ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Ποια είναι τα συμπτώματα που προσδιορίζουν την παρακμή ή την ακμή; Την πρόοδο από την οπισθοδρόμηση; Τους ανοικτούς ορίζοντες από τη μίζερη περιχαράκωση; Η απάντηση δεν είναι απλή και ούτε, βέβαια, μπορεί να δοθεί σε 350 λέξεις. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μια αργή και ορισμένες φορές ορατή αλληλουχία γεγονότων, από τη μια πλευρά στις παρυφές του Ατλαντικού και από την άλλη στον Ειρηνικό, αναδεικνύουν μια τάση σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Στο Λονδίνο, η Τερέζα Μέι υπόσχεται ότι θα «παραδώσει» στον λαό αυτό που ψήφισε, δηλαδή την αποκοπή από την Ε.Ε., ώστε με αυτά που θα περισσέψουν να χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας. Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός και ανάλογη αμυντική βιομηχανία. Ειρωνικά, ενώ καταγράφεται όλη αυτή η δημόσια «ευρω-στρατιωτική» συζήτηση, το Βέλγιο ανακοίνωνε την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Πορτ Μόρσμπι (το οποίο ονόμασε, προς τιμήν του πατέρα του, ο πλοίαρχος που κατέλαβε την Παπούα-Νέα Γουινέα για λογαριασμό της Βρετανίας), ξεκίνησε χθες η σύνοδος των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Η χώρα έχει υποκλιθεί μπροστά στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κάτι που ευλόγως ανησυχεί τις ΗΠΑ, αλλά και την Αυστραλία που παραδοσιακά έλεγχε την υπανάπτυκτη αυτή χώρα, η οποία, όμως, έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία. Στον APEC συμμετέχουν, εκτός από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Αυστραλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, νοτιοαμερικανικές χώρες όπως η Χιλή, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει να συμμετάσχει και η Ινδία. Η Ευρώπη υπάρχει στην Παπούα ως δυσάρεστο απομεινάρι. Η Νέα Ιρλανδία, η Νέα Βρετανία, το αρχιπέλαγος Μπίσμαρκ, το νησί του Μπουγκενβίλ απλώς παραπέμπουν στην εποχή της αποικιοκρατίας. Ενώ το νέο πεδίο ανταγωνισμού για την επιρροή και κυριαρχία μεταφέρεται στο πληθυσμιακό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο του κόσμου, στην ευρωπαϊκή υποήπειρο επικρατεί μια τάση περιχαράκωσης και, κυρίως, αποπροσανατολισμού. Ο θόρυβος που επικρατεί στην Ευρώπη μοιάζει περισσότερο με επιθανάτιο ρόγχο. Ενώ οι ιστορικές μετατοπίσεις στην Ανατολή θυμίζουν τις ωδίνες του τοκετού ενός νέου κόσμου. Οι ΗΠΑ, λόγω ισχύος και οικονομίας, και η Ρωσία, λόγω γεωγραφίας, θα διαδραματίσουν ρόλο και στον νέο κόσμο. Μια κατακερματισμένη Ευρώπη είναι καταδικασμένη να μείνει στο εξής στη Β΄ κατηγορία.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr