Σαν σήμερα παρουσιάστηκε η ιδέα του World Wide Web, της τεχνολογίας που γέννησε το Internet με τη σημερινή του υπόσταση και δυναμική.
Τον Μάρτιο του 1989, ο Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών Τιμ Μπέρνερς Λι μοίρασε ένα έγγραφο στους συναδέλφους του στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Πυρηνική Έρευνα, στη Γενεύη.
Στο έγγραφο αυτό εξηγούσε ότι το CERN είχε τεράστιες ποσότητες πολύτιμων πληροφοριών αποθηκευμένες παντού, και ότι θα ήταν ευκολότερο να βρεθούν εάν ήταν όλες συνδεδεμένες μεταξύ τους με τρόπο που να το καθιστά προσβάσιμο από οποιονδήποτε υπολογιστή.
Στις 12 Νοεμβρίου του 1990 ο Λι σε συνεργασία με τον συνάδελφο του Ρόμπερτ Καγιώ ανακοίνωσαν στους συναδέλφους τους ότι βρήκαν τον τρόπο σύνδεσης των αποθηκευμένων πληροφοριών. Ο τρόπος αυτός ήταν ένα πρωτόκολλο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ένας ψηφιακός ιστός τον οποίο ονόμασαν World Wide Web.
Χωρίς καταβολή αντιτίμου
Ο Λι χρειάστηκε μερικούς μήνες για να δημιουργήσει το λογισμικό με το οποίο θα λειτουργούσε ο Παγκόσμιος Ιστός του και στη συνέχεια δημιούργησε και τον πρώτο διακομιστή (server) στο CERN διαθέτοντας παράλληλα ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησης και το λογισμικό του server με το CERN να αποφασίζει αργότερα να διαθέσει τον πηγαίο κώδικα του Παγκόσμιου Ιστού χωρίς την καταβολή αντιτίμου για το δικαίωμα χρήσης.
Το Internet όπως εμείς το γνωρίζουμε μόλις είχε γεννηθεί και απλά χρειαζόταν να ακολουθήσει η έλευση των πρώτων προγραμμάτων περιήγησης που δημιουργήθηκαν πάνω στα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Ιστού για να ξεκινήσει μια αδιανόητη ακόμη και στους εμπνευστές του επανάσταση στον ανθρώπινο πολιτισμό η οποία συνεχίζεται καθώς η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας εξελίσσει σε νέα επίπεδα και πεδία το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες που προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο σε όλα τα μήκη και πλάτη της ζωής του.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/stories/1824341/otan-yfanthike-o-pagkosmios-istos/