Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ!

Τα πόδια είναι ίσως το πιο «κακοποιημένο» και παραμελημένο σημείο του σώματος.
Σε αντίθεση με άλλα σημεία, όπως το πρόσωπο, το οποίο οι περισσότεροι -και ειδικά οι γυναίκες- περιποιούνται καθημερινά, τα πόδια σπάνια τυγχάνουν ανάλογης φροντίδας.
Δείτε τις επισημάνσεις των ποδιάτρων αναφορικά με τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι, ώστε να αποφύγετε τα προβλήματα στα πόδια:
Ψηλά τακούνια: Αποτελούν κοινή αιτία προβλημάτων των ποδιών στις γυναίκες, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα και το κότσι. Για να αποφεύγετε τους πόνους και τα προβλήματα των ποδιών μην επιλέγετε παπούτσια με τακούνια που ξεπερνούν σε ύψος τα πέντε εκατοστά.
Ίδια παπούτσια κάθε μέρα: Ακούγεται λογικό να φοράτε ένα ζευγάρι παπουτσιών που σας έχει βολέψει καθημερινά για μεγάλο διάστημα. Οι ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτό κουράζει τα πόδια γιατί επιβαρύνονται τα ίδια σημεία για τη στήριξη και το περπάτημα.
Παλιά παπούτσια: Όταν τα παπούτσια είναι φθαρμένα προκαλούν πόνο στη μέση και το ισχίο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αλλάζετε τα αθλητικά παπούτσια περίπου κάθε έξι μήνες. Για τα άλλα παπούτσια, ελέγχετε τακτικά τις σόλες.
Φοράτε ίσια παπούτσια: Τα ίσια παπούτσια χωρίς καθόλου τακούνι, όπως τα τύπου μπαλαρίνας ή οι σαγιονάρες, δεν προσφέρουν καλή στήριξη και καλό είναι να αποφεύγονται στο περπάτημα.
Κόβετε λάθος τα νύχια των ποδιών: Το υπερβολικό κόψιμο των νυχιών των ποδιών μπορεί να προκαλέσει ονυχοκρύπτωση, δηλαδή τα νύχια εισχωρούν στο δέρμα καθώς μεγαλώνουν. Μόλις το άκρο του νυχιού εισέλθει στην επιδερμίδα, δημιουργεί φλεγμονή. Αρχικά πρόκειται για μια μικρή ενόχληση, η οποία όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη μόλυνση στο παρακείμενο δέρμα.
Οι κύριες αιτίες της ονυχοκρύπτωσης είναι ο λάθος τρόπος στο κόψιμο των νυχιών, η κληρονομική προδιάθεση και αν φοράτε ακατάλληλα παπούτσια.
Λάθος παπούτσια κατά την άσκηση: Κάθε άθλημα απαιτεί και τον κατάλληλο τύπο παπουτσιών. Δεν μπορείτε δηλαδή να φοράτε παπούτσια για τένις όταν κάνετε τζόκινγκ και το αντίστροφο.
Κρατάτε την τσάντα από την ίδια πλευρά: Εάν συνηθίζετε να κουβαλάτε βαριά τσάντα ή χαρτοφύλακα από την ίδια πλευρά, μπορεί να προκληθεί τενοντίτιδα, καθώς και πόνος στον αυχένα και την πλάτη. Βεβαιωθείτε ότι μεταφέρετε βαριές τσάντες και από τις δύο πλευρές εναλλάξ.
Αγνοείτε την ξηρότητα: Αν δεν ενυδατώνετε καλά τα πόδια σας, μπορεί να προκληθεί έντονη ξηροδερμία στα πέλματα και εν τέλει ρωγμές που αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητιασικών λοιμώξεων.
Τα πόδια δεν αναπνέουν: Αν φοράτε όλη μέρα κάλτσες και κλειστά παπούτσια, τα πόδια θα ιδρώνουν και θα μυρίζουν, ενώ είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μυκητιασικές λοιμώξεις. Αφήνετε τα πόδια ελεύθερα μετά την άσκηση και όταν επιστρέφετε από τη δουλειά και μην ξεχνάτε να τα στεγνώνετε καλά με πετσέτα μετά το μπάνιο. Μη φοράτε επίσης δεύτερη φορά το ίδιο ζευγάρι κάλτσες.
Γυμνάζεστε χωρίς παπούτσια: Αν κάνετε γιόγκα ή πιλάτες, είναι πιθανό να γυμνάζεστε χωρίς παπούτσια. Συχνά ωστόσο παρατηρείται πόνος στους τένοντες, στα πέλματα και στις αρθρώσεις. Συνδυάστε αυτές τις μορφές άσκησης με ασκήσεις που απαιτούν τη χρήση παπουτσιών.
Δεν φοράτε παντόφλες στο σπίτι: Μην υποτιμάτε τον χρόνο που περνάτε στο σπίτι και φροντίζετε να φοράτε πάντα παντόφλες. Το περπάτημα με γυμνά πόδια φθείρει το φυσικό μαξιλάρι λίπους στο κάτω μέρος των ποδιών σας και με τον καιρό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Δεν βάζετε αντηλιακό: Η πολύωρη έκθεση των ποδιών στον ήλιο χωρίς προστασία, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης και μελανώματος. Εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η χρήση παπουτσιών σε πόδια που έχουν υποστεί έγκαυμα είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
Αγνοείτε τους πόνους: Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει τραυματισμός για να προκληθεί κάταγμα, αρκεί ή έντονη προπόνηση, π.χ. η προετοιμασία για μαραθώνιο. Αν νιώθετε συνεχή πόνο όταν περπατάτε, είναι πιθανό να επιδεινωθεί και να προκληθούν περαιτέρω τραυματισμοί. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε γιατρό.
Μπαίνετε με τα παπούτσια στο σπίτι: Τα παπούτσια φέρουν μικρόβια και ιούς, που μπορεί άθελά σας να μεταφέρετε στο σπίτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο μυκητιάσεων και κονδυλωμάτων.

Πηγή: https://www.giatros-in.gr