτο εργάτη του καλάμου”, όπως έγραψε στη νεκρολογία της η εφημερίδα Εμπρός, η μεγάλη αντίπαλος του Σκριπ στον χώρο του ημερήσιου τύπου εκείνη την εποχή. Ολόκληρο το έργο του Κουσουλάκου, σατιρικά ποιήματα και επιγράμματα, βρίσκεται διάσπαρτο σε εφημερίδες και σε διάφορα ημερολόγια.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/586

© SanSimera.gr