Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΦΥΛΗ ΗΛΙΚΙΑΣ 55.000 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ! (VID &PICS)


ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ

Στα ταξίδια του Γκιούλιβερ, ο συγγραφέας Τζόναθαν Σουίφτ παρουσίασε στον κόσμο τη φανταστική ιστορία του ουτοπικού νησιού Χουίνμς, όπου τα άλογα είχαν υψηλή νοημοσύνη και μιλούσαν. Στη χώρα αυτή υπήρξε και μια φυλή παραμορφωμένων και άγριων ανθρωποειδών πλασμάτων, που ήταν ουσιαστικά ανθρώπινα πλάσματα στην ταπεινότερη μορφή τους.
Στο νησί Βόρειο Σέντινελ, της Ινδίας δεν υπάρχουν άλογα που μιλάνε, όμως υπάρχει μια φυλή που έχει αποκοπεί από τον κόσμο και επομένως ένας τόπος δεν μπορεί κάποιος εύκολα να επισκεφτεί.
Η δολοφονία ενός Αμερικανού ιεραποστόλου από τη προϊστορική φυλή του Ινδικού Ωκεανού, που απειλείται με εξαφάνιση, έκανε τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του σε αυτήν και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει..
Οι Sentinelese, όπως αποκαλούνται, πιστεύεται ότι είναι η τελευταία προ-νεολιθική φυλή στον κόσμο και είναι γνωστό ότι χτυπούν με βέλη τους ξένους που πλησιάζουν στο νησί.
Ο χριστιανός ιεραπόστολος Τζον Άλεν Τσάου προφανώς χτυπήθηκε από βέλη κι έπεσε νεκρός στην παραλία του νησιού την περασμένη εβδομάδα, έχοντας πληρώσει τους ψαράδες για να τον πάνε παράνομα στο νησί.

Τι ξέρουμε για τους Sentinelese

Γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα στην πραγματικότητα.
Χαρακτηρίζονται ως «άνθρωποι που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο» - μια ομάδα που ζει χωρίς να γνωρίζει τι γίνεται μακριά από το νησί της.
Το νησί τους, στον Ινδικό Ωκεανό, είναι μόλις 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 1.200 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ινδία.
Το Βόρειο Σέντινελ ανήκε στην Ινδία από το 1947, αλλά στη συνέχεια αναγνωρίστηκε ως κυρίαρχο κράτος.
Κάποιες εκτιμήσεις για τον πληθυσμό Sentinelese λένε πως είναι μεταξύ 50 και 150 ατόμων (κάποιες αναφορές εικάζουν πως φτάνουν τα 500 άτομα) κι έχουν τη δική τους γλώσσα, η οποία δεν μιλιέται πουθενά αλλού και δεν σχετίζεται με εκείνες των γύρω νησιών.
Ζουν με τρόπο ζωής κυνηγών-συλλεκτών κι έχουν επιτεθεί ξανά σε ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί το νησί στο παρελθόν.
Η δολοφονία του Αμερικανού ιεραποστόλου οδήγησε σε σωρεία αντιδράσεων στα κοινωνικά μέσα. Τώρα, πολλοί φαίνεται να ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το νησί, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι μια από τις τελευταίες τοποθεσίες στη γη που δεν έχει «αγγίξει» ο πολιτισμός.
Οι αυτόχθονες κάτοικοι του νησιού του Βόρειου Σεντινέλ είναι επίσης γνωστοί ως «η αμόλυντη φυλή» και είναι παράνομο το να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους.
Το Βόρειο Σέντινελ βρίσκεται στον Κόλπο της Βεγγάλης και θεωρείται ένα από τα τελευταία εναπομείναντα απολίτιστα μέρη της γης, ενώ σύμφωνα με αναφορές, οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει ποτέ να εξερευνήσει το νησί έχει δεχθεί επίθεση ή έχει σκοτωθεί από τους ντόπιους.
Αυτό το βίντεο εξηγεί την ιστορία του Βόρειου Σέντινελ και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες από τη φυλή Sentinelese.
Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας άνοιξε το νησί στους τουρίστες για πρώτη φορά στην ιστορία. Στο παρελθόν ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο του καθεστώτος αδειών περιορισμένης έκτασης, που απαγόρευε ουσιαστικά στους τουρίστες από το να επισκεφτούν το νησί.
Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλητικές για τη ζωή συνθήκες στη νήσο, η ινδική κυβέρνηση είχε προηγουμένως δημιουργήσει μια ζώνη αποκλεισμού 3 μιλίων γύρω από αυτό σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις επιθέσεις και τις δολοφονίες.
Η απόφαση να ανοίξει το νησί στους τουρίστες έγινε για να τονώσει τον τουρισμό και τη συνολική ανάπτυξη, όπως ανέφεραν οι Times of India.
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει εάν το νησί είναι απολύτως ασφαλές ή όχι.
Η δολοφονία του Τσάου είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος στο νησί μετά το 2006, όταν σκοτώθηκαν δυο ψαράδες που η βάρκα τους παρασύρθηκε και βρέθηκε στο νησί.
Το 1981, όταν ένα πλοίο έφθασε στον ύφαλο του Βόρειου Σέντιναλ, μια ομάδα ανδρών της φυλής εθεάθη με δόρατα και βέλη.
Η φυλή Sentinelese πιστεύεται ότι ζει στο νησί για περισσότερα από 55.000 χρόνια (35.000 χρόνια πριν την εποχή των παγετώνων).

Πώς έχουν αποφύγει την επαφή με τον έξω κόσμο για τόσο πολύ καιρό

Η ινδική κυβέρνηση προστατεύει τους Sentinelese κι έχει σεβαστεί τις επιθυμίες τους να μείνουν μόνοι τους.
Το 2017, η ινδική κυβέρνηση εισήγαγε νόμους που απαγορεύουν τη λήψη φωτογραφιών ή τη δημιουργία βίντεο των φυλών που βρίσκονται στην περιοχή Andaman.
Ο Αμερικανός ιεραπόστολος Τζον Άλεν Τσάου
Η φυλή Sentinelese επέζησε από το καταστροφικό τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 και έριξε βέλη σε ένα ελικόπτερο από το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ διενεργούσε έλεγχο ρουτίνας.
Μέρος του λόγου για την απομόνωσή τους είναι η έλλειψη γενετικής ανοσίας σε κοινές ασθένειες όπως η γρίπη και η ιλαρά.

Θα κατηγορηθεί κάποιος για το θάνατο του Αμερικανού;

Η ινδική αστυνομία έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες στους επτά αλιείς που ανέλαβαν να μεταφέρουν τον Τσάου στο Βόρειο Σέντινελ, αλλά δεν γίνεται να απαγγελθούν κατηγορίες στα μέλη της φυλής, λόγω της κυριαρχίας του νησιού.
Ο Ινδός δημοσιογράφος Subir Bhaumik δήλωσε στο BBC ότι αυτό το γεγονός περιπλέκει τα θέματα για τις νομικές αρχές.
«Είναι δύσκολο για την αστυνομία», είπε.
«Δεν μπορεί να συλληφθεί κάποιος μέλος των Sentinelese».
Μια ομάδα της φυλής σκότωσε δύο Ινδούς ψαράδες που αλίευαν παράνομα στο νησί το 2006, όταν το σκάφος τους έσπασε και βγήκαν αναγκαστικά στην ακτή. Κανείς από τη φυλή δεν κατηγορήθηκε από τις ινδικές αρχές, αφού οι Sentinelese ζουν με βάση τους δικούς τους νόμους.
Φυλή στο Περού
Το Survival International, μια φιλανθρωπική ομάδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των φυλετικών λαών, εκτιμά ότι το 2013 υπήρχαν περίπου 100 απομονωμένες φυλές σε όλο τον κόσμο.
Πολλές από αυτές βρίσκονται στην περιοχή του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και του Περού, καθώς και στην Παπούα της Νέας Γουινέας.
Μια άλλη φυλή των Νήσων Andaman, οι άνθρωποι του Jarawa, είναι επίσης εχθρικοί προς τους ξένους, αλλά το μέλλον τους απειλείται από μια εθνική οδό που διέρχεται από το έδαφός τους.