Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ...ΘΑΝΑΤΟ!

Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος

Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα νέων επιστημονικών ερευνών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί μετά τον θάνατο, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος... θα γνωρίζει ότι είναι νεκρός!
Επιστήμονες, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν πως για δευτερόλεπτα αφού σταματήσει η καρδιά, η εγκεφαλική δραστηριότητα συνεχίζεται και τονίζουν πως οι ασθενείς έχουν πλήρη συναίσθηση το τι ακριβώς τους συμβαίνει, καθώς η συνείδηση εξακολουθεί να υπάρχει.
Σύμφωνα με μία μελέτη, άνθρωποι που είχαν υποστεί καρδιακά επεισόδια, μπορούσαν να καταλάβουν τι τους συνέβαινε την ώρα που ήταν «κλινικά νεκροί» και ήταν σε θέση να το περιγράψουν αφού επανήλθαν στη ζωή.
Παράλληλα, υπάρχουν στοιχεία ότι οι ασθενείς ίσως μπορεί να ακούν τον γιατρό να ανακοινώνει τον θάνατό τους.
Ο Dr. Sam Parnia και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Stony Brook University School of Medicine στην Νέα Υόρκη, μελέτησαν τη συνείδηση μετά θάνατον εξετάζοντας περιπτώσεις καρδιακής προσβολής σε Ευρώπη και Αμερική.
Σύμφωνα με τον Dr. Parnia, συχνά οι άνθρωποι αλλάζουν όταν έχουν τέτοιες «μεταθανάτιες» εμπειρίες και είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
Ο Dr. Parnia προσθέτει πως σε αντίθεση με την ταινία «Flatliners», όπου φοιτητές ιατρικής κάνουν πειράματα στον εαυτό τους, σταματώντας την καρδιά τους και στη συνέχεια επαναφέροντάς την, οι ασθενείς δεν επανέρχονται στη ζωή με αναμνήσεις και οράματα.
Στην ταινία του 1990 με τους Kifer Sutherland, Julia Roberts και τον Kevin Bacon, καθώς και στο remake του 2017 με την Ellen Page, οι εκπαιδευόμενοι γιατροί «στοιχειώνονται» από οράματα του παρελθόντος.
Ο Dr. Parnia όμως ξεκαθαρίζει ότι όταν ένας ασθενής επανέρχεται στη ζωή, δεν έχει καμία ανάμνηση.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στο LiveScience: «Οι ασθενείς περιγράφουν τους γιατρούς και τις νοσοκόμες να δουλεύουν, έχουν πλήρη συναίσθηση διαλόγων και γεγονότων τα οποία συνέβησαν όσο αυτοί ήταν κλινικά νεκροί».
«Η στιγμή που ένας ασθενής ανακοινώνεται ως “κλινικά νεκρός” είναι η στιγμή που η καρδιά του σταματάει να χτυπά. Οι γιατροί ανακοινώνουν την ώρα θανάτου όταν σταματάει η καρδιά. Όταν συμβεί αυτό, η εγκεφαλική δραστηριότητα σταματάει σχεδόν αμέσως».
Ξεκαθαρίζει όμως ότι παρόλο που το τμήμα του εγκεφάλου που ευθύνεται για την σκέψη, το οποίο επίσης επιβραδύνεται και σταματά οποιαδήποτε δραστηριότητα, τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να είναι ενεργά για ώρες αφότου έχει σταματήσει η καρδιά.
Η διαδικασία της τεχνητής αναπνοής στέλνει στον εγκέφαλο περίπου το 50% της αναγκαίας ποσότητας αίματος, το οποίο σύμφωνα με τον Dr. Parnia αρκεί για να αρχίσει να λειτουργεί ξανά.
«Όση ώρα κάνουμε τεχνητή αναπνοή, όλες οι εγκεφαλικές λειτουργίες συνεχίζουν να υφίστανται, απλά σε μικρότερο βαθμό».
«Οι άνθρωποι που ζουν μία τέτοια εμπειρία τείνουν να επανέρχονται "μεταμορφωμένοι”. Γίνονται περισσότερο αλτρουιστές και είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Βρίσκουν νέο νόημα στη ζωή, έχοντας έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο. Δεν έχουν όμως αρκετή μνήμη».

Η επιστημονική αυτή μελέτη εξετάζει το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, όταν κάποιος υποστεί καρδιακή προσβολή και εάν η συνείδηση συνεχίζεται μετά τον θάνατο και για πόσο.
Στόχος της έρευνας είναι να βελτιωθεί η διαδικασία της επαναφοράς στη ζωή και να αποφευχθούν βλάβες στον εγκέφαλο κατά την επανεκκίνηση της καρδιάς.

Πηγή: dailymail.co.uk

Επιμέλεια: Τίνα Δελησταμάτη

Πηγή: https://www.zougla.gr